Investera i AI: Vinnande aktier inom hårdvara

Av Avanza

17 apr 24

Share

Några av de mest framgångsrika och lönsamma bolagen i världen tar inte betalt för det värde de skapar. Det kostar inget att googla, inte heller att använda de flesta sociala medier. De flesta av de appar som flockas på våra telefoner är gratis. I stället är det all data vi alla genererar i dessa tjänster som är värdefull för bolagen, vilket omsätts i reklamintäkter på massiv skala. Data har under lång tid ansetts som den nya oljan, världens kanske mest värdefulla tillgång. Baksidan av detta kan beskrivas i det något dystopiska uttrycket om du inte betalar något för produkten, så är produkten du.

AI är fortfarande tidigt i utvecklingen

Data är också vad all AI kräver för att tränas och bli effektiv. Faktum är att kraven som ställs för träning av avancerade modeller och inferens – alla frågor som kastas på modellen – ökar långt snabbare än vad hårdvaran, där all AI föds, lever och frodas, hinner utvecklas.

För tillfället är Nvidia det bolag som bäst svarar upp mot de krav som utvecklingen av AI ställer. Deras försprång är i dagsläget stort och ger dem en stark prismakt. Även om det redan går att göra imponerande saker med AI-verktyg så är vi fortfarande tidigt i utvecklingen. Modeller och verktyg kommer att fortsätta utvecklas i en allt snabbare takt. Därmed kommer även kraven på infrastrukturen växa kumulativt, exponentiellt. Den som kan bidra till att fylla behovet av compute kommer att kunna generera värde under lång tid framöver.

Att hitta ultimata vinnare

Vi strävar alltid efter att balansera risker mot möjligheter genom att försöka hitta ultimata vinnare. Detta gäller inte minst relaterat till AI. Gärna genom att investera i hackor och spadar snarare än guldgrävare. Nvidia förblir en medelstor position i Avanza World Tech by TIN. Vi och bolaget själva måste räkna med framtida utmanare, incitamenten är för starka för att detta inte ska hända.

Nyligen har fonden köpt aktier i ASML, Applied Materials samt TSMC. TSMC är kontraktstillverkaren som står huvud och skuldror över nästan alla andra. Under 30 år har de byggt en position där de kan klara av att ligga allra längst fram i produktionsteknik och brösta investeringskostnader på över 100 miljarder för varje ny fabrik Där bland annat Microsoft och Alphabet dominerar inom molntjänster, utmärker sig Nvidia genom sin förmåga att effektivt integrera komponenterna till ett komplett system. TSMC spelar rollen som den främsta leverantören av den mest avancerade tekniken för tillverkning av halvledare medan Applied Materials och ASML är viktiga underleverantörer till TSMC.

Studerar man flaggskeppskunden TSMC och hur de fördelar sina inköp så är ASML och Applied Materials störst och tar en ansenlig del av TSMC:s investeringsbudget. Vi har ännu inte en tydlig bild över den ultimata vinnaren bland de teknikbolag som just nu försöker skapa de bästa produkterna och tjänsterna inom AI. Däremot är vi säkra på att möjligheterna blir fler med tiden. Och vi konsumenter kommer använda oss alltmer av de tjänster som rullas ut. Därmed är oddsen goda att tillväxten för bolagen som säljer hackor och spadar kommer fortsätta vara stark i flera år framöver!

10 största innehaven i Avanza World Tech by TIN

  1. Microsoft
  2. Novo Nordisk B
  3. Salesforce
  4. NVIDIA
  5. Nemetschek SE
  6. Alphabet Inc Class A
  7. Nintendo Co Ltd
  8. Edwards Lifesciences
  9. Straumann Holding AG
  10. Xero Ltd

Se fler innehav i Avanza World Tech by TIN här.

/Erik Sprinchorn

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg