Hur ska man tänka inför USA-valet?

Av Avanza

04 nov 16

Share

Nästa vecka är det presidentval i USA, något som kan påverka börsen på kort sikt. Just osäkerhet är något som börsen inte riktigt gillar och då kan det bli lite svängigt.

Inte heller överraskningar är något som favoriseras av marknaden. Det såg vi i somras i samband med det brittiska valet. Marknaden trodde att Storbritannien skulle stanna i EU (Bremain) men utfallet blev precis det motsatta (Brexit), vilket skapade lite turbulens på börsen.

När det kommer till det amerikanska valet förväntar sig marknaden att Hillary Clinton vinner. Skulle däremot Donald Trump vinna istället så finns en risk att marknaden blir lite stökig.

Ett sätt att mäta osäkerheten i marknaden, alltså börsens nervositet, är att titta på VIX. Det är ett volatilitetsindex som visar börsens svängningar upp och ned på amerikanska börsen (S&P500). Små svängningar kan liknas vid en spegelblank sjö och stora svängningar kan liknas vid stora vågor ute på öppet hav. Just nu har VIX stigit vilket indikerar lite mer nervös marknad, eller större vågor på (börs)havet.

SIX Volatility Index (SIXVX) är ett index som mäter osäkerheten (volatiliteten) på den svenska marknaden. Det är viktigt att komma ihåg att en nervös marknad inte är samma sak som en dålig marknad att investera i. Det innebär däremot att marknaden tycker att det är lite svårare att bestämma rätt pris på en tillgång eftersom osäkerhetsfaktorn ökat.

six-volatility1
Osäkerheten på börsen har ökat inför USA-valet

 

Hur ska man tänka inför USA-valet?

Christofer Halldin som är förvaltningschef på Handelsbanken Fonder gästade Avanza Play för att berätta om hur han tror att amerikanska valet påverkar börsen och hur man kan tänka kring sitt sparande. Behöver man ha ont i magen eller kan man sitta still i båten?

Handelsbankens Fonder hittar du här

Trevlig helg!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Relaterade inlägg