Fun facts om våra europeiska aktieägare

Det senaste året har över 120 000 kunder handlat aktier utanför Sverige och därför har vi tittat på statistiken för att ta reda på hur ni handlat och vilket resultat det gett. Den här gången tittar vi på Europahandeln och då är det följande länder vi tittar närmare på; Frankrike, Portugal, Tyskland, Belgien, Holland och Italien.

Vad handlar kunderna för Europaaktier?

Vi börjar med det som vi tror att flest är absolut mest nyfikna på, nämligen vilka aktier som alla andra handlar. Vi har tagit ut de 20 mest ägda aktierna och fördelat andelarna därefter. Bland de 20 mest ägda europaaktierna (datan till inlägget är från 23 januari) är det tyska e-handelsföretaget Zalando som är populärast, tätt följt av landsmannen Infineon som bland annat tillverkar halvledare. Tyskarna fortsätter toppa listan på både tredje och fjärde plats, där vi hittar biltillverkarna BMW och Volkswagen. Först på femte plats hittar vi en aktie från ett annat land, nämligen franska spelutvecklaren Ubisoft Entertainment.

Populäraste Europaaktierna bland Avanzas kunder
AktieVerksamhetBörsKunder (antal)
KS1Zalando SEE-handelflagga_DE1 208
KS2Infineon Technologies AG Teknologikoncernflagga_DE1 088
KS3Bayerische Motoren Werke AGBiltillverkareflagga_DE864
KS4Volkswagen Pref AGBiltillverkareflagga_DE844
KS5Ubisoft Entertainment SASpelutvecklarefra_flag844
KS6LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE Holdingbolag för lyxprodukterfra_flag844
KS7Daimler AGFordonstillverkareflagga_DE701
KS8Siemens AG Teknikkonglomeratflagga_DE646
KS9Porsche Automobil Holding SEHoldingbolagflagga_DE595
KS10Deutsche Bank AGBankflagga_DE500
KS11Umicore SAGruvdrift och metallerflagga_DE500
KS12Bayer AG Kemi och läkemedelflagga_DE439
KS13E.ON SE Energikoncernflagga_DE401
KS14BASF SE Kemikoncernflagga_DE379
KS15Vonovia SE Fastighetsbolagflagga_DE330
KS16Intesa Sanpaolo SpA Bankit844
KS17Adidas AG Sportkläderflagga_DE317
KS18Deutsche Lufthansa AGFlygbolagflagga_DE310
KS19BNP Paribas SABankfra_flag844
KS20Kuka AGAutomatiserade robotlösningarflagga_DE255

Siffror från 180123. Länder som inkluderas är Frankrike, Portugal, Tyskland, Belgien, Holland och Italien. 

Europaspararna är bättre på att sprida sin risk

Bland de kunder som har europeiska aktier så ser vi att de flesta, hela 87 procent, har en eller två stycken.

När vi såg den här statistiken blev vi såklart nyfikna på att ta reda på hur många aktier våra europahandlare har totalt i sina portföljer, för det ser vi ju inte ovan. Sedan tidigare vet vi ju att våra kunder som har minst 12 aktier i portföljen har bäst riskjusterad avkastning.

Det visar sig att hälften av europahandlarna har över 12 aktier i sina portföljer och den här siffran sticker ut. När vi tittar på hela vår kundbas så är det bara 14 procent av kunderna som har fler än 12 aktier, varför vi kan konstatera att de som handlar europeiska aktier i regel köper 1–2 aktier och därigenom ökar sin diversifiering och riskspridning ytterligare.

Kunder som bara har en aktie har under det senaste året haft en snittavkastning på -9 procent, medan kunder med Europaaktier har fått en positiv utveckling på 8 procent det senaste året i genomsnitt.

Europaaktierna med högst direktavkastning

Utdelningsbolag är populära bland många aktiesparare och därför tyckte vi att det vore lite extra kul att ge eren europeisk topplista. Här har ni de 20 bolag med den högsta direktavkastningen – alla tjugo bolag delar faktiskt ut över 6 procent (per den 20 januari 2018, när vi tog fram datan).

Om du vill lära dig ännu mer, så har samlat massor av statistik och listor om de europeiska aktier på vår sajt.

Hoppas ni njöt lika mycket av denna dykning i statistiken som vi gjorde! Om inte, berätta gärna vad du skulle vilja se istället. Vi är, som ni vet, öppna för förslag.

/Statistiknördarna på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer