Hur många fonder ska man ha?

Av Johanna Kull

07 maj 21

Share

Undvik ett fondträsk och ha inte för många fonder. Ja, på samma sätt som vi kan ha för få värdepapper och för dålig riskspridning, kan vi ha för många fonder. Ett fondträsk har flera nackdelar, framför allt tappar du lätt överblicken över din totala utveckling. En annan är att du när du sparar i flera aktivt förvaltade fonder, tillslut riskerar få en avkastning som ligger mycket nära börssnittet. I praktiken sparar du alltså i en indexfond. Fast till en betydligt högre prislapp. Men vad är då optimala antalet fonder?I snitt 5 fonder

Något exakt facit på optimala antalet fonder finns inte men Avanzas fondsparare har i genomsnitt fem fonder, medianspararen har tre. Båda dessa är ganska lagom. Tillräckligt många för att få en bra riskspridning, tillräckligt få för att ha kontroll. Oavsett om man har tre eller sju fonder är det dock viktigt att man har rätt typ av fond.

Två basfonder

En globalfond är den naturliga basfonden och har en närmast given plats i vårt fondsparande. Den ger oss del av hela världens börsbolag. Det finns däremot ingen anledning att ha två globalfonder, det blir bara rörigt. De innehåller i princip  samma bolag, i synnerhet om det är globala indexfonder vi pratar om.

Populäraste globalfonderna hos Avanza per 7 december 2020.

 

En Sverigefond har en nästan lika given plats som en globalfond. Här ”behövs” det också bara en fond. Aktivt eller passivt förvaltade beroende på smak och tycke. Personligen tycker jag det finns många fördelar med att investera i en Sverigefond med fokus på små och medelstora bolag och då passat aktivt förvaltning bäst. En billig indexfond Sverige är däremot ofta bästa alternativt för traditionella Sverigefonder.

Populäraste Sverigefonderna per 7 december 2020.

Ett par spetsfonder

Tillväxtmarknaderna är länder där ekonomin växer snabbt och vars marknader erbjuder en starkare tillväxt än den så kallade utvecklade delen av världen. Över hälften av världsekonomin finns redan nu på tillväxtmarknaderna och Kina spås 2030 gå om USA och bli världens största ekonomi. En tillväxtmarknadsfond har därför en naturlig plats i vår fondportfölj. Aktierna på dessa marknader är dock slagigare och tenderar att sjunka mer i börsnedgång, men stiga snabbare i börsuppgång och därför bör du inte sparar för stor del av dina pengar i en tillväxtmarknadsfond. Marknaderna utgör 13 procent av världsindex, så en bra tumregel är att ha mellan 10-20% av ens totala fondsparande placerat där.

Branschfonder finns med många olika inriktningar, till exempel läkemedelsfonder, teknikfonder, miljöfonder m.fl. Teknikfonder är senaste årets mest köpta branschfonder och även senaste decenniets fondvinnare. Här kan du läsa mer om dem. Läkemedelsfonder å sin sida brukar beskrivas som mer defensiva fonder som går relativt bättre i tider av börsoro, men också relativt sämre i tider av börsuppgång. Här kan du läsa mer om dem.

En enkel tumregel

De flesta sparare klarar sig utmärkt med två till tre fonder. Det blir ett lättskött sparande och det räcker att du någon gång per år ser över balansen mellan dessa. Är det aktivt aktivt förvaltade fonder bör du även utvärdera dem jämfört med andra fonder i samma kategori. Detta slipper du med indexfonder.

Tycker du det här med sparande är roligt, kan du gott komplettera din portfölj med ett par spetsigare fonder. Men som sagt, inte för många. Själv har jag som regel att inte ha fler än sju fonder i min portfölj. Det är självfallet inte något facit, optimala antalet fonder är ingen exakt vetenskap, men 10 fonder tror jag är ett lämpligt maxantal för de allra flesta. Därefter blir det bara rörigt.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Hur många fonder har du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer