Fun facts om våra europeiska aktieägare

Det senaste året har över 120 000 kunder handlat aktier utanför Sverige och därför har vi tittat på statistiken för att ta reda på hur ni handlat och vilket resultat det gett. Den här gången tittar vi på Europahandeln och då är det följande länder vi tittar närmare på; Frankrike, Portugal, Tyskland, Belgien, Holland och Italien.

Vad handlar kunderna för Europaaktier?

Vi börjar med det som vi tror att flest är absolut mest nyfikna på, nämligen vilka aktier som alla andra handlar. Vi har tagit ut de 20 mest ägda aktierna och fördelat andelarna därefter. Bland de 20 mest ägda europaaktierna (datan till inlägget är från 23 januari) är det tyska e-handelsföretaget Zalando som är populärast, tätt följt av landsmannen Infineon som bland annat tillverkar halvledare. Tyskarna fortsätter toppa listan på både tredje och fjärde plats, där vi hittar biltillverkarna BMW och Volkswagen. Först på femte plats hittar vi en aktie från ett annat land, nämligen franska spelutvecklaren Ubisoft Entertainment.

Populäraste Europaaktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Zalando SE E-handel flagga_DE 1 208
KS 2 Infineon Technologies AG  Teknologikoncern flagga_DE 1 088
KS 3 Bayerische Motoren Werke AG Biltillverkare flagga_DE 864
KS 4 Volkswagen Pref AG Biltillverkare flagga_DE 844
KS 5 Ubisoft Entertainment SA Spelutvecklare fra_flag 844
KS 6 LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE  Holdingbolag för lyxprodukter fra_flag 844
KS 7 Daimler AG Fordonstillverkare flagga_DE 701
KS 8 Siemens AG  Teknikkonglomerat flagga_DE 646
KS 9 Porsche Automobil Holding SE Holdingbolag flagga_DE 595
KS 10 Deutsche Bank AG Bank flagga_DE 500
KS 11 Umicore SA Gruvdrift och metaller flagga_DE 500
KS 12 Bayer AG  Kemi och läkemedel flagga_DE 439
KS 13 E.ON SE  Energikoncern flagga_DE 401
KS 14 BASF SE  Kemikoncern flagga_DE 379
KS 15 Vonovia SE  Fastighetsbolag flagga_DE 330
KS 16 Intesa Sanpaolo SpA  Bank it 844
KS 17 Adidas AG  Sportkläder flagga_DE 317
KS 18 Deutsche Lufthansa AG Flygbolag flagga_DE 310
KS 19 BNP Paribas SA Bank fra_flag 844
KS 20 Kuka AG Automatiserade robotlösningar flagga_DE 255

Siffror från 180123. Länder som inkluderas är Frankrike, Portugal, Tyskland, Belgien, Holland och Italien. 

Europaspararna är bättre på att sprida sin risk

Bland de kunder som har europeiska aktier så ser vi att de flesta, hela 87 procent, har en eller två stycken.

När vi såg den här statistiken blev vi såklart nyfikna på att ta reda på hur många aktier våra europahandlare har totalt i sina portföljer, för det ser vi ju inte ovan. Sedan tidigare vet vi ju att våra kunder som har minst 12 aktier i portföljen har bäst riskjusterad avkastning.

Det visar sig att hälften av europahandlarna har över 12 aktier i sina portföljer och den här siffran sticker ut. När vi tittar på hela vår kundbas så är det bara 14 procent av kunderna som har fler än 12 aktier, varför vi kan konstatera att de som handlar europeiska aktier i regel köper 1–2 aktier och därigenom ökar sin diversifiering och riskspridning ytterligare.

Kunder som bara har en aktie har under det senaste året haft en snittavkastning på -9 procent, medan kunder med Europaaktier har fått en positiv utveckling på 8 procent det senaste året i genomsnitt.

Europaaktierna med högst direktavkastning

Utdelningsbolag är populära bland många aktiesparare och därför tyckte vi att det vore lite extra kul att ge eren europeisk topplista. Här har ni de 20 bolag med den högsta direktavkastningen – alla tjugo bolag delar faktiskt ut över 6 procent (per den 20 januari 2018, när vi tog fram datan).

Om du vill lära dig ännu mer, så har samlat massor av statistik och listor om de europeiska aktier på vår sajt.

Hoppas ni njöt lika mycket av denna dykning i statistiken som vi gjorde! Om inte, berätta gärna vad du skulle vilja se istället. Vi är, som ni vet, öppna för förslag.

/Statistiknördarna på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

Relaterade inlägg