Förra årets bästa Sverigefonder

Av Johanna Kull

12 maj 21

Share

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar steg förra året 14,5 procent. De bästa Sverigefonderna gick betydligt bättre än så. Sverigefonden med bäst avkastning 2020 steg hela 66 procent. Gemensamt för fonderna på topplistan är fokus på små- och medelstora bolag, samt att de är aktivt förvaltade.

2020 var ett dramatiskt år på alla sätt, så även på börsen. Som mest tappade Stockholmsbörsens breda index hela 36 procent från toppen till botten för att sedan stiga 64 procent från botten i mars till toppen i december. Och på helåret landade alltså börsens breda index inklusive utdelningar (OMXSGI) på plus 14,5 procent.

Småbolagsfonderna toppar listan

Aktierna med bäst avkastning hittar vi bland börsens små- och medelstora bolag, vilket även resulterat i att småbolagsfonderna är de som toppar listan över årets bästa Sverigefonder.

Bäst gick det för Enter Småbolagsfond. En fond som också toppar listan över Sverigefonderna med bäst avkastning senaste 5 åren. Fonden förvaltas sedan 2019 av Jon Hyltner som vi poddade med här. Fonden har i dagsläget innehav i 41 olika bolag och fokus ligger på mindre tillväxtbolag. Fondbolaget beskriver det som en fond med hållbar inriktning och de investerar inte i bolag verksamma inom ett antal branscher såsom alkohol, tobak, vapen och spel. Fondens största innehav är djurhälsobolaget Swedencare, följt av teknikkoncernen Sdiptech.Evli Småbolagsfond är tvåa på listan med en avkastning på 57 procent. Fonden är aktivt förvaltad med fokus på välskötta små- och  medelstora bolag med attraktiv värdering. portföljen beskrivs som koncentrerad och fonden har i dagsläget 40 innehav. Största sektor är industri följt av kommunikation. Största innehav är mjukvarubolaget Sinch, verksamma inom molnbaserade kommunikationstjänster.

Spiltan Småbolagsfond kniper tredjeplatsen med en avkastning på 55 procent. Det är en koncentrerad fond som totalt investerar i 25 till 35 aktier, främst små- och medelstora bolag med tydlig  tillväxtkaraktär. Största innehav är bygg- och heminredningsbolaget BHG Group följt av mjukvarubolaget Fortnox, leverantör av webbaserade program för bland annat bokföring.

Ingen passivt förvaltad fond tar sin in på topplistan och det är en trend som håller även om vi tittar på Sverigefonderna med bäst avkastning senaste 5 åren. Anledningen hittar vi i småbolagens starka utveckling. Denna typ av fonder är i regel aktivt förvaltade, det är svårt med indexförvaltning när det gäller just småbolag. de passivt förvaltade Sverigefonderna däremot investerar främst i börsens största bolag, vilka inte haft lika stark utveckling.

Lär av de duktiga förvaltarna

Vi ska inte köpa en fond enbart utifrån avkastningen senaste året. Lika lite som vi enbart ska stirra oss blind på en fonds avgift. Men visst kan listor som denna fungera som inspiration, dels när du ska välja fond men också för dig som aktiesparare. Du kan få inspiration och nya idéer genom att titta på listan över fondernas 10 största innehav och du kan gärna klicka dig vidare till fondbolagen och läsa deras olika nyhetsbrev med förvaltarnas tankar. Det är en bra metod för att hålla sig påläst om vad som händer, men också för att se vilka förvaltare du får förtroende för.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg