Investeraren #19 – Rapportsäsongens nyckeltal

Förra veckan smygstartade vi årets första rapportsäsong där investmentbolagen Industrivärden, Creades och Öresund var först ut. Vad säger de om utsikterna för börsåret 2018? Starten på året har ju varit avvaktande och förhoppningsvis får vi lite mer kött på benen när bolagen bekänner färg. Vilka nyckeltal är viktiga att kolla på i rapportfloden och vilka bolag har bjudit på vinstvarningar?

Nyckeltal att ha koll på i rapportfloden

Förutom att läsa VD-ordet i kvartalsrapporterna för att få en känsla för starten på året och utsikterna för resten av året så finns ett antal nyckeltal att kika lite närmare på:

  • Omsättningstillväxt
  • Lönsamhet (marginaler)
  • Avkastning på sysselsatt kapital
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten
  • Skuldsättningen
  • Soliditeten

Rapportsäsongens vinstvarningar och omvända dito

Inför varje rapportsäsong är det ett knippe bolag som måste bekänna färg och meddela marknaden att förväntningarna ligger lite för högt, en klassisk vinstvarning. Lyckligtvis förekommer även omvända vinstvarningar, alltså när bolagen meddelar marknaden att förväntningarna i marknaden är för lågt ställda.

Det här kvartalets vinstvarnare är Mekonomen, Byggmax, Qliro och FM Matsson medan Cherry och Stora Enso bjöd på omvända vinstvarningar. Hur bolagen kommenterade dessa går jag igenom i podden likväl som jag tittar på vilka bolag som är mest blankade inför rapporterna.

 

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Ha en riktigt bra börsvecka!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg