Investeraren #40 – Hur screenar man fram aktier?

Av Avanza

12 sep 18

Share

Det finns närmare 70 000 aktier globalt varav ungefär en sjundedel på världens största kapitalmarknad USA och i Sverige får vi nöja oss med omkring 1000 aktier, om vi räknar samtliga listor. Den naturliga frågan är självfallet hur man hittar den finansiella nålen i den globala höstacken?

Inför fredagsmyset besöker många, sin vana trogen, lösviktsdisken och på mindre än en millisekund har man kategoriserat in de olika sorterna i salt, surt, sött och choklad. Men hur gör man egentligen för att sortera alla aktier som finns där ute i det finansiella universet? Vissa investerare vill ha värdebolag, andra tillväxtbolag eller kanske turnarounds och för att hitta dessa behöver vi sortera.

Vad är aktiescreening?

En aktiescreener är ett verktyg som hjälper investerare att filtrera fram aktier baserat på ett antal olika parametrar såsom börsvärde, försäljnings- och vinstmått, direktavkastning, marginaler, lönsamhetsmått och mycket mer. Kort och gott är syftet att skräddarsy en lista med aktier som överensstämmer med de parametrar man själv väljer. När sedan listan är filtrerad och ett antal bolag tagit sig igenom det finansiella nålsögat, ja då börjar arbetet med att läsa på kring bolagen och försöka bedöma framtidsutsikterna.

Vi har en filtrerare som är en förenklad aktiescreener som du hittar på avanza.se/aktier. Där kan du med fördel filtrera aktier baserat på avkastningen under olika tidsperioder, bolagen med flest ägare, högst och lägst P/E-tal, börsvärde, direktavkastning och mycket mer.

På avanza.se/aktier hittar du vår filtrerare Aktielistan (klicka på bilden för att prova)

 

Var hittar man aktiescreeners?

Förutom vår enklare variant så finns det ett flertal andra kostnadsfria alternativ att tillgå, gratis är som bekant gott. Dock finns det ofta premiumversioner men ofta klarar man sig ganska långt ändå med de kostnadsfria delarna. Vill du själv leta screeners kan du testa googla ”Stock Screeners”.

Du får helt sonika kika lite grann på de olika och se vilken som tilltalar dig allra mest, inte sällan får man plocka lite intressanta funktioner på de olika sajterna. För dig som är utdelningsjägare och inte riktigt tycker att den amerikanska datan hos oss är helt tillfredsställande, ännu, så rekommenderar jag Dividend.com.

Sist men inte minst.. för dig som inte kan få nog av nyckeltal, screeners och aktienörderi så vill jag rekommendera ett tidigare poddavsnitt (i 2 delar) där George från Börsdata gästar och pratar just nyckeltal och vilka han favoriserar. Ett av många favoritgäster då han är en passionerad eldsjäl.

Psst.. kommentera gärna blogginlägget och berätta vilka screeners du använder likväl som favoritnyckeltalen eller aktiestrategier.

 

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg