Hur många fonder ska man ha?

Av Johanna Kull

16 dec 21

Share

Undvik ett fondträsk och ha inte för många fonder. Ja, på samma sätt som vi kan ha för få värdepapper och för dålig riskspridning, kan vi ha för många fonder. Ett fondträsk har flera nackdelar, framför allt tappar du lätt överblicken över din totala utveckling. En annan är att du när du sparar i flera aktivt förvaltade fonder, tillslut riskerar få en avkastning som ligger mycket nära börssnittet. I praktiken sparar du alltså i en indexfond. Fast till en betydligt högre prislapp. Men vad är då optimala antalet fonder?

I snitt 5 fonder

Något exakt facit på optimala antalet fonder finns inte men Avanzas fondsparare har i genomsnitt fem fonder, medianspararen har tre. Båda dessa är ganska lagom. Tillräckligt många för att få en bra riskspridning, tillräckligt få för att ha kontroll. Oavsett om man har tre eller sju fonder är det dock viktigt att man har rätt typ av fond.

Annons

Två basfonder

En globalfond är den naturliga basfonden och har en närmast given plats i vårt fondsparande. Den ger oss del av hela världens börsbolag. Det finns däremot ingen anledning att ha två globalfonder, det blir bara rörigt. De innehåller i princip samma bolag, i synnerhet om det är globala indexfonder vi pratar om.

Populäraste globalfonderna hos Avanza per 22 december 2021.

 

En Sverigefond har en nästan lika given plats som en globalfond. Här ”behövs” det också bara en fond. Aktivt eller passivt förvaltade beroende på smak och tycke. Personligen tycker jag det finns många fördelar med att investera i en Sverigefond med fokus på små och medelstora bolag och då passat aktivt förvaltning bäst. En billig indexfond Sverige är däremot ofta bästa alternativt för traditionella Sverigefonder.


Populäraste Sverigefonderna hos Avanza per 22 december 2021.

Ett par spetsfonder

Tillväxtmarknaderna är länder där ekonomin växer snabbt och vars marknader erbjuder en starkare tillväxt än den så kallade utvecklade delen av världen. Över hälften av världsekonomin finns redan nu på tillväxtmarknaderna och Kina spås 2030 gå om USA och bli världens största ekonomi. En tillväxtmarknadsfond har därför en naturlig plats i vår fondportfölj. Aktierna på dessa marknader är dock slagigare och tenderar att sjunka mer i börsnedgång, men stiga snabbare i börsuppgång och därför bör du inte sparar för stor del av dina pengar i en tillväxtmarknadsfond. Marknaderna utgör 13 procent av världsindex, så en bra tumregel är att ha mellan 10-20% av ens totala fondsparande placerat där.

Branschfonder finns med många olika inriktningar, till exempel läkemedelsfonder, teknikfonder, miljöfonder m.fl. Teknikfonder är senaste årets mest köpta branschfonder och även senaste decenniets fondvinnare. Här kan du läsa mer om dem. Läkemedelsfonder å sin sida brukar beskrivas som mer defensiva fonder som går relativt bättre i tider av börsoro, men också relativt sämre i tider av börsuppgång. Här kan du läsa mer om dem.

En enkel tumregel

De flesta sparare klarar sig utmärkt med två till tre fonder. Det blir ett lättskött sparande och det räcker att du någon gång per år ser över balansen mellan dessa. Är det aktivt aktivt förvaltade fonder bör du även utvärdera dem jämfört med andra fonder i samma kategori. Detta slipper du med indexfonder.

Tycker du det här med sparande är roligt, kan du gott komplettera din portfölj med ett par spetsigare fonder. Men som sagt, inte för många. Själv har jag som regel att inte ha fler än sju fonder i min portfölj. Det är självfallet inte något facit, optimala antalet fonder är ingen exakt vetenskap, men 10 fonder tror jag är ett lämpligt maxantal för de allra flesta. Därefter blir det bara rörigt.

De 10 mest ägda fonderna hos oss:
Aktie- och fondlistan visar de mest ägda aktierna och fonderna bland Avanzas kunder per 2021-12-22.

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Swedbank Robur Ny Teknik A
 5. Länsförsäkringar Global Indexnära
 6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
 7. TIN Ny Teknik A
 8. SPP Global Plus A SEK
 9. SPP Aktiefond USA A SEK
 10. Avanza Auto 6

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till med ditt sparande!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

16 svar till “Hur många fonder ska man ha?”

 1. Hej,

  Jag sparar hos Länsförsäkringar och Avanza, (jag använder mig av olika inkomster och därav har jag separerat mitt spar). Ex, hos LF är det lön och hos Avanza är det inkomst av hobby.

  Hos LF har jag:

  LF Fastighetsfond
  LF Global Indexnära
  LF SMåbolag

  Hos avanza har jag:

  Avanza Emerging Markets
  Spiltan Aktiefond Investment
  Tin Ny Teknik A
  Avanza global

  Vad tycker du om detta? Är det en bra fördelning/spridning/risk?

   • Antar att det är för rabatterna via LF. Har du sparande och boendeförsäkring blir du silverkund, har du även bank utöver tidigare nämnda så blir du guldkund och får då bra rabatt på försäkringarna.

 2. Jag har 42 st och det går utmärkt.
  Det kräver dock att man är inne och tittar till dem ibland vilket jag också gör

  • Härligt! Själv hade jag tappat överblicken långt innan, men allt som funkar funkar ju 🙂

 3. Konstigt att ni här rekommenderar max 7 fonder här. När jag satte upp mitt fondsparande hos er så använde jag eran fondrobot, genom den fick jag 10 fonder. Är det något jag inte förstår?

  • Jag vet att portföljgeneratorn är uppbyggd som så att den ger två fondförslag i varje kategori, jag gissar att det är för att verkligen maxa riskspridningen. Man kan anpassa den och själv välja en av fonderna inom en kategori, om man vill få ner antalet fonder. Men är absolut inget fel med tio fonder.
   //Johanna

 4. Liksom Sanna här nedan valde jag att lägga ett barnspar i fonder som valdes ut själv. Ni borde trimma den alltså så att den inte väljer så många fonder vid orderläggning. Nu bytte jag ut några fonder så fonderna minskar till 6, dessutom valde roboten också 2 globalfonder, 2 tillväxtfonder och 2 europafonder. Tweak it!

 5. Kör månadssparande i
  40 % Avanza Global
  40 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  20 % Avanza Emerging Markets

  Utöver det köper jag några utdelare, med typiskt snitt på PE-tal, ett par tillfällen per år. Har även ett konto för swingtrading om jag tror på någon tillfällighet i någon bransch. Men hittills har jag inte nyttjat swingtradingkontot.

 6. Jag har en globalfond både till mig och barnsparandet, lättskött och ett sparande som jag egentligen aldrig behöver lägga energi på. Passar mig som handen i handsken. :))

 7. Jag har alldeles fööör många fonder att det är skrämmande, jag har inte
  möjlighet att hålla koll på alla och skulle behöva göra en utrensing.
  Sitter och försöker klura var jag ska börja! Ska jag försöka börja om
  och sälja av allt förut indexfonder och några spetsfonder? Eller ska jag
  låta de ticka på? Mitt sparande som det ser ut nu, om jag jämför med alla mina konton tillsammans,
  ligger jag en bra bit under World index…

 8. Har man tid och lust kan man ha många fler fonder. Då upptäcker man också den enorma skillnaden i avkastning mellan olika fonder och kan rensa ut de dåliga. De flesta av de förslag till som Johnna ger har gett en medioker avkastning på alla redovisade tidsperioder. Glöm indexfonder och avgiftsnivån. Leta brett efter fonder med god avkastning på alla tidsperioder och följ med trenderna i branscher och länder så fördubblar man avkastningen.

 9. 3 🙂
  Spiltan Aktiefond Investeringsbolag – fantastisk fond med lag avgift. 40%
  ODIN – svensk fastighet som blev i ar lidande pga corona men borjade nyss att aterhamta sig. 30%
  En Spetsfond som investerar i Ryssland – ocksa lidande for tillfalle och an ligger i rod. 30%

 10. Har kommit in i fond- & aktievärlden på allvar nu och har sedan maj varit aktiv på Avanza (såklart nu i efterhand önskar man att man börjat tidigare). Efter att ha skapat en portfölj samt valt ut några egna fonder låg jag innan jag kikade in här på 14 fonder. Och jag har haft samma tanke som ni har här nu: Hur många fonder bör man ha?

  Efter att ha läst övriga kommentarer samt granskat saken själv så bör man definitivt se över sina fonder. En bra grej att göra är att baka ihop de som liknar varandra till ”den bästa av dem”.

  Exempel: Av de 14 fonder jag hade var 4 av dem Handelsbanken Global Index, Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Global Plus A SEK och Swedbank Robur Access Global A. Dessa fyra motsvarar fonder i kategorin ”Global, Mix bolag”. När jag granskade repsketive fonds utveckling under åren samt deras innehav i aktier, var skillnaderna väääldigt små. Fondavgifterna varierade däremot, och Länsförsäkringar Global Indexnära hade lägst fondavgift på 0,22 %, och av den anledningen valde jag att exkludera de övriga och istället satsa på Länsförsäkringar förstås. Och om man ska diskutera risken med att endast välja en av dessa istället för alla fyra, förmodar jag att det inte är något att oroa sig för, då fonderna nästan i princip är identiska.
  Sen kanske inte Länsförsäkringar är den optimala fonden, men så långt har jag inte hunnit än 😉

  Det är jättesmidigt att kategorisera och jämföra de fonder man har och se deras likheter och skillnader när man använder Avanza på dator. 🙂

 11. Tänkte satsa på dessa fonder.
  Avanza zero
  Spiltan aktiefond investmentbolag
  Spiltan småbolag
  Swedbank robur ny teknik
  Länsförsäkringar fastighetsfond
  Spp aktiefond USA A Sek
  Och en globalfond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.