Hett forskningsområde skapar oanade investeringsmöjligheter

Av Avanza

20 jun 24

Share

Autoimmuna sjukdomar, där kroppens immunsystem attackerar sina egna vävnader, blir allt vanligare. Men med ökade kunskaper och nya behandlingsmetoder ser framtiden ljus ut för både patienter och investerare. Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltare av hälsovårdsfonden Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult, ser stora möjligheter inom området.

Ökande förekomst av autoimmuna sjukdomar

Autoimmuna sjukdomar orsakas av att immunsystemet angriper kroppens egna celler, vilket kan leda till allvarliga inflammatoriska tillstånd. Nästan 4 procent av världens befolkning lider av en autoimmun sjukdom som typ 1-diabetes, multipel skleros, eller reumatoid artrit. Dessa sjukdomar är den tredje vanligaste orsaken till kronisk sjukdom i USA, och de drabbar främst kvinnor.

Annons

Bättre förståelse och behandlingar

Tack vare intensiv forskning har vi nu bättre förståelse för dessa sjukdomar och deras orsaker. Det har lett till nya diagnostikmetoder och behandlingar som förbättrar patienternas livskvalitet. Nya läkemedel och behandlingsmetoder som riktar sig mot specifika sjukdomsmekanismer ger bättre resultat och färre biverkningar.

En ny och lovande utveckling är användningen av cellterapi för att behandla svåra autoimmuna sjukdomar som systemisk lupus erythematosus (SLE). Detta skapar stora investeringsmöjligheter då denna teknik skulle kunna användas brett och hittills visat mycket lovande resultat. Vi noterar dock ett stort intresse att starta studier inom området och stigande konkurrens.

En växande marknad

Marknaden för behandling av autoimmuna sjukdomar är enorm. Under 2023 beräknas försäljningen av ledande autoimmuna läkemedel nå 49 miljarder dollar. Detta gör området mycket intressant för investerare. Bolag som utvecklar läkemedel mot en autoimmun sjukdom kan även hitta lösningar för andra autoimmuna sjukdomar, vilket vi anser ökar investeringspotentialen ytterligare.

Investeringar i framtiden

Vi har gjort flera investeringar i detta område och ser stora möjligheter framåt i takt med att fortsatta forskningsframsteg görs. Bland bolag som finns i portföljen idag kan nämnas Argenx, UCB, Almirall, Cabaletta samt Regeneron. Vi följer området genom att träffa bolag, diskutera med vårt medicinska råd samt uppdatera oss om aktuella kliniska studier.

En ökad förvärvstakt inom områden som inflammation och immunologi gör framtidsutsikterna än mer intressanta anser vi.

Fondens 10 största innehav:

  1. Eli Lilly
  2. Novo Nordisk B
  3. UnitedHealth Group
  4. Merck & Co
  5. AstraZeneca
  6. Thermo Fisher Scientific
  7. Novartis AG Registered Shares
  8. Amgen
  9. Boston Scientific
  10. Stryker

// Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltare av Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.  För mer information om hur fonden förvaltas, faktablad och informationsbroschyr, se avanza.se/avanzahealthcare.

Relaterade inlägg