Fonderna som gått bäst (och sämst) 2022

Av Felicia Schön

03 jan 23

Share

Få har missat börskraschen som präglade 2022. Trots att enskilda aktier har sett de största fallen, speglas nedgången på bred front även i våra folkkära fonder. Här går vi igenom hur fonderna har utvecklats under 2022. Vilka fonder hittar vi på botten? Och vilka fonder är årets vinnare? 

Fondsparande är oerhört populärt hos oss. På listan över de 10 mest ägda fonderna är det minst 100 000 som äger respektive fond. Och de två mest ägda fonderna, Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, ägs respektive av över 500 000 människor.

Så gick de 10 mest ägda fonderna:

Det råder inget tvivel om att man inte är ensam med röda siffror i portföljen när man kikar på denna lista. Bland våra 10 mest ägda fonder stämplar samtliga in på minus för året. Bäst har globalindexfonden Avanza Global klarat sig, följt av ett gäng andra globalfonder. Den mildare nedgången beror bland annat på den stora exponering mot USA och där har fondägarna haft en krockkudde i valutan då den amerikanska dollarn stärkts med uppemot 15% gentemot med den svenska kronan. På botten hittar vi den sektorn som haft det tuffast i år, nämligen tech och tillväxt. Det kan jämföras med 2021 då till exempel TIN Ny Teknik hade en uppgång på närmare 81% under techfrossan som präglade förgående börsår.

  1. Avanza Global: -6%
  2. Länsförsäkringar Global Index: -8%
  3. AMF Aktiefond Global: -8%
  4. Storebrand Global Plus A SEK: -9%
  5. Storebrand USA A SEK: -10%
  6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK: -10%
  7. Avanza Zero: -13%
  8. Spiltan Aktiefond Investmentbolag-21%
  9. Swedbank Robur Ny Teknik A: -36%
  10. TIN Ny Teknik A: -39%

Aktiefonderna med sämst utveckling 2022

På den riktigt röda listan för 2022 hittar vi fonder med stora innehav i tillväxtbolag inom teknik. Därtill har det även varit ett tufft år för fastighetsfonderna som påverkats mer eller mindre direkt av de snabba räntehöjningarna, vilka känns av i belåning, fastighetsvärde, förvaltningskostnader och hyresintäkter som inte hinner ikapp inflationen. Trots ett tufft år så har fastigheter historiskt visat sig vara en bra investering över tid.

  1. MS INVF US  Growth A USD: -54%
  2. MS INVF Global Insight A: -51%
  3. MS INVF US Advantage A-48%
  4. Lannebo Fastighetsfond Select A SEK: -47%
  5. Consensus Småbolag A: -47%
  6. Länsförsäkringar Fastighetsfond A: -47%
  7. SEB Fastighetsfond Norden A: -47%
  8. ODIN Fastighet C SEK: -46%
  9. Fidelity EM Euro Mdl Est&Afr A-Acc-USD: -46%
  10. Lannebo Fastighetsfond A SEK: -46%

Annons

Aktiefonderna med bäst utveckling 2022

I topp hittar vi energi- och råvarufonder tillsammans med Turkiska och Latinamerikanska fonder. Vad dessa fonder alla har gemensamt är höga avgifter (samtliga förutom nummer ett på listan nedan har en fondavgift på över 2%) och mycket hög risk. Man kan alltså förvänta sig höga toppar och djupa dalar. Vi pratar ofta om fördelen med billiga fonder, vilket för de flesta är den bästa kärnan i en fondportfölj, men jag tycker detta är en bra demonstration över när en högre fondavgift kan vara befogad som krydda i sin portfölj. Flera av nedan fonder har dessutom hög rating från Morningstar.

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC: +168% 
  2. BNP Paribas Turkey Equity Classic R: +126%
  3. BGF World Energy A2: +61%
  4. Schroder ISF Global Energy A Acc USD: +52%
  5. Franklin Natural Resources A(acc) USD: +49%
  6. JPM Global Natural Resources A(acc) EUR: +35%
  7. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD: +34%
  8. Nordea 1 – Latin American Equity BP SEK: +30%
  9. CPR Invest Global Resoruces A USD Acc: +24%
  10. BGF Latin American A2: +23%

Låt oss inte glömma att de som månadssparat eller sparat lite extra under det dystra börsår som varit är sannolikt de stora vinnarna över tid. Här kan du läsa mer om hur (och varför) ett börsfall kan utnyttjas till din fördel.

Jämföra fonder

För att kunna göra en rättvis jämförelse hur fonder presterat kan man med fördel kika på det index som fonden följer (anges under respektive fondsida). Lite svårare kan det vara att jämföra för nischfonder även om en bra jämförelse är sektorn som stort. Om du har missat det så spana gärna in ”Börsen idag” på sajt och ”Bevaka” i app för att se mängder av data på marknaden, inklusive olika sektorer.

Några vanliga index och dess utveckling under 2022:
Stockholmsbörsen inkl. utdelningar – OMXS30GI: -13%
Breda Stockholmsbörsen inkl. utdelningar – OMXSGI: -22%
Amerikanskt marknadsindex, innehåller bla många techbolag  – NASDAQ: -33%
Amerikanskt marknadsindex som representerar 95% marknaden sett till börsvärde – DJ USA: -21%

Hur såg siffrorna i din portfölj ut för 2022? På vår sajt och i appen kan du dyka ner i dina siffror och jämföra dig mot dig, och dig mot andra, spana in det under ”Ditt 2022”.
/Felicia

All data i inlägget är hämtad från vår plattform 2023-01-02.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg