Företagsbesök på EA Games och Equinix i Silicon Valley

Av Avanza

16 nov 17

Share

Dag nummer två började med en intervju tillsammans med Albin Kjellberg på EFN som du kan se nedan, där sammanfattade vi pulsen i Silicon Valley och gårdagens besök som gick i elektrifieringens fotspår med företagsbesök hos Tesla och Proterra.

Efter det var det dags att förbereda sig inför dagens spännande företagsbesök hos ett av världens största spelbolag Electronic Arts (EA) och Equinix som driftar datacenters med extrema krav på säkerhet och upptid. Centret vi besökte liknades lite vid internets hjärta och hade kevlarförstärkt stomme för att skydda mot pistol- och gevärskulor likväl som bomber, tur att i alla fall vi kom in. Det var nog kanske en bidragande faktor till varför de kunde stoltsera med sin ”upptid” på 99,9999%.

Spelbolaget Electronic Arts är ett av världens största spelbolag och har tillsammans med sina sektorkollegor Activision Blizzard, Take-Two och Ubisoft lockat ett antal tusen avanzianer att investera i spelsektorn.

Bolaget har kända titlar såsom The Sims, Madden NFL, FIFA, Battlefield och Dragonage för att nämna några.

Där fick vi en se en demo av spelet ”Star Wars Battlefront II” som släpps snart. En rolig kuriosa är att vi såg på när en anställd spelade spelet i vad jag förmodar var bolagets styrelserum. Men istället för att kalla det Board Room så kallades det Bored Room, vilket kanske vittnar om att det är roligare att vara ute i affären och utveckla spel. Pär har skrivit en artikel från detta besök på Placera som du kan läsa här.

Datacenterbolaget Equinix var enligt deras säkerhetschef ”Internets hjärta” och där enorma mängder data slussas omkring hela tiden. Just säkerhet och skalfördelar var viktigt för dem, fastighetens fundament var förstärkt med kevlar för att kunna motstå intrångsförsök med pistol/gevärskulor likväl som bomber.

Vi fick lära oss att bolaget kan liknas vid en spindel i (internet)nätet där kunder placerar affärskritisk utrustning för lagring av data och snabb anslutning till internet samtidigt som tillgängligheten är av yttersta vikt, därför fick vi omedelbart lära oss att deras tillgänglighet har varit 99,9999% historiskt. De trender som talar till branschens fördel är den snabbt ökande datamängden, internetpenetrationen, Internet of things (när allt ska vara uppkopplat) och molntjänster.

På grund av att bolaget har valt att fokusera på affärskritiska funktioner och lockat till sig de absolut största giganterna på internet som kunder så kan de också ta betalt, och det gör de också, nämligen 5 gånger mer än en traditionell liknande tjänst. Min kollega Pär Ståhl på placera har skrivit en artikel om bolaget som du kan läsa här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg