Inget ränteavdrag på kapitalförsäkring? Så kan du tänka

De som använder värdepappersbelåning på kapitalförsäkring (KF) kommer att gå miste om ränteavdrag 2025. Det är konsekvensen av det förhandsbesked som Skatteverket kom med i förra veckan.

Under året har det varit mycket fokus på skatt på sparande och investeringar. Länge såg det ut som att det bara var sparande på investeringssparkonto som skulle bli skattefritt upp till 150 000 kr. Men efter påtryckningar från sparare och branschen kommer skattelättnaden nu att gälla båda kontoformerna. Men det var en annan fråga.

Nu ser KF ut att hamna mellan stolarna igen när en annan viktig förändring i skatten aktualiseras. Det handlar om möjligheten att göra avdrag för räntekostnader kopplat till värdepapperskredit. För ett år sedan såg det ut som att politikerna tänkte ta bort avdragsrätten helt. Även här reagerade branschen och engagerade sparare. Jag skrev ett inlägg om att värdepapperslån stärker sparandet, bland annat. Politikerna ändrade sig till slut och värdepapperslån kommer fortsatt ha avdragsrätt. Men det finns ett problem. Den nya lagen ser inte ut att inkludera KF och det är uppenbart ett misstag, men det ser ut att få konsekvenser för dig som använder värdepapperslån på KF.

Ränteavdraget halveras 2025 – tas bort 2026

Förra veckan kom Skatteverket med ett förhandsbesked efter att vi på Avanza, tillsammans med Nordnet, gemensamt hört av oss till myndigheten i frågan. Problemet verkar vara att värdepapper på en KF formellt sätt ägs av pensionsbolaget, exempelvis Avanza Pension om du har din KF hos oss. Slarvigt och nonchalant hanterat, för nu hamnar vi sparare i kläm.

Det här är som sagt ett förhandsbesked, Skatteverkets formella ställningstagande kommer efter årsskiftet. Men konsekvensen av det vi vet just nu är att räntekostnader på KF under 2025 kommer att få dras av med 15 procent istället för tidigare 30 procent. 2026 kommer avdragsrätten att tas bort helt.

Annons

Så kan du med belåning på kapitalförsäkring göra

Om det här förslaget går i mål och blir precis lika dåligt som vi befarar så är det många sparare som påverkas, även jag. Jag har själv ett ISK för mina svenska aktier och fonder och en KF för mina utländska investeringar. Jag gillar särskilt att jag med en KF får hjälp att begära tillbaka den utländska källskatten.

Till att börja med tycker jag att du ska sätta dig och räkna på vilken förändring det här faktiskt innebär för dig. Jag började med att titta på vilken utnyttjad kredit jag har på mina konton och räkna ut vilken räntekostnaden kommer att bli efter ränteavdrag 2025. Jag drog helt enkelt ned ränteavdraget till 15 procent på min KF. Jag räknade också fram vad det skulle innebära om jag flyttade hela krediten till mitt ISK. För det är ju ett alternativ om jag vill behålla mina utländska investeringar på en KF med nuvarande belåning utan att gå miste om ränteavdrag. Beroende på vilket belåningsvärde ISK har kan det göra att räntan blir högre.

Gå till din kreditinformation och testa att räkna på hur det blir för dig innan du börjar göra förändringar. Och glöm inte att skattereduktionen på räntekostnader är 30 procent upp till 100 000 kr per år och därefter 21 procent. Om du är osäker på din situation, prata med Skatteverket eller en skatterådgivare.

Sälja på kapitalförsäkring och flytta till ISK?

Nu kanske du ställer dig frågan om det kan vara värt att sälja värdepapper på KF och ha de på ett ISK istället. Eftersom du inte kan flytta värdepapper mellan kontoformerna finns det ett antal aspekter som du behöver ta hänsyn till:

  • Du betalar avkastningsskatt baserat på försäkringens värde 1 januari (och insättningar under året). Därför är det väldigt irriterande att den här frågan skapar osäkerhet nu med så få handelsdagar kvar på året.
  • När du säljer värdepapper på ett konto för att senare köpa tillbaka på ett annat utsätter du dig för marknadsrisk där värdet kan förändras. Du får nämligen inte köpa och sälja med dig själv.
  • Tänk på avgifterna när du genomför transaktioner. För värdepapper som handlas i utländsk valuta betalar du både courtage och valutaväxlingsavgifter.

För min egen del kommer jag sitta still i båten. Jag hoppas att det här felet rättar till sig så att vi som gillar att investera kan sluta behöva oroa oss för kontoval och istället kan fokusera på att fundera på vad vi vill investera våra pengar i. Men när situationen är som den är – osäker – så är det viktigaste att du funderar och tar ett aktivt beslut hur du vill hantera den. Om du inte har värdepapperskredit på KF behöver du inte fundera över det här alls.

God jul!

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg