Hur kan man investera i Danmark? Vi kikar på Köpenhamnsbörsen

Av Avanza

04 jun 18

Share

På tisdag firar Danmark sin nationaldag men redan idag den 4 juni bjuder vi på gratis courtage på danska aktier. Det för mig osökt in på Danmark som (börs)land och vilka bolag som våra kunder favoriserar på Köpenhamnsbörsen. Låt oss kika lite närmare på Danmark helt enkelt, landet med läkemedelsbolagen, bryggerierna, rederier och vindkraft.

I Sverige brukar OMXS30 tituleras Stockholmsbörsen även om det ”bara” är de 30 mest omsatta aktierna av 367 totalt. Förmodligen beror det på att dessa 30 är stora bolag som väger tungt och utgör närmare 60% av det totala börsvärdet i Sverige.

I Danmark heter börsen OMX Copenhagen och huvudindexet heter OMXC20 som består av de 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen. Marknadsvärdet är strax under 2300 miljarder danska kronor jämfört med OMXS30 vars börsvärde uppgår till 3907 miljarder svenska kronor, men då är det 10 aktier till i det indexet också. I takt med att Köpenhamnsbörsen växt från ett totalt marknadsvärde på 1300 till 2900 miljarder danska kronor och antal bolag på storbolagslistan har växt från 24 till 42 stycken så har även behovet av ett utökat index kommit. Av den anledningen har man valt att utöka antal aktier i indexet till 25 stycken för att på ett bättre och mer balanserat sätt spegla den rika floran av bolag och branscher på den danska börsen.

 

Danmarks största börsbolag

Danmarks största börsbolag är läkemedelsbolaget Novo Nordisk som dessutom är Nordens största börsbolag med ett börsvärde på strax över 1000 miljarder svenska kronor.

De 10 största bolagen på Köpenhamnsbörsen mätt i börsvärde (klicka för att förstora)

En intressant kuriosa är att de 10 största bolagen på Köpenhamnsbörsen utgör närmare 89% av det totala börsvärdet på huvudlistan och det största bolaget Novo Nordisk utgör själv 25,8%, alltså mer än en fjärdedel. Så det innebär lite grann att såsom Novo Nordisk går, går också Köpenhamnsbörsen, något förenklat. Det såg man också under perioden 6 augusti 2015 till 23 november 2016 där OMXC20 föll -19,9% påverkat av Novo Nordisk fall på -47,3%.

Novo Nordisk är ett läkemedelsbolag som är världsledande inom diabetes men även verksamma inom bl.a. hemofili (blödarsjuka). Nordea känner nog de flesta igen även om de tidigare huserat med namn såsom PK-Banken och Nordbanken. Nordea valde ju nyligen att lämna Sveriges som sitt legala säte till förmån för Finland men bankens aktie handlas i Sverige, Finland och Danmark. A.P. Møller – Mærsk eller bara förkortningen Maersk  är ett konglomerat med främst rederi, transportlösningar och logistik. Danske Bank är landets största bank. Ørsted börsnoterades 2016 under namnet Dong Energy och är det största energibolaget i Danmark samt var den största börsnoteringen det året. Coloplast arbetar med intim sjukvård såsom stomiprodukter och urin- och tarmprodukter. Carlsberg är en bryggerikoncern med anor från år 1670 även om dagens bolagsstruktur föddes 2001. DSV är en global leverantör av transport- och logistiktjänster vägbundet, via flyg och vatten. Novozymes är ett världsledande bioteknikbolag och en stor producent av enzymer. Sist men inte minst Lundbeck som är ett läkemedelsföretag verksamma inom psykiatriska och neurologiska sjukdomar.

Men.. hur har de största börsbolagen gått då?

Tittar vi på börsutvecklingen för hela index så är Sverige inte med i matchen när vi jämför prestationen de senaste 5 åren. De 20 mest omsatta aktierna i OMXC20 har sjunkit -4,87% från årsskiftet och stigit +79% senaste 5 åren. OMXS30 har sjunkit-5,57% från årsskiftet och stigit skrala 6,95% senaste 5 åren när vi mäter i danska kronor för att få en jämförbarhet. Å andra sidan ska vi komma ihåg att svenska kronan försvagats betänkligt på senare tid och danska kronan har stärkts dito.

Svenska OMXS30 jämfört med danska OMXC20 senaste 5 åren mätt i DKK (klicka för att förstora)

Om vi istället tittar på de 10 största bolagen i Danmark ser vi att utvecklingen varit ganska hygglig. I snitt har de avkastat +4,0% i år, 42,7% senaste 3 åren och +120,4% senaste 5 åren, alltså en årlig effektiv avkastning på +17,0%.

Kundernas danska favoritaktier

 

De 5 populäraste danska aktierna bland avanzianerna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018* % 3 år*
KS 1 Novo Nordisk B Läkemedel dk 10 991 -9,34% -20,05%
KS 2 Vestas Wind Systems Vindkraft dk 3 745 -3,64% 19,15%
KS 3 Pandora Smycken dk 2 489 -29,0% -29,78
KS 4 G4S Säkerhet dk 1 601 7,27% -24,0%
KS 5 Danske Bank Bank dk 1 583 -14,28% 3,91%

*Siffror per 2018-05-29

Hur letar jag fram mina egna guldkorn?

Vill du få inspiration kring danska bolag och leta dina egna guldkorn så ska du bege dig raka vägen till vår aktiefiltrerare ”Aktielistan” som du hittar här.

Där ser du vilka danska aktier som är mest ägda bland våra kunder, hur de gått senaste tiden, vad de har för börsvärde, direktavkastning och mycket mer.

Sist men inte minst..

..vill jag påminna om att det tillkommer en växlingsavgift vid handel med utländska aktier, men det ser du i orderläggningen. Dessutom bör du även ta hänsyn till valutadimensionen när du investerar i Danmark eller något annat land. Du köper inte enbart aktien utan även valutan som aktien är noterad i, så köper du våra kunders favorit Novo Nordisk så köper du aktien och danska kronor samtidigt som du säljer svenska kronor. Även om det görs per automatik så är det en viktig faktor – du får alltså både en exponering mot aktien och valutan, och valutan kan både stärkas och försvagas mot svenska kronan.

 Vilka är dina danska favoriter?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg