Investeraren #18 – Trump, tullar & tariffer

Av Avanza

10 apr 18

Share

Osäkerheten på marknaden fortsätter att vara stor och varannandagsbörsen håller investerarkollektivet i ett stadigt grepp. I veckans podd berör jag hoten om handelstullar och hur man kan tänka som sparare. Vi kikar även på hur börsen gått från förra veckan och vilka aktier som utvecklats bäst.

Trumps handelstullar

Ordväxlingen mellan USA och Kina har bitvis varit kylig och retoriken kan i min mening liknas lite vid ett klassiskt chicken race. Först aviserade USA importtullar på stål (25%) och aluminium (10%) för att stävja det faktum att Kina i deras mening dumpar priserna och skadar den inhemska produktionen. Därefter twittrade Trump om att tarifferna kan omfatta 50 miljarder USD, något som Kina var snabba på att matcha. Som svar från USA kom hot om tullar omfattande 100 miljarder USD och när Kina svarade med att de absolut inte kommer ge sig så har retoriken förändrats lite grann, till det mjukare och mer marknadsvänliga tonläget.

I ett långt perspektiv kommer nog dagens oro kring handelstullar knappt vara en krusning på aktiegrafen men det till trots är det ändå rimligt att följa utvecklingen. En eskalering är varken bra för börsen eller global tillväxt. Hur man kan tänka när börshavet piskar upp till storm berör jag lite grann i veckans podd, likväl som rätt ofta på senare tid då året varit lite turbulent.

Börsens värdering just nu

Stockholmsbörsen (OMXS30) handlas just nu till P/E 15,2 på årets förväntade vinst och 14,2 för 2019. Viktigt att komma ihåg är att det just handlar om estimat, skulle handelskriget eskalera så kan det få långtgående konsekvenser för vinstutvecklingen och konjunkturen i det korta perspektivet men som vi ekonomer brukar säga, allt annat lika.

Sedan förra poddavsnittet är det Swedish Match som utvecklats bäst inom OMXS30 med en uppgång på +2,4% tätt följt av Autoliv med en uppgång på 2,2%. Tittar vi på Stockholmsbörsens breda index så har Rejlers stigit +13,9% och Probi +11,7%.

I USA är det framåtblickande P/E-talet för Dow Jones 16,3 och S&P 500 16,8. Senaste veckan har Merck & Co stigit mest inom Dow Jones med en uppgång på +5,2% tätt följt av Intels uppgång på 2,0%. I S&P 500 steg Leucadia National med med +11,5% följt av Nektar Therapeutics +7,7%.

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Ha en riktigt bra börsvecka!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg