Förbättra ditt aktiesparande med några enkla tips

Av Avanza

08 jan 19

Share

När detta inlägg publiceras har vi precis börjat skriva första kapitlet av börsåret 2019 – nyårslöftena är fortfarande färska och därför tar jag tillfället i akt och slår ett slag för några enkla men kloka tips för att förbättra ditt sparande och möjligheterna till god avkastning på börsen. Kanske är ett bättre sparande ett av dina nyårslöften? Oavsett, låt oss titta närmare på några enkla men kraftfulla tips inför 2019!

Alla kan bli framgångsrika på börsen –  men ha inte för bråttom

Oavsett om ditt mål är att bygga upp en ekonomisk buffert eller drömmer om att bygga en förmögenhet på börsen så finns det en gemensam nämnare, det sker inte över en natt. Som Warren Buffett, en av vår tids mest hyllade investerare, har sagt:

The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.”. 

Alla kan komponera ihop en framgångsrik aktieportfölj men det är som att se målarfärg torka. Istället för en sprint så är det snarare ett marathonlopp där kontinuitet, uthållighet och riskminimering med stor sannolikhet kommer att belöna dig och låta dig skörda frukten av dagens sparande. Men för att orka hela marathonloppet och inte fastna i vätskedepån så finns det ett knippe goda och beprövade tips som jag skulle vilja dela med mig av.

Aktiespararnas 7 gyllene regler

Intresseorganisationen Aktiespararna har arbetat fram 7 gyllene regler, så istället för att uppfinna hjulet på nytt så tänker jag påminna om dem istället. Det är nämligen så att sannolikheten faktiskt är rätt hög att du förbättrar ditt sparande genom att följa några eller flera av dem. Däremot brukar jag säga att det finns lika många investeringsfilosofier som investerare så se det som ett smörgåsbord, välj och vraka den eller de som passar just dig.

  • Sätt ett mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig
  • Investera regelbundet
  • Kontrollera riskerna
  • Var försiktig med belåning
  • Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
  • Gör din egen analys
  • Sätt upp regler för när du ska omplacera

Tips för dig som vill göra så lite som möjligt!

Om du inte är särdeles intresserad av ekonomi i allmänhet och aktiemarknaden i synnerhet men har ett aktiesparande så finns det några goda råd för att snabbesikta ditt sparande:

  • Lägg inte alla ägg i samma korg – de kunder som haft bäst avkastning historiskt hos oss har haft minst 12 värdepapper i portföljen. Statistik från värdepapperscentralen Euroclear visar att svenskarna i snitt har 3,8 bolag i portföljen men att varannan sparare nöjer sig med en enda aktie i portföljen. Det är en onödigt hög risk som ger mig ont i magen. De allra flesta skulle må gott av att sprida på risken lite mer. En person som har 3 aktier kommer förlora 33 % av sitt sparande om ett av bolagen skulle gå i konkurs. Har du 15 aktier så är samma siffra mer överkomliga 6,6 %.
  • Spara löpande – att spara regelbundet är ett enkelt men mycket kraftfullt sätt att minska risken i sitt sparande. Över tid tenderar börsen att stiga men i det korta perspektivet vet ingen om börsen kommer stiga eller sjunka. Att ha ett löpande sparande minimerar risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle. Vänd på det, om du enbart tänker investera en summa vid ett tillfälle, ja då vill det sig till att du verkligen tror att tajmingen är rätt. Genom ett löpande sparande så köper du både när börsen är dyr och när den är billig. På så vis jämnar du ut börsens svängningar. Faktum är att vi svenskar är mästare på att köpa dyrt och sälja billigt, nästintill en nationalsport. Genom att spara löpande minskar du risken att avbryta ditt sparande när det gör ont i magen för att börsen fallit. Tittar vi i backspegeln så har de bästa köplägena varit när börsen fallit, inte tvärtom. Men det är enklare sagt att köpa aktier när alla runtomkring en säger att man borde sälja. Ett löpande sparande råder bot på detta.
  • Var långsiktig – det är bättre att spara en mindre slant som du vet att du kan avvara långsiktigt än att spara mer än du klarar av. Då är risken hög att du nallar i syltburken om det är för mycket månad kvar i slutet på lönen. Den som lyckas spara 2 000 kronor i månaden får ihop en miljon kronor på 20 år givet en avkastning på 7 procent om året. Höjs den summan till 5 000 kronor tar samma resa 11 år. De bästa affärerna görs oftast i de suraste av tider, som jag nyss nämnde. Om börsen sjunker så kommer ju dina framtida aktieköp göras till mer attraktiva nivåer. Som kuriosa kan nämnas att börsen steg 27 procent om året efter IT-kraschen fram till toppen 2007. Efter finanskrisen steg börsen 22 procent om året fram till toppen 2015. Förvisso teoretiskt att tro att man ska kunna investera hela sitt kapital på botten efter en kraftig nedgång, men det är en påminnelse om att våga tänka långsiktigt. En av de bästa kurerna för att faktiskt lyckas med det är att just avsätta långsiktiga pengar i portföljen, som man faktiskt kan avvara långsiktigt.

De svenska folkaktierna

Epitetet folkaktier härstammar nog från det faktum att de ägs av många personer och under lång tid, inte sällan är det kanske enda eller en av få aktier som ägs i portföljen. De svenska folkaktierna 2018 var:

De svenska folkaktierna 2018 (Källa: Euroclear)

Närmare 5 procent av svenska befolkningen äger aktier i Telia och en bit över 4 procent i Ericsson. Är det något jag vill att du tar med dig från denna blogg så är det att se över antalet aktier i din portfölj. Ha då i åtanke att de kunder hos oss som fått bäst avkastning historiskt haft minst 12 aktier i portföljen. Det är ingen garanti för framtiden men det finns få nackdelar med riskspridning för de allra flesta.

Ericsson och Telia – Sveriges vanligaste finansiella sambos?

Faktum är att väldigt många sparare enbart haft Telia eller Ericsson i portföljen sedan millenieskiftet, eller mindre olyckligt, en kombination av de två.

I samband med att börsen vände ned kraftigt efter IT-euforin som också kallas dot com-kraschen i folkmun så sjönk Ericsson -90,53 %. Räknar vi med återinvesterad utdelning har den sjunkit -85 % under samma period. Telia noterades med pompa och ståt den 13 juni 2000. Sedan dess har aktien backat -51 % men den som återinvesterat utdelningen har faktiskt fått en positiv avkastning på 23,2 % eller omkring en procent om året. Den som kombinerat dessa två aktier har fått en avkastning på -68,5 % om vi räknar med utdelningen. Den som skulle ha ägt samtliga 10 folkaktier hade sett sitt kapital växa 7,6 % om året i snitt inklusive återinvesterad utdelning. Istället för att ha kvar 315 kr av en investerad tusenlapp i duon Ericsson/Telia så hade investeringen istället växt till 3 737 kronor.

Hur hittar jag inspiration?

Okej, nu har du säkert förstått att jag gärna ser att du sprider på risken i din portfölj. Om du redan gjort det så återstår det bara att säga grattis! Om du inte riktigt är där ännu så kanske du funderar hur man hittar inspiration i jakten på guldkornen i portföljen?

 

Psst…! Det har nog aldrig funnits färre ursäkter för att faktiskt starta 2019 med att förbättra ditt sparande – så, hur många aktier har du i portföljen?

 

Stort lycka till och avkastning på dig!

Nicklas

Relaterade inlägg