Investeraren #20 – Börsgiganternas återkomst

Folkaktierna Telia och Ericsson har verkligen fått fart under galoscherna och nämnas bör att namnet folkaktier härrör från det faktum att dessa aktier har flest aktieägare i Sverige med ungefär en halv miljon sparare vardera. I skrivande stund är faktiskt Ericsson den aktie som stigit mest i OMXS30 2018 och Telia kommer på bronsplats, vem hade kunnat tro det?

Vad har fått fart på folkaktierna?

Vi befinner oss mitt i rapportsäsongen för första kvartalet och därmed är bolagen sina egna lyckas smeder, det är dags att syna korten. Telia steg +8% i samband med rapporten där både EBITDA, alltså rörelseresultatet före av- och nedskrivningar samt kassaflödet växte starkt. Kassaflödet är skillnaden mellan pengar in och ut i bolaget. Totalt gjorde man en förlust på -0,16 öre per aktie men det var hänförligt till avvecklingar av Azercell och Geocell samt en nedskrivning i Ucell, sist men inte minst sålde man Spotify innan listningen på NYSE 3 april med en vinst på 2,4x det investerade kapitalet.

När podden spelades in hade Telia stigit +19,5% under 2018.

Ericsson steg ännu mer, och noterade nästan en uppgång på +20% på rapportdagen. Försäljningen minskade men bruttomarginalen stärktes ordentligt. Bolaget menade att de varit duktigare på att hålla i kostnader och ta bättre betalt för sina produkter och tjänster. Kassaflödet landade på 1,6 miljarder jämfört med ett negativt kassaflöde om -1,5 miljarder ifjol, vilket gjorde att kassan stärktes.

Investor har tankat på sig aktier i Ericsson under första kvartalet och med facit i hand så var det en bra affär. Vid poddens inspelning hade Ericson stigit +23% och är den aktie som stigit mest i OMXS30 i år.

Veckans avsnitt är lite kortare då jag kommer släppa närmare tio timmars extramaterial denna vecka jämfört med en timma i vanliga fall.

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Ha en riktigt bra börsvecka!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg