Hitta bolagen som ger stabila aktieutdelningar

Långt ifrån alla bolag på börsen tjänar pengar. Så visst, att ett bolag går med vinst och delar ut pengar är i sig ett gott tecken. Men eftersom direktavkastningen är trubbig behöver den utvärderas tillsammans med andra nyckeltal. Låt oss gå igenom några som kompletterar bilden och hjälper dig att förstå om utdelningen är tillräckligt bra för att platsa i din utdelningsportfölj.

Utdelningsandel

Bolag som delar ut pengar kan vara olika mogna på sina marknader. De som har svårt att återinvestera sin vinst i nya investeringar delar ofta ut en större andel av vinsten. Att sitta på pengar som inte behövs kan låta som en dröm. Men för ett börsbolag som vet att deras aktieägare bryr sig om nyckeltal som mäter avkastning, exempelvis return on assets (ROA), är det inte en fördel att ha mer pengar än nödvändigt i kassan.

Utdelningsandelen visar hur stor del av vinsten som de faktiskt delar ut. Genom att dela utdelningen genom vinst per aktie får du fram nyckeltalet. Hur stor andelen ska vara beror på, men om den är över 100 procent måste du ta reda på varför. Så hög ska och kan den inte vara över tid.

Annons

Fritt kassaflöde – den verkliga vinsten

Att ett bolag går med vinst är förstås en förutsättning för att det långsiktigt ska kunna ge aktieutdelning, men vinsten är inte lika med pengar som går att dela ut. Därför ska du istället titta på kassaflödet och framförallt det fria kassaflödet. Om du tittar på ett bolags kassaflöde ser du tre kategorier. Kassaflöde från den löpande verksamheten, investeringsverksamheten och finansieringsverksamheten. Det är framförallt de två första som används för att räkna ut det fria kassaflödet. Det här är skattade pengar som bland annat kan delas ut till ägarna.

Om utdelningen överstiger det fria kassaflödet är det precis som i fallet med utdelningsandelen, något som kräver mer gräv. Bolag som sitter på en stor kassa kan välja att utöver det fria kassaflödet också dela ut en del av kassan. Det behöver inte vara dåligt, men viktigt att veta om för att förstå varför utdelningen blir så hög. Eftersom det är ett alternativ för bolag att göra extrautdelning kan det vara bra att ta reda på hur stor del av årets utdelning som räknas till den ordinarie utdelningen.

Börsen gillar utdelningstillväxt

För att kunna förstå ett nuläge kan det vara lika användbart att spana på historiken som att försöka spåna på framtiden. Aktiemarknaden tycker om tillväxt och därför kan det vara viktigare att förstå hur utdelningstrenden sett ut och kan förväntans bli, än att stirra sig blind på hur årets utdelning ser ut. Genom att zooma ut perspektivet kanske du kan se att årets utdelning är ännu ett i raden av många utdelningshöjningar. Det är ingen slump att det finns fina listor med bolag som höjt sin utdelning x år i rad. På listan Dividend Kings hamnar bolag som höjt utdelningen 50 år i rad, medan Dividend Aristocrats är de som är på väg dit. De måste ha höjt utdelningen varje år i minst 25 år på rad.

Se till att du får tillbaka den utländska källskatten

Du som håller koll på transaktionslistorna och äger utländska värdepapper har sett att det dras utländsk källskatt i samband med utdelningar. Den här skatten kan du få tillbaka. Om du köper aktierna på en kapitalförsäkring så är det Avanza Pension (om du är kund hos oss) som står registrerad som ägare för innehavet. Det gör att vi kan begära tillbaka skatten och betala tillbaka till den dig. Det här gäller även för pensionskonton. Om du är nyfiken på hur processen går till eller hur mycket pengar du kan få tillbaka kan du läsa vidare på sajten eller i appen.

Dividend Kings topp 10:

  1. American States Water
  2. Dover
  3. Northwest Natural Holdings
  4. Genuine Parts
  5. Procter & Gamble
  6. Parker-Hannifin
  7. Emerson Electric
  8. 3M
  9. Cincinnati Financial
  10. Coca-Cola

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg