Här är aktierna som hör påsken till!

Av Avanza

13 apr 17

Share

Påsken är här och med det också några dagars välbehövlig vila, kanske med nära och kära. God mat och välsmakande praliner brukar vara ett givet inslag, men vilka inslag under påsken är börsnoterade?

För dig som tycker att börsen nu kommer vara stängd väl många dagar så har vi tagit fram bolagen som hör påsken till för att ge lite inspiration. Fundera gärna på vilka produkter och tjänster du använder dig av under ledigheten och kika närmare ifall just de bolagen är börsnoterade, en ”kul” påsklek helt enkelt.

På matbordet

Maten är ju ofta central under påsken och faktum är att dagligvarubranschen kryllar av varumärken som ägs av börsnoterade bolag. Norska Orkla äger Abba som både tillhandahåller den traditionsenliga sillen och kaviar. Visste du att Kalles- och Svennes kaviar är syskon? De ägs nämligen av samma bolag.

Vi vill ju även ha lax, bacon, prinskorv, kyckling och köttbullar på bordet. Laxen får vi med fördel från Norge som är världens största producent tätt efter Chile. Men de behöver inte vara ledsna för de är i sin tur världens största kopparexportör.

Det finns ett flertal laxproducenter och norska Marine Harvest är världens största. Visste du för övrigt att vår omättliga aptit på Sushi har varit positiv för laxproducenter de senaste åren?

Bacon, prinskorvar och köttbullar kan vi köpa från Scan som ägs av finländska HK Scan, som för övrigt även äger varumärket Pärsons.

Kycklingen levereras kanske från Scandi Standard som är nordens ledande kycklingproducent med varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane.

En god middag gör sig ju inte helt rätt utan en god dryck. Här kanske vi får fresta med cider från Kopparbergs, öl från Carlsberg eller varför inte Apotekarnes Påskmust,  även den från Carlsberg. Coca cola brukar ju sägas ha svårt att slå sig in på det svenska julbordet men kanske blir det ett glas Coca-Cola, Sprite eller Fanta från Warren Buffetts innehav på påskbordet istället?

Sist men inte minst för att göra uppdukningen extra fin så kanske du köper servetter eller ljus från Duni. Allt ska ju dessutom inhandlas och både ICA, Willys och Hemköp är börsnoterade, de två sistnämnda via Axfood. Matbutikerna har ju dessutom egna varumärken såsom ICA:s sortiment, Eldorado och Garant.

I påskägget

Efter maten vankas det kanske lite god efterrätt och till det ett sockerstinnt påskägg. I påskägget hittar vi allt som oftast godis. Här finns det bolag som Cloetta som även nyligen köpte Karamellkungen, Mondelez som bland annat äger Marabou och Toblerone, Lindt & Sprüngli, Hershey’s eller varför inte lite karameller från Nestlé?

Det här är bara ett axplock av alla börsnoterade bolag som gör sig påminda under påsken. Har vi missat något bolag? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet om din favorit.

Psst. Sist men inte minst..

Lägg inte alla ägg i samma korg, risken är att någon äter upp godiset för dig. När det kommer till börsen är det alltid sunt med en god riskspridning. Aktiespararna brukar säga att man ska äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher. Du bestämmer såklart själv hur många aktier du vill ha men ju fler aktier desto lägre bolagsspecifik risk helt enkelt.

Glad påsk och avkastning på dig!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

Relaterade inlägg