Folkaktierna inga ungdomar

Folkaktierna, svenskarnas mest ägda aktier är inga ungtuppar. Sju av tio har passerat 100-strecket och medelåldern är 139 år. H&M är ungdomen i sammanhanget med sina 71 år. Folkaktieportföljen har dock inte hängt med och jag tror att många skulle ha mycket att vinna på att föryngra portföljen något. 

Vartannat barn som föds idag förväntas uppleva sin 100 års dag. Imponerande absolut, men ingenting jämfört med åldern på de svenska folkaktierna. Aktierna med över 100 000 aktieägare. Åtta av tio har historia från 1800-talet och de är i snitt 139 år. Ja medan vi älskar att prata om nya hajpade techbolag som ska förändra världen, så är det mest de gamla välkända nationalklenoderna som tar plats i vår aktieportfölj.

Ålder inte bara en siffra på ett papper

Beprövade affärsmodeller, stabila kassaflöden och historik som visar att de överlevt såväl världskrig, finanskriser som digitalisering talar till folkaktiernas fördel. Men låt oss stanna kvar lite vid den sista punkten, digitalisering. Det är faktiskt mer än ett modeord. För samtidigt som digitaliseringen förändrar hela vårt samhälle i en allt snabbare takt, skapar det också nya affärsmodeller och tjänster. För att som bolag hänga med i denna utveckling och inte bli ifrånsprungen, krävs nytänkande och innovationsförmåga. Jag säger inte att de gamla folkaktierna inte klarar det, men det är utan tvekan svårare att navigera en gammal Atlantångare än en ny lätt ribbbåt.

Folkaktieportföljen ingen vinnare

Att vår aktieportfölj kan må bra av att breddas med fler lite yngre bolag är också tydligt om vi tittar på den historiska avkastningen. På tio år har folkaktieportföljen i snitt gett en avkastning på 36 procent, medan Stockholmsbörsen (OMXSPI) under samma period stigit 82 procent. Folkaktierna har alltså inte ens gett en hälften så bra avkastning som börsen i snitt. Skillnaden mellan bolagen är dock stor. Investor drar upp snittet rejält med sin 10-årsavkastning på 177 procent, medan H&M, Telia och Ericsson alla backat mellan -6 och -11 procent.

Se bortom farfars favoriter

Hur hittar vi då framtidens vinnare och hur ser folkaktieportföljen ut om 100 år? Ja, det är såklart 10 000 kronors frågan och alla svar utgörs egentligen av gissningar. En inte alltför vild gissning är dock att listan inte kommer se ut som den gör idag. En fjärdedel av amerikanska börsindexet S&P500 utgörs idag av teknikbolag, jag kan inte se varför detta inte skulle bli fallet även på Stockholmsbörsen. Då borde också denna typ av bolag ta sig in i vårt sparande.

Med det sagt, stabila kassakor har en given plats i min portfölj, men för att hitta morgondagens vinnare letar jag helst bortanför gårdagens talangpool.

Hur gammal är din aktieportfölj?

//Johanna

Ps. Folkaktierna är dock rena ungtuppar om vi jämför med Stora Enso, som med sitt DNA från 1288 brukar benämnas som världens äldsta aktiebolag. Ds.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg