Guide: 3 enkla steg för att flytta din tjänstepension

Av Avanza

01 apr 21

Share

Äntligen! April är här och det innebär lägre avgifter för att flytta gamla tjänstepensioner! Vi på Avanza har gått i bräschen för att förbättra pensionsbranschen under lång tid. Detta är en stor delseger i det arbetet, även om vi ser att det finns ännu fler förbättringsmöjligheter. Från och med nu får det max kosta 600 kr att flytta en tjänstepension – och självklart bjuder vi på den kostnaden. Det innebär att det inte kommer kosta dig något alls. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Det här resulterar i en del frågor från våra kunder…

De två vanligaste frågorna är varför ska jag flytta en tjänstepension till Avanza och hur gör jag för att flytta? Jag ska försöka svara på dessa frågor nedan.

Varför ska jag flytta en gammal tjänstepension till Avanza?

För att du ska ge dina pensionspengar bättre förutsättningar att växa! En fördel med Avanzas pensionslösning är att vi inte har några skalavgifter (s.k. kapitalavgifter). En till synes liten avgift på 0,65% får en stor inverkan på sparandet över tid. En pensionsflytt kan faktiskt ge upp till 1 miljon mer i framtida pension (här kan du se hur vi har räknat). Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter. Eftersom vi på Avanza inte har någon skalavgift, eller annan fast avgift, så har du bra förutsättningar hos oss att få mer pengar över till dig själv i slutändan. Du har även tillgång till vårt breda placeringsutbud som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare.

Hur gör jag för att flytta en tjänstepension?

Här kommer en kort flyttguide för dig som vill flytta en tjänstepension, som det inte längre sätts in pengar på, till oss på Avanza*. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss. Om det står SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK) så är den kollektivavtalad och går tyvärr inte att flytta hit.

När du har konstaterat att din tjänstepension inte är kollektivavtalad så gör du så här:

 1. Hitta försäkringsnummer. Logga in på minpension.se för att se dina tjänstepensioner. Klicka på Intjänad pension och därefter på Tjänstepension. Här kan du se dina tjänstepensioner och dina försäkringsnummer. Ett försäkringsnummer är nödvändigt för att vi ska kunna genomföra en flytt.
 2. Starta ett flyttärende. Du som redan är kund hos oss kan logga in och använda vårt digitala flyttflöde som du hittar här. Att starta ett flyttärende tar inte mer än 5 minuter!
 3. Posta blanketten till oss. När du är klar i flyttflödet skriver du ut blanketten och postar den till oss, har du ingen skrivare kan vi skicka blanketten till dig. Därefter tar vi kontakt med din gamla arbetsgivare (försäkringstagaren) och ber behörig person att godkänna flytten. Det kostar såklart inte din gamla arbetsgivare något. Därefter är det bara att vänta så kommer pengarna att flyttas över till din tjänstepension hos oss efter ca 3 månader. När det är klart har dina pensionspengar riktigt bra förutsättningar att växa!

Du kan följa status på ditt flyttärende i inloggat läge. Jag hoppas att detta korta inlägg underlättar för dig när du ska flytta din tjänstepension. Lägg en halvtimme på att flytta en tjänstepension, det kan med stor sannolikhet bli välinvesterade minuter.

Allt gott!

/Daniel – Avanza Pension

*Om du vill flytta en tjänstepension till oss på Avanza som det idag månatligen sätts in pengar till behöver du prata med din arbetsgivare. Om din arbetsgivare godkänner detta så är vi självklart behjälpliga.

Poddspecial: Här kan du även fördjupa och få svar på det mesta du behöver ha koll på för att få ut mer av din pension.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Relaterade inlägg

Kommentarer

12 svar till “Guide: 3 enkla steg för att flytta din tjänstepension”

 1. Tyvärr fungerar den nya lagen väldigt dåligt då det är den tidigare arbetsgivaren som ska skriva under och godkänna flytten. Dessa har inga incitament att göra det och ansökningarna blir bortprioriterade och ligger därför och väntar i någon hög. Jag har nu väntat 1½ månad på att min flyttansökan ska bli påskriven utan att något har hänt.

  • Försäkringsbolaget kan hjälpa dig med det där, de har experter som jobbar heltid med sådant.

  • Den senaste firmatecknaren skriver under. Om företaget har fusionerats in i ett annat företag så har det nya företaget firmateckningsrätten. Vissa företag gör undantag då den gamla arbetsgivarens underskrift inte krävs alls, särskilt i samband med överlåtelse.

 2. Hej,
  Detta är inte någon form av placeringsrådgivning utan ren marknadsföring. Ni missar att informera kring bodelning, om företaget som kunden jobbat för inte har avtal med Avanza för pensionsspar kommer sparandet gå över till en personlig tillgång istället för en tillgång som ligger på företaget du jobbar på. Vilket innebär att tillgången blir en del i eventuell bodelning, vid exempelvis en skilsmässa.

  I tillägg, varför räcker det inte att jag är inloggad på Avanza för att kunna skriva något. Ni tar gärna mina pengar, men låter mig inte skriva genom att logga in.

  Mvh
  Patrik

 3. Önskar det va så enkelt som det beskrivs ovan. Trodde fribrev gick att flytta (eftersom det står så i pensionsavtalet), men i mitt fall så har min nuvarande förvaltare rätt att sätta stopp för en flytt trots att alla andra aktörer godkänner flytten.

 4. Trots att det är finns en lagstadgad rätt att flytta sin Individuella tjänstepension så fungerar detta inte i praktiken. Min nuvarande arbetsgivare nekar mig flytt av min individuella tjänstepension trots att premieinbetalningarna avslutades för två år sedan. Jag betalar ca två tusen kronor per år i administrationsavgift trots att inbetalningarna har upphört och arbetsgivaren inte längre har någon administrativ börda. Hur går jag tillväga för att flytta min individuella tjänstepension om arbetsgivaren inte skriver under flyttblanketten?

  Jag följer intresserat debatten om en utökad flytträtt för pensioner och jag hoppas ni inte glömmer oss försäkringstagare som behöver arbetsgivarens godkännande /underskrift för att flytta våra egna sparpengar. Det finns ett stort behov att ta bort nuvarande hinder för en flytt och förenkla flyttprocessen

 5. Fungerar dåligt – tar alldeles för lång tid och under flytten har man inte en aning om var kapitalet befinner sig.
  Varför ska det ta tre månader när det tar max en månad att sälja en fond?

 6. Så enkelt är det inte som det står i rubriken.
  Många är fast i kommunala tjänstepensioner som det kräver fler lagförslag för att släppa.
  Själv sitter jag fast och hade gärna bytt.

 7. Jag betalar över 4000 kr per år i administrativa avgifter och sitter fast i samma rävsax som många andra då min före detta arbetsgivare också vägrar underteckna flyttansökan. Man hänvisar till ett policybeslut som grundar sig i att “villkoren för nuvarande anställda skulle försämras om man tillåter flytt av tjänstepension.”. Lagförändringen som trädde i kraft 1 april är ett steg på vägen men än finns stora hinder att övervinna.

  • Trist att din gamla arbetsgivare resonerar så. Att din pensionsflytt skulle påverka de andra medarbetarnas villkor negativt kan jag inte riktigt förstå? Jag hoppas du kan få dem att tänka till en gång extra i denna fråga, det är ju dina tjänstepensionspengar det handlar om.

   /Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.