Investeraren #32 – Tio amerikanska raketer i år

Av Avanza

17 jul 18

Share

Rapportsäsongen är i full blom och det råder högtryck på börsen likväl som på badstranden. Men vi väntar någon vecka till innan vi sammanfattar rapportperioden och istället kikar vi på 10 amerikanska raketer 2018 alltså bolag som bjudit sina investerare på en fin kursresa men där resan förhoppningsvis inte är över, låt oss titta närmare.

Börsernas utveckling senaste veckan

Varje vecka sammanfattar jag hur börsen utvecklats i Sverige, Europa och i USA samt vilka aktier som stigit mest. Ibland kikar jag även lite närmare på hur värderingen ser ut. Något som blir extra intressant efter rapportperioden när vi fått syna korten och bolagens vinster senaste kvartalet.

I Sverige steg OMXS30 1,75 % och AstraZeneca bjöd på 7,5 % uppgång under veckan. Tittar vi på börsens breda index OMXSPI så var uppgången 2,01 % och Active Biotech bjöd sina aktieägare på hela 42 %.

I USA steg det anrika indexet Dow Jones 2,30 % och Walt Disney orkade med att avancera 5 % under veckan. Teknikbörsen Nasdaq steg 1,79 % och bolaget Staffing 360 Solutions avancerade +96 %, alltså inte långt ifrån en fördubbling. Det breda indexet S&P 500 som huserar de 500 största bolagen från både NYSE och Nasdaq steg 0,62 % och CA Inc som är ett mjukvarubolag fick ett bud från Broadcom varpå bolaget steg 20 %.

I Europa så backade faktiskt Euro Stoxx 50 som är ett index med 50 Blue Chip-bolag inom euroområdet. Nedgången stannade vid -0,17 % men som alltid finns vinnare i alla väder och Airbus drog längsta strået med en uppgång på 6,8 %.

Lär känna 10 amerikanska aktier som stigit ordentligt i år

 

Microsoft +22 %
Bolaget ställer om verksamheten mot molnet, ett fenomen som i sig åtnjuter strukturell tillväxt. Intäkterna från molnverksamheten steg 58 % i senaste kvartalet jämfört med samma period ifjol och utgjorde 22 % av de totala intäkterna. Med andra ord så kommer var femte intäktsdollar från molnverksamheten. Azure som är Microsofts molntjänst för företag såg sina intäkter stiga 93 % i senaste kvartalet.

Intuit + 35 %
Bolaget erbjuder molnbaserade bokföringstjänster till företag och äger bl.a. QuickBooks Online och TurboTax. Antalet kunder steg med 45 % i senaste kvartalet för QuickBooks Online. Bolagets intäkter har stigit tvåsiffrigt senaste året och bolaget har även höjt sin guidning till marknaden avseende intäkterna framåt.

Salesforce + 45 %
Bolaget erbjuder ett molnbaserat CRM-verktyg (Customer Relationship Management) och bolaget har höjt sin guidance i marknaden vid ett flertal tillfällen. De rider på trenden med att företag har allt mer data om sina kunder men behöver hjälp att strukturera den och dra reflektioner och slutsatser för att förstå kunderna och maximera intäkterna.

Amazon + 54 %
Bolaget rider på trenden mot ökad e-handel eller kanske snarare driver migreringen mot online då marknadsandelen i USA nu är uppe i 49 %. Bolaget ryktas även äntra den svenska marknaden under året. I en rapport från Pricerunner svarade 40% av de tillfrågade bolagen att deras försäljning skulle påverkas negativt om bolaget etablerade sig i Sverige. I första kvartalet steg intäkterna 43 % och vinsten per aktie 121 %. Även bolagets kassako AWS som är deras molntjänst såg rörelseresultatet stiga 57 %.

Shopify + 66 %
Bolaget grundades 2006 och erbjuder en helhetslösning inom e-handel där de levererar mjukvaran för att driva nätbutiker. I dagsläget uppger bolaget att de har 600 000 kunder. Ifjol steg intäkterna 73 % och första kvartalet i år levererades 68 % tillväxt. Bolaget har vid flera tillfällen höjt sin prognos och rider på trenden mot ökad e-handel.

Teladoc + 89 %
Erbjuder läkarvård online och intäkterna har stigit kraftigt tack vare ökat antal abonnenter och läkarbesök. I första kvartalet steg intäkterna 109 % inklusive förvärvet av Best Doctors eller 45 % exklusive dito.

Twitter + 35 %
Mikrobloggen Twitter har haft lite svårt att kapitalisera på sina användare och har bjudit på kräftgång de senaste åren. I fjärde kvartalet bjöd bolaget på sin första vinst och återgick till tillväxt intäktsmässigt. I första kvartalet steg intäkterna sekventiellt och landade på 21 % jämfört med 2 % i Q4.

Square + 94 %
Fintechbolaget Square som bland annat är konkurrent med Paypal (som nyligen köpte svenska Izettle och därmed snuvaden Stockholmsbörsen på noteringen) har glatt sina aktieägare i år. Bolaget har presterat god tillväxt som dessutom har accelererat senaste tre kvartalen. I första kvartalet landade tillväxten på 45 % och en stor del av framgången kan tillskrivas nya innovativa produkter och tjänster.

The Trade Desk + 107 %
Erbjuder en digital marknadsföringsplattform för det nya fenomenet programmatic som innebär att marknadsförarare automatiskt deltar i mikroauktioner i realtid för att köpa annonsplats istället för vanlig traditionell reklamexponering. Bolaget hjälper kunden att förstå vilken marknadsföring som ger mest nytta för pengarna. I vår tidsålder handlar allt om data och The Trade Desk hjälper kunderna att förstå hur de kan optimera sin marknadsföring för att inte ”elda för kråkorna”.

Netflix + 115 %
Streamingjätten Netflix fortsätter sin resa norrut på börsen och adderar både stort antal nya abonnenter och nytt innehåll. I första kvartalet steg intäkterna 43,2 % och antalet abonnenter ökade med 7, 41 miljoner stycken. När detta skrivs har bolaget lämnat rapport (16/7) som inte nådde upp till marknadens förväntningar och ser ut att öppna ned tvåsiffrigt. Detta till trots har aktien stigit ordentligt i år.

 

Sist men inte minst vill jag påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida sådan. Det har aldrig varit och kommer aldrig att så vara heller. Däremot kan det vara intressant att kika på vilka bolag som presterat bra och blivit belönade av marknaden samtidigt som det finns inslag av strukturell tillväxt framåt. Det innebär att det kan vara intressant att ackompanjera lite studier med en god kopp kaffe eller Te om du får en lugn stund över i sommarvärmen.

 

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg