Investeraren #17 – Spotifys börsnotering

Av Avanza

03 apr 18

Share

Det första börskvartalet 2018 är nu lagt till handlingarna och det blev en sur historia. Andra kvartalet startar med pompa och ståt då Spotify skall direktnoteras på NYSE idag. Det är den största introduktionen av ett svenskt bolag sedan Telia Company kom in på börsen i juni 2000, noteringen lär följas världen över.

Spotifys börsnotering

Spotify känner nog de flesta till ur ett konsumentperspektiv och nu är det dags för bolagets efterlängtade börsdebut. De kommer att direktlista sig på New York Stock Exchange (NYSE) idag tisdag tredje april och referenspriset är satt till $132 per aktie. Men det är ju viktigt att skilja på bolag och aktie så med det sagt kan det vara vettigt att kika lite på bolagets affärsmodell, hur de tjänar pengar, var tillväxten finns, vilka hot som finns och hur konkurrenssituationen ser ut. Det och mycket mer i dagens poddavsnitt som i vanlig ordning avslutas med ett nyhetssvep.

Stark start på börsåret men kort bäst-före-datum

Börsen inledde året starkt och toppade på +4,3% i Sverige men sen gick det söderut. Amerikanska sysselsättningssiffror kom in andra februari och utlöste ett dramatiskt fall på måndagen den femte februari. Ungefär samtidigt som börsen repat mot så var det dags igen men denna gång var det handelstullar och Trump som utlöste oro om ett globalt handelskrig. Som grädde på moset kan sägas att han även gått hårt åt techbolag såsom Amazon och sist men inte minst så har vi dataskandalen i Facebook som gjort att integritetsfrågan hamnat högt upp på den politiska agendan med tillhörande osäkerhet som marknaden starkt ogillar.

 

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Hur gör du? kommer du köpa aktier i Spotify?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg