Gillar du att handla ETF:er eller är nyfiken på vad det är?

Av Avanza

10 okt 19

Share

Då har vi en liten, men naggade god, nyhet för dig! Det är nämligen så att vi har börjat rulla ut fler möjligheter att investera i ETF:er som handlas ute på den europeiska kontinenten. Tidigare har du som Avanza-kund enbart haft möjligheten att investera i ETF:er som handlas på Stockholmsbörsen. Men nu har vi öppnat en möjlighet att investera i några franska, tyska och italienska ETF:er!

I somras började vi erbjuda handel i ett tjugotal ETF:er. Nu har de växt till dryga 50 st och därför vill vi gärna berätta lite om vad en ETF är, och varför det kan vara en intressant investering i en diversifierad portfölj.

Vad är en ETF?

En ETF är en fond. ETF står för ”Exchange Traded Fund” (på svenska kallas de för ”börshandlad fond”) och är egentligen precis likadana som de traditionella fonder som du kan handla via Avanza. Det är egentligen två skillnader som utmärker en ETF:

De handlas på börsen. Japp, precis som namnet antyder så handlas dessa ETF:er på börsen varje dag som börsen är öppen. Det innebär att du kan köpa och sälja fonden precis när du vill. Tänk om en större nyhet som påverkar de finansiella marknaderna offentliggörs på t.ex. Twitter under eftermiddagen, och du snabbt inser att du inte längre är bekväm med en viss investering, då kan du sälja en ETF omedelbart. En traditionellt handlad fond kan ta 1-2 dagar att sälja.

Billiga indexfonder. ETF:er är oftast billiga, passiva, indexfonder som följer ett förbestämt index. Att de kallas ”passiva” är för att förvaltningen av fonden inte kräver någon analytiker som arbetar aktivt med att välja vilka aktier som skall ingå i fonden. Det gör att kostnaden för att driva fonden ofta är låg.

Ett stort utbud som försvann

För två år sedan så erbjöd vi handel i flera tusen amerikanska ETF:er, och det var något som flera av våra kunder handlade väldigt aktivt i. Det var med stor sorg vi var tvungna att stoppa handeln eftersom det kom ett nytt europeiskt regelverk (MiFid2) som, i sin ambition att skydda investerare, krävde att fondbolagen skulle skapa ett faktablad på svenska och registrera sina ETF:er för försäljning i Sverige. Tyvärr var den svenska marknaden för liten och man har istället hänvisat till att handla i ETF:er som handlas i Paris, London eller Tyskland. Något som våra kunder inte kunde göra.

För att kunna handla i europeiska ETF:er måste vi kunna visa upp kostnaden för att äga fonden, samt kunna visa upp ett s.k. fondfaktablad på svenska så att du som investerar får en god möjlighet att avgöra om denna investering passar dig. Det har varit svårt att samla in men nu har ett första fondbolag, Lyxor, valt att skicka denna information till oss vilket gör att vi kan öppna upp handelsmöjligheter i deras fonder.

Kostnaden för att handla

Det finns ett antal kostnader som du ska ha koll på när du handlar ETF:er. Det tre direkta kostnaderna du bör ha koll på är:

  1. Courtage. Courtage är den direkta kostnaden för att köpa eller sälja ETF:en på börsen. Den varierar beroende på vilken courtageklass du är i och den varierar även beroende på hur stor din order är. T.ex. betalar en kund som valt courtageklass ”Small” ca 7 EUR för att handla i en fransk ETF för 50 000 kronor. Det motsvarar en kostnad på 0,15% och är något du betalar när du köper fonden. Sedan kommer du även betala motsvarande belopp när du väljer att sälja fonden.
  2. Valutaväxling. När du köper utländska värdepapper måste du växla dina svenska kronor till utländsk valuta. För franska, tyska och italienska värdepapper så måste dina kronor växlas till EUR. Avanza kan göra detta åt dig automatiskt och då betalar du en avgift. Den avgiften uppstår av att det är en skillnad mellan kursen man köper valutan för, och den man säljer valutan för. Denna kostnad är ungefär 0,25%. Avanza kommer alltid att växla automatiskt åt dig, såvida du inte har ett valutakonto. Här kan du läsa mer om valutaväxling.
  3. Spread. Eftersom ETF:er handlas på börsen finns det alltid en köpkurs och en säljkurs när du handlar dem. Detta kan man säga är en kostnad, eftersom priset på ETF:en troligtvis ligger mitt emellan köp- och säljkursen.

Varför ska man investera i ETF:er?

Vi på Avanza har länge pratat om vikten av låga avgifter för ett långsiktigt sparande. En fond som aktivt förvaltas och lyckas överträffa index är tyvärr ingen dussinvara. Ofta är dyrare fonder inte alltid bättre, så att leta efter en fond som erbjuder samma investering, men till ett lägre pris är väl investerad tid. ETF:er har fördelen att de ofta har lägre kostnader än motsvarade traditionellt handlade fonder. Så kika in på vårt ETF-torg och se om det finns någon fond som kanske skulle passa i din portfölj.

Tänk på att ETF:er är snäppet mer avancerade än ”vanliga” fonder och aktier. Därför är det viktigt att vara väl införstådd med riskerna. Värt att känna till är att det finns en valutarisk, likviditetsrisk och marknadsrisk.

Vad är nästa steg?

Vi kommer att jobba vidare med att få in fler ETF:er, så att ni kan få så pass bra möjligheter till god avkastning som möjligt. Har du några favorit-ETF:er som vi ska försöka jobba lite extra hårt för? Skriv det gärna i ett svar till detta inlägg! Här kan du lära dig mer om börshandlade fonder.

Lycka till med portföljen (och avkastningen)!

/Mikael Tikas, Produktägare Börshandel

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För mer information, prospekt samt slutgiltiga villkor se respektive produktsida. Målgrupp för ETF:er är informerade investerare. För information om intressekonflikter se avanza.se/intressekonflikter. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg