Fonderna som gått bäst sedan årsskiftet

Fondåret 2021 har så här långt bjudit på glada miner. Den genomsnittliga avkastningen på de fonder som tar sig in på 10-topplistan uppgår till +58,9%. Bäst har det gått för fastighetsfonder och småbolagsfonder.

Den fonden som stigit allra mest är IKC Fastighetsfond A som har 11 971 ägare hos oss. Uppgången sedan årsskiftet uppgår till +66 % och de senaste 5 åren har fonden gett en avkastning på +200% vilket motsvarar +24,6% per år mätt som en årlig genomsnittlig effektiv avkastning (CAGR).

Ifjol befann sig fastighetsfonder ute i kylan men jag noterade då att temperaturen i branschen var betydligt högre än temperaturen bland fondspararna, de hade inte tagit ut fondkategorin ur frysboxen. I år har det vänt med besked.

Stigande inflation kombinerat med låga räntor (låg finansieringskostnad) skapar en intressant situation för många fastighetsbolag. Räntekostnader är ju en stor del av kostnadsbasen samtidigt som hyresintäkterna vanligtvis är kopplade till inflationen och därmed nu justeras upp. Det återstår naturligtvis att se om den höga inflationstakten består och därmed får effekt på bolagens finansieringskostnader.

Fondens största innehav är SBB, Balder, Sagax och NP3 Fastigheter. Alla utom Balder har mer än fördubblats sedan årsskiftet.

På andra plats hittar vi fonden Schroder ISF Global Energy A Acc USD som är en fond inriktad mot traditionella energibolag. Vi har i rekordfart sett en energikris bubbla upp till ytan i samband med återstarten av global ekonomi. Det har fått priser på bland andra olja, kol och naturgas stiga kraftigt vilket också syns i fossiltunga energifonder. Detta till trots är det relativt få sparare som väljer fossiltunga fonder i jämförelse med fonder som fokuserar på förnybar energi.

Sist men inte minst hittar vi Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK på tredje plats. Fastighetsfonder kniper 4 av 10 platser på topplistan medan småbolagsfonder kniper 3 av 10 platser. En intressant spaning ned i listans anatomi visar dessutom att två av tre småbolagsfonder har flera fastighetsbolag bland toppinnehaven.

Fondens toppinnehav är SBB, NP3 Fastigheter och Sagax. En trio där var och en av dem stigit minst 100% sedan årsskiftet.

 

Vill du spana in fonderna som gått bäst under olika tidsperioder? Då kan du med fördel spana in Fondlistan, en screener för fonder där du kan sortera fram guldkornen på ett smart och roligt sätt.

Lycka till med fondsparandet,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg