Hur kan man investera i Norge? Vi kikar närmare på Oslo Børs

Av Avanza

17 maj 18

Share

Idag firar Norge, tillika vår granne i väst, sin nationaldag Syttende Mai och dagen till ära bjuder vi på gratis courtage den 18 maj. Det för mig osökt in på Norge som (börs)land och vilka bolag som våra kunder favoriserar på Oslo Børs. Låt oss kika lite närmare på Norge helt enkelt, landet med oljan, laxen och de många försäkringsbolagen.

I Sverige brukar OMXS30 tituleras Stockholmsbörsen även om det ”bara” är de 30 mest omsatta aktierna av 368 totalt. Förmodligen beror det på att dessa 30 är stora bolag som väger tungt och utgör närmare 60% av det totala börsvärdet i Sverige.

I Norge heter börsen Oslo Børs och har totalt 173 noterade aktier om vi kikar på indexet OSEAX. Huvudindexet, eller motsvarigheten till vårt OMXS30 om man så vill, heter OSEBX och utgörs i skrivande stund av de 68 mest omsatta aktierna på Norska börsen.

Norgespecial i Investerarens Podcast

 

Norges största börsbolag

Det totala börsvärdet på Oslo Børs oavsett index är 2 760 miljarder norska kronor, jämfört med Sveriges 6 800 miljarder kronor, och Statoil, som är Norges största börsbolag, utgör nästan 26% av hela börsen medan de fyra största bolagen tillsammans utgör 44% av börsen.

De 10 största bolagen på Oslo Børs mätt i börsvärde (klicka för att förstora)

 

Eftersom dessa bolag nästan utgör halva börsen, mätt i börsvärde, så ger det en ganska bra bild över den finansiella anatomin.

Statoil och olja gör nog ingen förvånad och därefter kommer Norges motsvarighet till Telia, eller gamla Televerket, operatören Telenor. Vidare har vi banken DNB som är landets största finanskoncern. Aker BP är ett oljebolag och Norsk Hydro tillverkar aluminium. Yara tillverkar jordbrukskemikalier och gödselmedel och är faktiskt en avknoppning från Norsk Hydro 2004. Marine Harvest är världens största producent av odlad atlantlax och bidrar till över 6 miljoner måltider lax dagligen runt om i världen. Orkla är lite av ett konglomerat mest känd för starka konsumentvarumärken såsom Grandiosa, Göteborgs Kex, Abba, Kalles kaviar, Felix och OLW. Gjensidige är en norsk finanskoncern och landets största sakförsäkringsbolag jämfört med Trygg Hansa, If, Folksam och Länsförsäkringar i Sverige. Sist men inte minst så har vi Aker som är att likna vid ett investmentbolag som äger aktier inom ett flertal olika bolag, främst inom industri.

Men.. hur har de största börsbolagen gått då?

Först och främst kan man säga att Norge slår oss på fingrarna vad gäller börsutvecklingen över lag senaste åren. De 68 mest omsatta aktierna i OSEBX har stigit +8% från årsskiftet och +80% senaste 5 åren. OMXS30 har stigit +1,86% från årsskiftet och +30% senaste 5 åren. Om vi istället tittar på utvecklingen på svenska börsen mätt i norska kronor så blir det istället -5,7% i år men +38% senaste 5 åren, det hjälper oss ändå inte att erövra pallplatsen.

Om vi istället tittar på de 10 största bolagen i Norge ser vi att utvecklingen varit ganska hygglig. I snitt har de avkastat +10,3% i år, 109% senaste 3 åren och +158% senaste 5 åren, alltså en årlig effektiv avkastning på +20,8%.

Börsutvecklingen för de 10 största bolagen i Norge (klicka för att förstora)

Kundernas norska favoritaktier

När vi tittar på våra avanzianer ser vi att laxbolaget Marine Harvest är den absoluta favoriten med 2 762 ägare tätt följt av Tomra vars produkter de flesta känner igen från sorteringsmaskinerna i den lokala matbutiken när det ska pantas burkar. En kuriosa är att det svenska investmentbolaget Latour är största ägare i Tomra och tillika det enda utländska bolaget om Latour äger. På tredje plats hittar vi Orkla, detta ”household brands”-konglomerat och inte förrän på plats 4 hittar vi giganten Statoil.

 

De 5 populäraste norska aktierna bland avanzianerna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 3 år
KS 1 Marine Harvest Laxbolag no 2 775 22,09% 84,66%
KS 2 Tomra Systems Retursystem no 2 697 18,63% 119,72%
KS 3 Orkla Livsmedel no 2 302 -15,34% 20,92%
KS 4 Statoil Olja no 2 046 26,03% 38,96%
KS 5 Gaming IG Betting no 1 748 1,62% 310,66%

Hur letar jag fram mina egna guldkorn?

Vill du få inspiration kring norska bolag och leta dina egna guldkorn så ska du bege dig raka vägen till vår aktiefiltrerare ”Aktielistan” som du hittar här.

Där ser du vilka norska aktier som är mest ägda bland våra kunder, hur de gått senaste tiden, vad de har för börsvärde, direktavkastning och mycket mer.

Sist men inte minst..

..vill jag påminna om att det tillkommer en växlingsavgift vid handel med utländska aktier, men det ser du i orderläggningen. Dessutom bör du även ta hänsyn till valutadimensionen när du investerar i Norge eller något annat land. Du köper inte enbart aktien utan även valutan som aktien är noterad i, så köper du våra kunders favorit Marine Harvest så köper du aktien och norska kronor samtidigt som du säljer svenska kronor. Även om det görs per automatik så är det en viktig faktor – du får alltså både en exponering mot aktien och valutan, och valutan kan både stärkas och försvagas mot svenska kronan.

 Vilka är dina norska favoriter? Psst.. är du norsk? Gratulerer med dagen då!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg