Vad erbjuder den franska börsen?

Av Avanza

28 feb 18

Share

Många har en relation till Frankrike som är känt för sina viner, konst, baguetter, gastronomiska upplevelser, vindistriktet Champagne som gett namn till den ädla drycken och tillika världens mest kända mousserande vin eller det faktum att det anses vara romantikens huvudstad. Men landet har en rik flora av andra saker att fascineras av, inte minst den franska aktiemarknaden – jo det är sant.

Vad erbjuder den franska börsen?

För att närma sig den franska börsen kan man med fördel titta på indexet CAC40 (Cotation Assistée en Continu 40) som utgörs av de 40 bolagen med högst marknadsvärde, likt vårt svenska värdeviktade index OMXS30. Förutom börsvärdet så tas hänsyn också till omsättningen i aktierna.

Aktierna som ingår i franska indexet CAC40. Siffrorna baseras på inledningen av februari.

Bakom många av namnen döljer sig bolag som fakiskt finns runt omkring oss i vår vardag. Förmodligen utan att vi ens tänker på det. Vi kan kika närmare på ett axplock av bolagen.

Bilar, försvar och flyg Även om Tyskland är Europas största bilnation så har Frankrike sina egna märken såsom Peugeot och Renault. Konsultbolaget Capgemini är verksamma i Sverige och försvarskoncernen Safran är en konkurrent till SAAB. På tal om flygplan så ökar resandet globalt även om faktiskt bara närmare 20% av världens befolkning som någon gång suttit på ett flygplan, kanske ett plan från franska Airbus (..eller amerikanska Boeing).

Lyxvarumärken En ökad global medelklass ökar suget efter premium- och lyxvarumärken, inte minst från kinesiska konsumenter. Det är ett behov som lyxhusen LVMH och Kering kan hjälpa till med. LVHM äger ett 70-tal varumärken såsom Moët Chandon, Dom Perignon och Louis Vuitton medan Kering äger varumärken såsom Gucci, Saint Laurent, Stella Mccartney, Alexander McQueen men även mer vardagliga varumärken såsom Puma.

Bildäck Michelin tillverkar däck och är enligt sajten Consumerreports.org det däckvarumärke som är starkast globalt, före konkurrenter såsom Continental, Pirelli och Nokian.

Skönhet L’Oreal är ett skönhetsbolag med varumärken såsom Lancôme, Garnier, Maybelline, Redken, Vichy och Biotherm och ingen har nog missat L’Oreal Schampo.

Banker Frankrikes största bank heter BNP Paribas och är en av de 10 största bankerna i världen, mätt i tillgångar. Credit Agricole är den största retailbanken i Frankrike.

Alkoholhaltiga drycker Pernod Ricard är ett distilleriföretag med en bred varumärkeskorg. I Sverige är de nog även kända för att numera äga varumärket Absolut Vodka.

Shoppinggallerior Unibal-Rodamco äger och driftar stora gallerior runt om i Europa och i Sverige äger bolaget Mall of Scandinavia och Täby Centrum.

Flygplatser Vinci har bland annat koncessioner att finansiera, utveckla och drifta flygplatser runt om i världen. Totalt 35 stycken varav 12 i Frankrike.

Service är något som Sodexo erbjuder, inte minst i Sverige, och kan vara måltider till äldrevården, drifta företagscaféer eller lokalvård för att nämna några.

Glasögon är något som Essilor är en underleverantör till då de tillverkar glas till glasögon. De forskar även inom ögonvård, vilket gett dem utmärkelsen ”Ett av världens 100 mest innovativa bolag” 7 år i rad av Forbes.

Dagligvaror Danone har varumärken såsom Actimel, Activia och Danonino och bolaget Carrefour är Frankrikes största börsnoterade detaljhandelsbolag med 12 000 butiker i 30 länder.

Stål ArcelorMittal är världens största stålproducent och därmed även en konkurrent till svenska SSAB.

Vilka franska aktier är våra kunders favoriter?

Lyxhuset LVMH är den mest populära franska aktien bland våra kunder, tätt följt av gamingbolaget Ubisoft och landets största bank BNP Paribas. Vill du se hela topplistan så kan du kika på vår Aktielistan som du hittar här.

Våra kunders favoritaktier (klicka för att förstora)

 

Sammanfattningsvis så finns det ju faktiskt en hel del franska bolag som är relativt välkända, när man börjar skrapa på ytan. Har du några franska aktier i din portfölj?

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg