Gratulerer med dagen – här är miljonärernas norska aktiefavoriter

Idag firar norrmännen Syttende Mai, alltså deras grundlagsdag. Låt oss, dagen till ära, spana in hur deras börs utvecklats i år och vilka aktier som är våra miljonärers norska favoriter.

Charmen med utländska marknader är att det ofta finns olika typer av bolag och affärsmodeller jämfört med vad vi hittar på hemmaplan. Stockholmsbörsen har en tonvikt mot bank och verkstad medan Norge erbjuder mer försäkringsbolag, sjömat och energi.

Stockholmsbörsen vs. Oslo Børs 2023

Oslo Børs Benchmark Index har har stigit 1,85% sedan årsskiftet men om vi mäter i svenska kronor så har indexet sjunkit närmare -7% jämfört med Stockholmsbörsen som stigit närmare +10%, båda exklusive utdelning. Därmed har svenska investerare dragit det längre strået genom att investera på hemmaplan, så här långt.

En bidragande faktor är att norska kronan tappat närmare 9% mot svenska kronan, men även justerat för det så har Stockholmsbörsen sprungit snabbare. Hurusom, valutor rör sig som bekant och är en tveksam faktor att basera långsiktiga investeringsbeslut på.

Miljonärernas norska aktiefavoriter

Här är våra miljonärers norska aktiefavoriter.

 1. Aker BP
 2. Norwegian Air Shuttle
 3. Tomra
 4. NEL
 5. Zaptec
 6. Yara International
 7. Equinor
 8. Orkla
 9. Europris
 10. 2020 Bulkers

Aktierna som gått bäst i norska OSEBX 2023

Här är aktierna som gått bäst i det norska indexet OSEBX från årsskiftet:

 1. Norwegian Air Shuttle +64%
 2. Kitron +63%
 3. Elmera Group +58%
 4. Frontline +45%
 5. Borr Drilling +40%
 6. Telenor +38%
 7. ATEA +36%
 8. KID +27%
 9. Cadeler +27%
 10. BW LPG +26%

Ha en fortsatt fin dag,
Nicklas

 

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg