Hur klarar sig fastighetsbolagen på börsen i ”Trump-tider”?

Av Avanza

09 maj 25

Share

April blev en händelserik månad på börsen som fortsatte att präglas av Donald Trumps till synes ogenomtänkta utspel om tullar bland annat. De kraftiga börsfall som följde i spåren av Trumps ”Liberation Day” den 2 april följdes av tydliga börsuppgångar när han en vecka senare plötsligt annonserade 90 dagars paus för de så kallade ömesidiga tullarna.

Även ränteutvecklingen var svängig under månaden och skiljde sig dessutom betydligt mellan USA och Europa. Svenska marknadsräntor – som fundamentalt sett är mest relevanta för de bolag vi investerar i – trendade neråt under månaden. Sedan ”Liberation day” har femårig svensk swapränta och svensk 10 årig statsobligationsränta fallit med 0,3-0,35% som en effekt av sänkta förväntningar på ekonomisk utveckling.

Fastighetsaktier – som påverkas positivt av lägre räntor och mindre negativt än andra sektorer av minskad internationell handel – blev en relativ vinnarsektor på den oroliga börsen. Nordiska fastighetsaktieindex (mätt som SIX Nordic Real Estate) steg med knappt 6% att jämföra med Stockholmsbörsen (mätt som OMX Stockholm Benchmark) som föll med ca 1%.

Annons

Hur utvecklas bolagen fundamentalt?

Ungefär hälften av bolagen inom sektorn redovisade resultatet för Q1 2025 under april månad. Det är stora skillnader mellan hur olika segment utvecklas. De Stockholmstunga bolagen Atrium Ljungberg och Fabege signalerar att kontorsmarknaden i Stockholm är fortsatt svag och att Trumps politik har lett till fördröjningar i potentiella hyresgästers vilja att ta beslut om nya hyreskontrakt. Wihlborgs som är verksamt i Öresundsregionen beskriver å andra sidan sin hemmamarknad som mer stabil och redovisade positiv nettouthyrning för 40e kvartalet i följd.

Efterfrågan på lokaler för ändamålen logistik/industri synes vara fortsatt robust. Vi noterar att även från fastighetsinvesterares håll är intresset stort för den typen av fastigheter och vi bedömer att bolag inom den nischen kommer behöva justera upp sina redovisade fastighetsvärden framöver. Andra kategorier som levererar både starka och rimligt stabila kassaflöden är dagligvaru- och livsmedelslokaler och lokaler för social infrastruktur som tex rättsväsende, utbildning och sjukvård.

Medianbolaget i sektorn fortsätter att redovisa stigande substansvärden och kassaflöden jämfört med samma period i fjol. För många bolag leder KPI-justerade hyresintäkter, nyförvärv och färdigtällda projekt till högre hyresintäkter vilket i kombination med lägre/stabila räntor kommer ge tydligt högre kassaflöden efter betalda räntor även fortsättningsvis. En sådan utveckling har historiskt inneburit positiv aktieavkastning.

Fondens största innehav:

    1. Catena
    2. Emilshus B
    3. Swedish logistic Property B
    4. Sagax B
    5. NP3 Fastigheter
    6. Nyfosa
    7. Intea Fastigheter B
    8. Logistea B
    9. Veidekke
    10. Wihlborgs Fastigheter

Se fler innehav eller starta ett månadsspar i fonden här!

Med hopp om ett fredligt Europa och stigande börser, Peter Norhammar, fondförvaltare Avanza Fastighet by Norhammar.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Fastighetsindex har gett högre chans till avkastning de senaste 10 åren (jämfört med OMXS30). Peter Norhammar förvaltade Länsförsäkringar fastighetsfond (2016 – 2020) som överpresterat OMXS30. För information, faktablad, informationsbroschyr samt uträkning för fastighetsindex historiska utveckling se avanza.se/avanzafastighet. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg