Investera i bolag som jobbar för att lösa FN:s hållbarhetsmål – Circulus om förvaltningsstrategin

Av Avanza

09 mar 23

Share

Världen står inför en av de största utmaningarna i mänsklighetens historia – att skapa en hållbar framtid för alla. Vi på Circulus har arbetat länge med att hitta små bolag som kan vara med och bidra till lösningarna. Nu tar vi steget tillsammans med Avanza och lanserar fonden Avanza Impact by Circulus som uteslutande investerar i bolag som bidrar till att uppfylla FN:s globala mål för en hållbar utveckling.

Världens största inköpsorder

Konsumenter, företag och politiker driver på för att lösa de hållbarhetsutmaningar vi står inför – vilket kommer att kräva gigantiska investeringar de närmaste decennierna. Enligt FN:s beräkningar behöver vi investera 5–7 biljoner USD varje år för att klara av att uppfylla de 17 målen i Agenda 2030. Vi är övertygade om att den starkaste strukturella tillväxten kommer att finnas i det här området de kommande decennierna. När vi kombinerar den starka tillväxten med små lösningsbolag, som har god lönsamhet och en attraktiv värdering, skapar det möjlighet till god avkastning över många, många år framåt.

Impact = skillnad på riktigt

Kan vi som investerare i noterade bolag verkligen göra skillnad på riktigt? Givetvis kan vi det! Inte minst eftersom vi har fullt fokus på mikro- och småbolag där det är enklare att bygga en relation med och arbeta nära bolagen.

  • Vi hjälper bolag att växa genom att tillföra kapital i exempelvis riktade nyemissioner. För många mindre bolag är det absolut kritiskt för att kunna skala upp sin produktion och verkligen göra skillnad i samhället.
  • Vi bidrar med råd och teknisk kompetens i hållbarhetsfrågor, samt ställer tydliga krav på bolagen.

För att styrka detta har vi låtit BlueMark, en ledande oberoende verifierare av impact-mandat, granska vår investeringsprocess. Vi fick ett mycket fint betyg som bekräftar vår ansats. Fonden är dessutom Svanenmärkt.

Från global hållbarhetsutmaning till bolagscase

Vi förstår att det lätt blir abstrakt och teoretiskt att prata om globala hållbarhetsutmaningar. Låt oss därför exemplifiera med två av bolagen från fonden.

Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion. En kritisk del i omställningen till en cirkulär ekonomi är övergången från fossila till förnybara material, inte minst inom förpackningsindustrin. Där är det idag endast cirka 5% av de förpackningar vi använder som är gjorda av återvunnen returfiber; plast och annat mindre miljövänligt material dominerar marknaden. Men det håller på att ändras, användandet av returfiberförpackningar växer betydligt snabbare än förpackningsmarknaden i stort. Ett av de bolag som driver förändringen är amerikanska Graphic Packaging, som år efter år kommer ut med nya innovativa förpackningslösningar som tidigare bara kunnat göras i plast. I butik ser du exempelvis deras pappersbaserade hållare av ”six-pack” burkar som ersatt plastringarna som länge varit standard. Tack vare kontinuerlig innovation är vi övertygade om att bolaget kommer fortsätta växa snabbare än sina konkurrenter, såsom de har gjort de senaste åren.

Mål 6 – Rent vatten och sanitet för alla. Brist på rent vatten är ett globalt och akut problem. Avsaltning och återanvändande av industriellt avfallsvatten är två sätt att lösa en del av utmaningen och här växer investeringarna snabbt. Ett bolag som specialiserat sig på att rena just industriellt avfallsvatten är det lilla kanadensiska bolaget H2O Innovation, de gör det så framgångsrikt att de senaste åren växt vinsten med över 30 procent. Om några veckor är vi på plats i en av deras största anläggningar för återanvänt vatten i Kalifornien, vi återkommer såklart med våra intryck.

Hur hittar vi alla spännande bolag?

Till vår hjälp har vi ett helt unikt AI-verktyg som hjälper oss att hitta de bolag i vårt globala univers som har lösningar på någon hållbarhetsutmaning. Av de cirka 40 000 bolag som vi följer globalt identifierar verktyget drygt 2 000 bolag som är intressanta att gräva djupare i. Nästa steg är vår fundamentala analys, där fokus ligger på ekonomiska nyckeltal. När vi sållat ut de mest spännande guldkornen beger vi oss ut för att träffa bolagen och skaffa oss en egen bild av ledning och produkter. Att träffa bolag ute på fältet och inte bara i konferensrum i storstäder är en viktig del av att förstå vad de faktiskt gör. Arbetet utmynnar sedan i en portfölj med cirka 50 lösningsbolag.

Varför investera i fonden?

  • Avanza Impact by Circulus är en unik impact-fond som investerar i världens största inköpsorder. Som sparare är du med på en av de största tillväxtresorna i modern tid.
  • Dina pengar placeras i bolag som gör skillnad på riktigt. Och dessutom arbetar vi förvaltare för att hjälpa bolagen att växa och göra ännu större och bättre skillnad.
  • Som team har vi över två decenniers erfarenhet att av att arbeta med mikro- och småbolag över hela världen. Till vår hjälp har vi en unik AI-modell och ett erfaret expertråd.

Vi är mycket glada och stolta över att tillsammans med Avanza få lansera den fond vi länge har drömt om att förvalta. Vi hoppas vi ses och hörs framåt!

//Circulus – Christofer Halldin, Joakim By & Simon Park

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. För information, faktablad & informationsbroschyr se avanza.se/avanzaimpact

Relaterade inlägg