Hur skall vi tolka alla nyemissioner i fastighetsbolagen?
Under månaden gav makroekonomisk data och centralbankspolitik tematisk medvind för fastighetssektorn. Inflationsdata fortsätter att komma in i linje med förväntansbilden vilket ger ytterligare bekräftelse på att den är under kontroll.
Inflations- och konjunkturdata resulterade i nya styrräntesänkningar från ECB, Riksbanken och Norges bank. Även om ytterligare räntesänkningar förväntas under 2025, fortsätter vi att betona att de börsnoterade fastighetsbolagen inte behöver ytterligare sänkningar för att skapa positiv avkastning till aktieägarna. Med få undantag mår bolagen bra som det är.
Vi konstaterar att vinstestimaten för de nordiska fastighetsbolagen generellt sett har höjts under det senaste kvartalet, vilket beror dels på att många bolag löpande gör tillväxt- och värdeskapande investeringar och dels på en fallande räntetrend. För andra mer konjunkturkänsliga och exportberoende industrier justeras estimaten tvärtom ned som en följd av valutarörelser och att den konjunkturella återhämtningen dröjer.
Annons
Hur skall vi tolka alla nyemissioner?
Under månaden tog sju bolag in ca 4,6 mdr sek i eget kapital genom riktade nyemissioner vilka genomfördes under ett par timmar efter börsens stängning. Med ett undantag var samtliga ”offensiva emissioner” med syfte att ta tillvara på de goda investeringsmöjligheter bolagen nu ser i fastighetsmarknaden. De offensiva emissionerna blev snabbt övertecknade till små rabatter jämfört med stängningskurs. Gemensamt för de bolag som ser investeringsmöjligheter är att de fokuserar på fastighetssegment som genererar höga kassaflöden som mer än väl räcker för att täcka nuvarande låneränta och därmed skapar en positiv ”yield spread” som är på en attraktiv nivå. Vi har sammanställt emissionerna i tabellen nedan.
Av de genomförda emissionerna kan vi göra ett antal intressanta reflektioner:
-
- Avkastningsnivåerna för fastighetsinvesteringar har generellt sett stigit under de senaste åren. Det i kombination med att det nu finns god tillgång på lånat kapital till förmånliga kreditvillkor skapar attraktiva förvärvsmöjligheter för många av de börsnoterade bolagen.
- Vi ser även ett antal exempel på direktinvesterande fastighetsfonder som fokuserar på högavkastande objekt och vi bedömer att det kommer leda till stigande fastighetsvärden.
- Att emissionerna fylldes så snabbt tyder på ett stort underliggande intresse bland börsens aktörer att öka investeringar mot fastighetssektorn.
- När emissionslikviderna har satts i arbete kommer det enligt våra bedömningar leda till stigande kassaflöde per aktie för de förvärvande bolagen.
- Emissionskurserna för Emilshus, Intea och Cibus var 25-44% över redovisat substansvärde, vilket i sig är värdeskapande för de befintliga aktieägarna. På så vis används aktien som en valuta för att finansiera fortsatt tillväxt.
Fondens största innehav:
Se fler innehav eller starta ett månadsspar i fonden här!
Med hopp om ett fredligt Europa och stigande börser, Peter Norhammar, fondförvaltare Avanza Fastighet by Norhammar.
Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Fastighetsindex har gett högre chans till avkastning de senaste 10 åren (jämfört med OMXS30). Peter Norhammar förvaltade Länsförsäkringar fastighetsfond (2016 – 2020) som överpresterat OMXS30. För information, faktablad, informationsbroschyr samt uträkning för fastighetsindex historiska utveckling se avanza.se/avanzafastighet. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.