Gratulerer med dagen – här är de norska favoriterna!

Av Avanza

17 maj 21

Share

Idag firar våra grannar i väst Syttende Mai, alltså deras grundlagsdag. Därför blir det lite extra intressant att kasta ett finansiellt getöga på den norska börsen om än Oslo Børs håller stängt, dagen till ära. Vilka norska aktier har stigit mest i år och vilka aktier favoriseras av avanzianerna? Låt oss kolla närmare på det.

Medan Stockholmsbörsen bjuder på mycket bank och verkstad bland de stora bolagen så erbjuder Norge mer oljerelaterade bolag, försäkringsbolag, laxindustri och finans. Både Sverige och Norge har dock haft förmånen att välkomna väldigt många nya bolag den senaste tiden, i vitt skilda branscher.

Norska börsen befinner sig bakom Stockholmsbörsen i år

Oslo Børs Benchmark Index har stigit +9,84 % sedan årsskiftet men om vi tittar på uppgången i svenska kronor istället så ser vi att uppgången är +15,9% istället jämfört med Stockholmsbörsens +18,65% (OMXSGI). Det norska indexet OSEBX består av de största och mest omsatta aktierna på den norska börsen och inkluderar återinvesterad utdelning.

Oljebolaget Equinor är det största börsbolaget i Norge och utgör 12,81% av indexet, följt av DNB vars vikt är 11,37% och Telenor på tredje plats med en indexvikt på 6,36%. Sektormässigt är det banker som utgör störst del, följt av olja & gas, sjömat och telekommunikation. Indexet består av 69 aktier och de 10 största utgör hela 59,14%, så en relativt hög koncentration.

Vilka norska aktier har gått bäst i år?

 1. Northern Drilling +173 %
 2. Jinhui Shipping +149 %
 3. NEXT Biometrics +135 %
 4. Byggma +132 %
 5. MPC Container Ships +120 %
 6. poLight +93 %
 7. NattoPharma +92 %
 8. Golden Ocean Group +81 %
 9. 2020 Bulkers +77 %
 10. Q-Free +75 %

Vilka norska aktier är avanzianernas favoriter?

 1. Norwegian Air Shuttle
 2. Zaptec
 3. NEL
 4. Tomra
 5. Pexip
 6. Hynion
 7. Orkla
 8. Aker Carbon Capture
 9. Aker Horizons
 10. Scatec

Psst…. för 4 år sedan var dåvarande Statoil (Equinor) den mest ägda norska aktien. Bolaget hade hela 2 347 avanzianer i ägarledet. Den mest ägda norska aktien idag är Norwegian Air Shuttle och antalet ägare uppgår till 57 726 stycken, alltså nästan 25 gånger fler ägare.

 

Vilka är dina norska favoriter?

Gratulerer med dagen,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza% .

Relaterade inlägg