Investeraren – Intervju med börsens noteringschef

Av Avanza

04 jul 18

Share

Jag befinner mig i Almedalen och passade återigen på att stämma av börsklimatet med Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál, lite av en årlig tradition. Frågan är ju självklart hur temperaturen för börsnoteringar ser ut just nu, hur oro kring handelskrig påverkar och hur välfylld pipelinen inför hösten ser ut, häng med!

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál tar tempen på börsen

Inspelningen av podden sker under ett mycket stort träd mitt i Almedalen och tankarna går direkt till det klassiska citatet ”Någon sitter i skuggan idag för att denne planterade ett träd för länge sedan”. Andemeningen anspelar självklart vad ett sparande kan göra över tid och hur det faktiskt är möjligt för alla att skapa en ekonomisk trygghet över tid, bara man inte har för bråttom. Det ska vara lite grann som att se målarfärg torka.

Temperaturen på börsen är god, intresset för börsnoteringar stort både bland investerarna och bolagen samt att pipelinen är välfylld inför hösten.

Däremot påpekar Adam att det är första gången han är lite orolig för de makroekonomiska moln som tornat upp sig på himlen, även om bolagens fundamenta fortfarande är starka. Här är det främst handelskriget mellan USA och resten av världen samt oron kring en eskalering som fått flera bolag att bli lite försiktiga.

Sverige är en fantastisk marknad för mindre bolag

Det har blivit lite av en årlig tradition att stämma av börstemperaturen med Adam och ifjol kom det in 115 bolag i Norden varav 79 på First North. Dessutom går Nasdaq Stockholm mot ett rekordår av listbyten från First North till huvudlistan eller i dagligt tal ”Stockholmsbörsen”. Det är ett kvitto på att bolagen lyckas växa och ta nästa steg, något som inte är en självklarhet i många andra delar av världen. Sist men inte minst huserar nu Nasdaq över 1000 bolag i Norden vilket är en milstolpe eller fjäder i hatten om man så vill.

Sverige och Norden är lite unikt när det kommer till möjligheterna som mindre bolag har att anskaffa kapital och få in aktieägare, något vi borde vara stolta över. Även våra stora börsbolag har ju en gång i tiden varit unga.

Adam menar att Sverige är en fantastisk marknad för att fostra unga bolag som växer och tar sig ut i vida världen samtidigt som vi behöver bli lite bättre på att värdera just tillväxtbolagen och uppskatta dem, vid sidan av de mer trygga och mogna giganterna på börsen.

Sist men inte minst …får vi veta hur Adam och hans kollegor reagerade när amerikanska NYSE hissade Schweizisk flagg utanför börsen 3 april när Spotify listades.

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg