Fonderna med högst avkastning de senaste 25 åren

Av Avanza

06 mar 24

Share

Februari har gått mot sitt slut. FEDs favorit inflationsdata PCE kom in på 2,8% och räntan tickar ned samtidigt som orange pensionskuvertet dimper ned. Vad har det med Småbolag och långsiktigt sparande att göra tänker ni? Mer än du tror… Här kommer mina tankar om börsen just nu – och en extra utläggning kring pension och småbolag.

De flesta bedömare tror räntan har toppat och att den nu ska ned. Men, det är oklart när och hur snabbt. Jag tror att en räntenedgång vore extra bra för småbolag.

De senaste 2 åren har dock varit tuffa för småbolag. Storbolagen har gått bättre och småbolag halkat efter. Vad har hänt? Jo, inflationen tog fart efter pandemin och centralbanker med FED i spetsen har höjt räntorna för att få ned inflationen. Det gynnar stora bolag och missgynnar småbolag. Därav viktigt med den lugnare inflationsdata vi fick i USA.

Men – tittar vi över de senaste 25 åren, trots de senaste tuffa åren för småbolag – så har svenska småbolag haft bäst avkastning.

Källa: Källa: Fondbolagens förening / infront – 2023/12/31
Jag tror på vinsttillväxt och att småbolag över tid kommer leverera högre vinsttillväxt än stora bolag. Och, jag tror att småbolagens avkastning kommer tillbaka, speciellt om räntorna vänder nedåt. Detta är varför jag fokuserar och sparar enbart i småbolag på lång sikt.

På lång sikt – är viktigt av väldigt många skäl. Speciellt i vårt största sparande varje månad, till pensionen, är det extra viktigt. Det orangea kuvertet i all ära, men att sparandet i din tjänstepension blir rätt, är troligen mycket viktigare.

Avkastningen de senaste 25 åren har i genomsnitt varit 749% för aktiefonder, 174% för blandfonder och 75% för ränte/obligationsfonder – vilket ger en väldigt stor påverkan på pensionen på lång sikt. Historiskt har aktiefonder varit det bästa alternativet på sikt och räntor det sämsta.

Därför är det viktigt att inte tänka kortsiktigt och tro att räntor är något som ger trygghet och bra pension – det har hittills inte visat sig att stämma.

Annons

Om frågan ”vill du ha hög eller låg pension när du blir äldre” kommit upp på pensionsmöten så borde tabellen ovan ha diskuterats och aktiefonder bör vara huvudalternativet – med svenska småbolag i topp på lång sikt.

Med tanke på att väldigt många (tyvärr) aldrig ändrar sitt pensionssparande efter första mötet tycker jag att det här är viktigt att belysa – för att få goda förutsättningar för en bra pension när det är dags.

Avanza Småbolag by Skoglund hade en bra start 2020-2021 (+11% mot index), ett okej 2022 (0% mot index), men ett tufft 2023 (-11% mot index). För 2024 (+2% mot index) har vi börjat att ta igen lite mark, och vi fortsätter envetet att placera vårt gemensamma sparande för långsiktigt bra avkastning i småbolag.

Vi har arbetat om portföljen en hel del och det är glädjande att några av våra mindre bolag (Tobii Dynavox, AQ Group och MTG) nu kommit upp bland våra 10 största innehav. Vi fortsätter att prioritera vinsttillväxt till ett balanserat risktagande. Konjunkturläget för 2024 är inte enkelt för de flesta bolagen så det gäller att vara selektiv, men även att våga vara långsiktig.

Det har historiskt lönat sig för det riktigt långsiktiga sparandet!

Fondens 10 största innehav:

  1. AAK
  2. Trelleborg
  3. Securitas
  4. Munters Group
  5. Getinge
  6. Mycronic
  7. HEXPOL
  8. Tobii Dynavox
  9. AQ Group
  10. Wihlborgs Fastigheter

/Fredrik Skoglund, förvaltare Avanza Småbolag by Skoglund.

Avanza Småbolag by Skoglund är en matarfond som placerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina medel i ett mottagarfondföretag. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För information, faktablad, informationsbroschyr samt uträkning för småbolagsfonders historiska avkastning jämfört med större bolag se avanza.se/avanzasmabolag Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg