Här är svenskarnas favoritaktier

Av Avanza

06 jun 23

Share

Idag är det Sveriges nationaldag och vad passar då inte bättre än att kika in svenskarnas favoritaktier, alltså guldkornen vi kollektivt ruvar på.

Idag är det Sveriges nationaldag och tillika 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Stockholmsbörsen (OMXSGI) har stigit 11,79% sedan årsskiftet och sommarbörsen befinner sig i positivt territorium med en uppgång på 2,84% i juni.

Senaste åren har sommarbörsen varit solsäker

Med undantag för fjolåret har faktiskt sommarbörsen varit rätt solsäker senaste tiden. Under 2018 – 2021 har enbart 1 av 12 sommarmånader bjudit på negativ avkastning. Det innebär att 92% av sommarmånaderna under perioden gett positiv avkastning. Åren dessförinnan var lite mer gråmulna.

Vilka är egentligen svenskarnas favoritaktier?

Det finns många olika sätt att se på denna fråga. Bör man titta på vilka bolag som har flest ägare eller bör man titta på aktierna som tingar högst snittkapital? Den siffran påverkas ju förvisso av en del förmögna personer varpå mediansiffran kanske är bättre? Eller varför inte aktierna som våra kunder sammantaget investerat mest pengar i, oaktat snitt eller median.

En viktig detalj som nedan listor inte alls tar hänsyn till är viktningen i portföljerna. Från tid till annan letar sig ”obskyra” aktier upp på topplistor men dessa har genom åren sällan lockat särdeles mycket kapital eller vägt tungt i portföljerna, ofta handlar det tvärtom om fjäderlätta vikter.

Euroclear presenterar varje år en rapport över aktieägandet i Sverige. De utgår från bolagen som har flest antal aktieägare. Den listan ser ut så här:

 1. Investor
 2. Telia
 3. Ericsson
 4. Volvo AB
 5. Swedbank
 6. SEB
 7. SBB
 8. H&M
 9. SSAB
 10. Industrivärden

Om vi skulle utgå från samma kriterier så ser listan bland våra nästan 1,2 miljoner aktieägande kunder ut så här:

 1. Investor
 2. SBB
 3. Volvo B
 4. Neobo
 5. Kinnevik
 6. Volvo Cars
 7. Embracer
 8. SSAB
 9. SAS
 10. Latour

Det är rimligt att anta att Ericsson och Telia – Sveriges vanligaste finansiella sambohushåll från millennieskiftet ruvas på i många gamla depåer. Det är nog en stor bidragande faktor till varför dessa aktier inte letar sig upp på topplistan hos oss. Vi grundades 1999 och har tagit in den absoluta merparten av våra aktieägande kunder långt efter dessa aktiers storhetstid.

Aktierna med högst medianinnehav (>10 000 ägare)

Om vi tittar på aktierna som vi investerat högst mediankapital i och samtidigt begränsar oss till aktier med minst 10 000 ägare så hittar vi en intressant lista. Trots att det är Sveriges nationaldag idag så går det inte att komma ifrån det faktum att majoriteten av bolagen på listan är utländska. I kontrast till de topplistor vi är vana att se.

 1. Alphabet
 2. Amazon
 3. Novo Nordisk
 4. NVIDIA
 5. Trelleborg
 6. Microsoft
 7. Berkshire Hathaway
 8. AstraZeneca
 9. Lifco
 10. Evolution
 11. Tesla
 12. Netflix
 13. ABB
 14. Alfa Laval
 15. SEB
 16. Facebook
 17. Apple
 18. Essity
 19. Handelsbanken
 20. AMD

Aktierna som vi investerat mest pengar i

Om vi tittar på bolagen som våra kunder investerat mest pengar i sammanlagt i stället för flest ägare eller högst medianvärde i våra portföljer så får vi ytterligare en annan lista. Den är desto mer viktad mot svenska bolag då endast två bolag är utländska.

 1. Investor
 2. Evolution
 3. Volvo B
 4. Tesla
 5. Avanza
 6. Swedbank
 7. AstraZeneca
 8. NIBE
 9. Handelsbanken
 10. SSAB
 11. ABB
 12. Fortnox
 13. SEB A
 14. Boliden
 15. Nordea
 16. Apple
 17. Sandvik
 18. Industrivärden
 19. H&M
 20. Latour

Psst… du kan sortera och filtrera nästintill hur du vill i vår aktielista

Ha en riktigt trevlig nationaldag,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg