@Investeraren till Avanza för att #PrataPengar

investeraren1Nicklas Andersson heter jag och kommer skriva en hel del på bloggen i min nya roll här på Avanza. Sparande och investeringar är min stora passion i livet och det ekonomiska intresset har funnits med sedan barnsben. Min placeringsfilosofi karaktäriseras av långsiktighet där jag har en nästintill livslång placeringshorisont.

När jag inte jobbar så ägnar jag en stor del av min fritid inom förbundet Unga Aktiesparare där jag varit engagerad de senaste 10 åren. Oftast hittar man mig på något sparevent, bolagspresentation eller aktieutbildning. Emellanåt reser vi utomlands och besöker börsbolag i andra länder. Förra året besökte vi årsstämman i Berkshire Hathaway som ägs och drivs av en av världens mest kända investerare Warren Buffett vilket var otroligt lärorikt, han är ett levande exempel på att långsiktighet är en framgångsfaktor när det kommer till sparande.

Jag driver även bloggen Ekonomikunskap sedan 2009 och podcasten #PrataPengar med Unga Aktiesparares VD sedan 2015 då jag älskar att inspirera kring sparande i allmänhet och börsen i synnerhet.

Börsen bevakar jag dagligen och mitt mål är att välja ut det mest intressanta och aktuella för att kunna inspirera och motivera dig som läsare till ett framgångsrikt sparande. Einstein lär ha sagt att ”ränta-på-ränta”-effekten är världens åttonde underverk och en av universums starkaste krafter så de citaten kommer du nog höra emellanåt. Jag vill bjuda in dig som läsare att påverka innehållet på bloggen. Har du tips och idéer på ämnen du vill att jag berör så får du gärna höra av dig till mig på nicklas.andersson@avanza.se eller @Investeraren på Twitter.

Det ska bli otroligt kul och lärorikt att inspirera och motivera dig kring ditt sparande!

/Nicklas Andersson (@Investeraren)

Relaterade inlägg

Kommentarer

27 svar till “@Investeraren till Avanza för att #PrataPengar”

 1. Lycka till Niklas! Jag har lyssnat igenom alla #pratapengar poddar och tror att Avanza har gjort en kanon värvning.

  Åter igen – Lycka till!

  • Tack Eric för de vänliga orden! Jag ska se till att leva upp till förväntningarna! Kul att du gillar podden 🙂

   / Nicklas

 2. Hej Nicklas och välkommen hit!
  Det mesta jag lärt mig om ekonomi och sparande har varit genom bloggar där intresserade människor av ekonomi med stor givmildhet (som du) delat med sig av sitt kunnande och sina misstag, hur man kan tänka etc. Tack för det!
  En fundering jag har är hur man ska tänka kring utdelningarna från aktier. Min tanke är att återinvestera men summorna är inte så stora än, några tusen totalt. Ofta läser man att återinvestera genast men tänk på courtaget.. hur tänker du kring detta?
  En till fråga till dig: sparar du alls i fonder och om inte, varför?
  Mvh / Ingrid

  • Hej Ingrid,

   Stort tack för de orden, de är extra kul att höra att mitt och andras bloggande kunnat inspirera dig kring ditt sparande 🙂

   Vad gäller utdelningarna så tycker jag absolut att de ska återinvesteras, det är då den verkliga ränta-på-räntaeffekten uppnås. Titta på Investor som exempel, under perioden 1987-2015 så bestod totalavkastningen av 1/3 kurstillväxt och 2/3 utdelning.

   Några tusen i utdelning är inte fy skam, det är en passiv inkomst som tenderar att stiga över tid om du har aktier som har levererat en utdelningstillväxt. Snittet för utdelningstillväxten på börsen i år är 9% enligt DI, det är riktigt bra.
   I dagsläget är minimicourtaget så pass lågt att det blir relativt billigt att återinvestera utdelningen. Personligen slår jag ihop mitt månadssparande med utdelningen och köper fler aktier.

   Fonder brukar jag titta på om jag vill ha exponering mot vissa marknader där jag inte har lika lätt att värdera aktier, typiskt sett exotiska marknader.

   Ha en riktigt trevlig helg,
   Nicklas

 3. Ett tips på ett dagsaktuellt ämne att ta upp som jag funderat över:

  Senaste året har de mindre omsatta och lägre röstvärda aktierna i SEB och SHB gått från att vara billigare till att vara klart dyrare. Gissningsvis beror de större fallen för de tunga A-aktierna på att stora investerare har sålt och kanske även blankat, medan SEB C- och SHB B-aktierna oftare ägs av småsparare som inte sålt i samma utsträckning. Det konstiga är att det verkar som småspararna även driver upp värdet på dessa mindre omsatta aktier – kanske för att de vill fortsätta köpa samma sort som de redan har. Se t.ex. kurserna idag:

  SEB A: -0,90% senast 88:50 kr
  SEB C: +2,14% senast 95,45 kr

  SHB A: -1,37% senast 115,10 kr
  SHB B: +/- 0% senast 124:30 kr

  Borde inte alla ägare av dessa mindre omsatta aktier byta till (fler av) de billigare och mer omsatta aktierna? Särskilt om man är intresserad av utdelningen och har aktierna i ISK eller KF? Eller finns det någon logisk förklaring till denna i min tycken uppenbara felprissättning?

  Mvh Mattias

  • Hej Mattias,

   Det är ett intressant tema du tipsar om. Ofta brukar det vara en diskrepans mellan A-aktier och B-aktier där den sistnämnda brukar vara den mest handlade (omsatta) medan den röststarka A-aktien ibland tenderar att stiga när/om en maktstrid blossar upp. Du får en sämre prisbild i en aktie som har en låg omsättning i jämförelse med en aktie som har en hög omsättning och effektiv prisbild.

   Tar med mig detta och klurar på hur man kan skapa ett bra blogginlägg, tack för intressant tips.

   Vänligen / Nicklas

 4. Hejsan

  Skulle gärna vilja läsa lite mer om investeringar inom miljöteknik, företag som utvecklar ny energi, hållbara branscher…mm..

  Mvh Anton

  • Hej Anton,

   Bra tips, investeringar inom miljöteknik är ett spännande segment och en framtidsnisch. Ska fundera på hur jag kan skriva om detta för att skapa ett intressant inlägg.

   Vänligen,
   Nicklas

   • Hej Niclas!

    Tack för ett bra och generöst innehåll med skarpa insikter.

    Hade varit spännande att vidga begreppet investering och sparande till tillväxtmarknader och etiska/hållbara företag/investeringsmöjligheter.

    Tänker även på Impact investing som är en växande trend, då socialt- och klimatsmarta/välgörande företag ger avkastning.

    Tycker även att crowdfunding är ett spännande fenomen som ger tillgång till nytt kapital och nya investeringar.

    Är det något av detta som intresserar dig?

    Hälsningar Erik

  • Hej Markus,

   Tack för det 🙂
   Det hoppas jag också, ser att stämman är 12 april så det borde gå galant.

   Vänligen,
   Nicklas

  • Hej,

   Tack för de trevliga orden, inspirerande med sådan härlig feedback 🙂

   Vänligen,
   Nicklas

 5. Hej Nicklas.
  Du är duktig. Vad tycker du om Berkshire hathaway långsiktigt istället för global indexfond? Köper du månadsvis eller hur? Vilka aktier har du mer? Ska du lägga din långsiktiga aktieportföljen på investerarens blogg? Själv har jag 15-20 årssikt.
  Mvh.jacke77

  • Hej Jacke,

   Tack för de vänliga orden. Berkshire Hathaway har varit en fenomenal investering för den som hakade på den då Unge Warren Buffett 1964. I hans årliga brev till aktieägarna 2014 berättade han att totalavkastningen under perioden 1964-2014 uppgått till 751 113%. Det är imponerande men Warren börjar bli till åren och än så länge är efterträdarna oprövade kort så jag hade nog personligen inte bytt ut en global indexfond mot enbart Berkshire Hathaway.

   Jag köper aktier månadsvis förutom när börsen går ned ordentligt, då köper jag ännu mer. Mina portföljer hittar du här:

   https://twitter.com/Investeraren/status/706938140544598017

   Vänligen,
   Nicklas

  • Hej Alf,

   Personligen är jag mer fundamentalt inriktad men tillhör skaran som anser att teknisk analys kan vara användbart för att tajma långsiktiga köp.

   Anledningen i min mening är då själva analysformen har så pass många anhängare att den blir självuppfyllande.

   Vänligen,
   Nicklas

 6. Hej! Tack för en bra podd, jag har lärt mig jättemycket! En grej jag tycker ni borde prata om är det här med aktieanalyser och köp/sälj rekommendationer. Hur ska man tolka dem? SEB, placera.se, DI mfl gör aktieanalyser, ibland säger de tvärt emot varandra. Placera.se’s februarirekommendationer gick minus!!! Ska man lyssna på dem? När man läser om en aktie på avanza finns köp/sälj rekommendationer. Bankerna ger rekommendationer, HM sågades plötsligt av en amerikansk bank. Hur vet man om deras rekommendationer gäller ett långsiktigt eller kortsiktigt sparande och passar med ens egen strategi?

  Kort och gott hur ska man tänka kring allt detta.

  MVH

  • Hej Jennie,

   Tack, vad kul att du gillar podden 🙂
   Riktigt bra input, marknaden är en salig blandning mellan de som har livslång horisont och de som sysslar med högfrekvenshandel och allt där emellan. När det kommer till analyser så baseras de ju ofta på olika tidshorisonter och en negativ analys kan ju syfta till kommande halvår medan samma analytiker kanske är positiv på längre sikt.

   Jag gillar verkligen temat och kommer ta upp detta i någon form, på bloggen eller podden.

   Vänligen,
   Nicklas

  • Hej Lars,
   Tack för input, det är en bra idé. Jag ska fundera på hur man kan skriva om det på bästa sätt. / Nicklas

 7. Hej
  Kul och lycka till!
  Jag har lyssnat igenom alla prata pengar poddar och tycker ni gör ett mycket bra jobb. Som utdelningsinvesterare med livslång investerings horisont skulle jag vilja ha lite vinkling mot den typen av aktier. (Bara stora ”säkra” bolag) Alltså lite högre direktavkastning och utdelningstillväxt. Tex. Bra förslag på aktier gärna svenska, Usa, Kanada.
  Utdelningsaristokrater är ju intressanta, dessa skulle ni kunna prata om samt koppla till Svenska motsvarigheter. Skulle vara jätteintressant.

  Ser fram emot dina insiktsfulla kommentarer =)
  Mvh M

  • Hej Magnus,

   Vad kul att du gillar podden, det gläder mig att du uppskattar den. Även jag har en i princip livslång placeringshorisont och skriver mer än gärna om den typen av investeringsfilosofi och de bolag som kvalar in. Ska fundera hur jag kan skriva om det på bästa sätt. Återkom gärna om du har fler tips och idéer 🙂

   Vänligen,
   Nicklas

 8. Hej.
  Tack för en pod fullspäckad med värdefulla tips, och hög kunskap hos er, Nicklas och Philip.
  Jag har en fundering.
  Det finns flera case som gått bra historiskt, exv. The Magic Formula av Joel Greenblatt, Net nets av Benjamin Grahamn, och ”Kött och blod investmentbolag” (se från Di.se https://pbs.twimg.com/media/CmtbrHyWIAAt4kL.jpg & https://pbs.twimg.com/media/CmtcKUGW8AAx3PW.jpg:large).

  Om jag investerar i alla dessa case, blir det för många aktier och för låg risk i min portfölj då? vilket gör att min portfölj kommer följa index i större utsträckning, jämfört med om jag endast investerar i ett av case´n?

  Hälsningar,
  Emil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.