Fonderna som våra kunder favoriserat i år

Av Avanza

11 jul 22

Share

Första halvåret på börsen bjöd på en rejäl snålblåst. Nu har vi lagt perioden till handlingarna och därmed är det hög tid att titta närmare på hur våra fondkunder agerade i denna snåriga terräng. Vanligtvis brukar vi se Sverigefonder på topplistan men i år har fondspararna favoriserat bred exponering via globalfonder.

Stockholmsbörsen har varit en av de sämre börserna i världen under året och som lök på laxen är svenska kronan ursvag. I samband med invasionen av Ukraina såg vi en allmän flykt från europeiska risktillgångar, vilket smittat av sig på svenska börsen. Nu ser vi tilltagande recessionsoro och frågar oss vad som händer om vi får en energikris i Europa på halsen i vinter.

Frågetecknen är onekligen många och visibiliteten grumlig. I det här klimatet ser vi att fondspararna valt de breda penseldragen via globalfonder. En mer delikat detalj är dock att de därigenom fått en dollarexponering, vilket utgjort en bekväm krockkudde i år då dollarn stärkts 17 % mot svenska kronan.

Fondspararna favoriserar globalfonder

De två mest nettoköpta fonderna under året är Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Den starka dollarn är rimligtvis en bidragande faktor till varför de två mest populära fonderna i år klarat sig så pass bra, i relativa termer.

Avanza Global har ”enbart” tappat -5,79 % sedan årsskiftet samtidigt som Länsförsäkringar Global Indexnära tappat -6,84 %. Det ska jämföras med -24 % för OMXS30 och -28,5% för breda Stockholmsbörsen inkl. återinvesterad utdelning (OMXSGI).

Annons

Fonderna som nettoköpts mest 2022
Nedan ser du topplistan med de 15 fonder som attraherat flest fondkronor under det första halvåret.

 1. Avanza Global
 2. Länsförsäkringar Global Indexnära
 3. Avanza Zero
 4. BGF World Energy A2
 5. Avanza Auto 6
 6. Avanza Auto 5
 7. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
 8. Avanza Fastighet by Norhammar
 9. PLUS allabolag Sverige Index
 10. SEB Asset Selection C SEK – Lux
 11. AMF Aktiefond Global
 12. SEB Korträntefond C USD – Lux
 13. Avanza USA
 14. Lynx Dynamic
 15. Länsförsäkringar USA Indexnära

Fortsatt trevlig sommar,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg