Gyllene tider för dataspelsbolagen?

Av Avanza

09 sep 22

Share

Gamingbolagen fick ett uppsving på börsen under pandemin då nöjesutbudet begränsades. Men hur har det gått sen dess och hur ser framtidsutsikterna ut? Här förklarar gänget på Avanza World Tech by TIN varför spelbolagen kan ha gynnsamma förutsättningar framöver.

Vi är alla smärtsamt medvetna om den stigande inflationen som drabbar våra plånböcker. Många kommer troligen att behöva se över sin konsumtion och frågan är om de kommer att prioritera dataspel? Spel rör sig sakta upp i pris, men det är fortsatt en förhållandevis billig underhållning. För några hundralappar är det möjligt att fly tanken på inflation och bekymmer för en stund och i stället förälska sig i mekanik, känsla och strategier. Man minns själv med värme alla timmar som spenderats till musiken och slutstriderna i bland annat Diablo 2 och Heroes of Might and Magic 3. Vi tror att konsumenten även framöver prioriterar att betala för dessa upplevelser.

Så kan gamingbolagen utvecklas på börsen

Spel är en spännande bransch där långsiktiga och välskötta bolag med starka varumärken har en ljus framtid driven av en strukturell tillväxt. Generationerna som spelar blir fler, och vi är över lag beredda att spendera mer pengar på våra digitala karaktärer. Bedömare prognostiserar en tillväxt om 7–8 procent årligen fram till 2027, vilket är klart högre än tillväxten i ekonomin som helhet. Eftersom spelen numera flödar fritt på nätet och säljs som ettor och nollor är välskötta gamingbolag lönsamma och skalbara.

Gamingbolagen i Avanza World Tech by TIN

Fonden har positioner i Embracer, Nintendo, Take Two Interactive samt Roblox. Gemensamma faktorer är att bolagen har en bred vallgrav i form av ikoniska varumärkesrättigheter som möjliggör försäljning av tillägg och uppföljare under många år framöver. Några exempel på starka rättigheter som bolagen ovan besitter är Borderlands, Super Mario, Grand Theft Auto och NBA 2K. Konsumenten må vara sårad, men som digitala karaktärer har vi många liv och världar kvar att utforska.

Största innehaven i Avanza World Tech by TIN:

Se fler innehav i Avanza World Tech by TIN här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg