Hur ska man agera när börsen plötsligt rusar?

Av Felicia Schön

06 feb 23

Share

Året har rivstartat med ett börsrally i rekordfart. Men hur ska man tänka när börsens berg-och-dalbana vänder upp så snabbt efter en tid av kraftiga nedgångar? Är det dags att kamma hem vinsterna och hur ser utsikterna ut för 2023? Här guidar vi dig genom börsklimatet just nu!

Börsen just nu

2022 bjöd på ett turbulent börsår som bottnade i slutet av september på -27,8% (OMXS30). Sedan dess har det skett en rejäl återhämtning. 2023 har levererat en urstark start med en uppgång på 12,3% under januari och början på februari. Allt som allt innebär det vi sedan botten för fyra månader sedan har upplevt en börsuppgång på närmare 28,8%(!).

OMXS30 från måndag 3 januari 2022 till fredag 3 februari 2023

För de 20 mest populära aktiefonderna hos oss kan vi sedan årsskiftet se en uppgång på ca 10,5% i snitt – samtliga är dessutom på plus. För de 20 mest ägda aktierna är uppgången ca 19% i snitt och alla förutom fjorårets aktievinnare, Axfood, är på plus.

Så för de som investerat genom de dåliga tiderna och pytsat in mer pengar är det nog en hel del som gläds åt blå siffror. För de som suttit still i båten upplevs sannolikt också en känsla av ökat värde när de investerade pengarna börjat ticka upp igen.

Vi har tidigare skrivit om hur man ska investera i nedgångar, men hur ska man tänka när vändningen kommer?

Annons

Hur ska man tänka i en börsuppgång?

För dig som är mindre aktiv i ditt sparande men sparar dina pengar på börsen på lång sikt tycker jag helt enkelt att det räcker att fortsätta med den goda vanan att månadsspara. I ur och skur och i upp- och nedgångar. Se över en gång om året om du vill justera summan efter tex lönerevision eller kanske ta bort/lägga till några fonder. Det räcker så. Heja!

För dig som är mer aktiv i ditt sparande, har en längre tidshorisont och är villig att ta mer risk kan det vara läge att ta hem vinster för de innehav som återhämtat sig mycket. Med vinsterna kan det vara en idé att börja bygga viss kassa för att vara redo vid bra köplägen. Till exempel för de långsiktigt intressanta aktier som tappar tillfälligt i samband med t.ex rapport, men även för de som på kort sikt missgynnas av förändringar i ränteläget. Med den del som inte blir kassa kan en idé vara att kika på aktier som är fortsatt lågt värderade efter kraschen.

Ett annat alternativ att ta in nu är att faktiskt se över strategin och allokeringen. Bygg upp två scenarion: 1) var ska mina pengar exponeras vid en fortsatt räntehöjning och inbiten inflation eller 2) var ska mina pengar exponeras om räntehöjningarna stagnerar och inflationen sjunker? Se över din allokering minst månadsvis efterhand som makrofaktorerna har meddelats.

För dig som är mer aktiv och börjar närma dig slutåren på din tidshorisont tycker jag det kan vara läge att se över din portfölj och ta hem vinster i de bolag/fonder som sett en rejäl återhämtning, särskilt om du fyllt på extra i nedgångarna. Kanske vill du nu passa på att köpa ny bostad eller något annat som du börssparat till? Det är inte omöjligt att vi får uppleva ett år till med turbulens på börsen även om man kan hoppas att det värsta är bakom oss. Se över och utvärdera vad som kan säljas av i ditt innehav månad för månad efterhand som vi ser effekterna av räntehöjningarna. Gör en kalkyl för bästa/värsta scenario och försök ta ett rationellt beslut baserat på den. Glöm dock inte att behålla riskspridningen i din portfölj på vägen.

Börsen brukar stiga över tid

Historiskt har börsen alltid haft en uppåtgående trend trots upprepade kriser av olika karaktär. Historiskt har man därför alltid tjänat på att hålla i och fylla på sparandet kontinuerligt. För de som är aktiva investerare kan man dessutom överprestera börsen genom att köpa mer i sämre tider. Men glöm inte att för de allra flesta så handlar det om ”time in the market” inte ”timing the market”.

OMXS30 från 2006-02-06 till 2023-02-03

Vad händer 2023?

Inflationskrisen som blev ett plötsligt faktum för oss alla förra året präglar utsikterna för 2023, främst drivet av en fortsatt ekonomisk kalldusch med Riksbankens snabba räntehöjningar.

Det betyder att jag tycker att man 2023 bör ha i åtanke att vi i samhället inte sett de ordentliga effekterna av räntehöjningarna ännu. Här är riskerna bland annat fortsatt prisfall på bostadsmarknaden till följd av högre räntekostnader, allt mindre konsumtion när flexibilitet i ekonomin minskar för varje månad, företag som står med lageröverskott och minskade ordrar, arbetslöshet och så vidare. Denna ketchupeffekt gör att risken för fortsatt instabilitet och kanske till och med deflation är överhängande. Men…

…börsen är framåtblickande
Vad man ska försöka komma ihåg, eller påminna sig om, är att börsen faktiskt är framåtblickande. På börsen är många av riskerna ovan redan inprisade, vilket är varför börskraschen skedde redan 2022. Vi upplevde ett katastrofalt börsår utan att egentligen ha sett några katastrofala finansiella resultat eller ekonomiska konsekvenser (än).

Eftersom börsen agerar på förväntningarna av framtiden talar 2023 ändå för ett positivt börsår. Men det beror också på hur stor effekten av räntehöjningarna blir, om Riksbanken fortsätter höja eller avvaktar. Frågan är hur börsen kommer agera på fler räntehöjningar än vad som är planerat i dagsläget – är risken för ”hårdare tag” inprisad?

Time will tell! Ser med spänning fram emot att se hur 2023 utvecklar sig!
/Felicia

All data hämtad 2023-02-03

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg