Investeringstrenden 2024 – så investerar miljonärerna just nu

Våra miljonärer är i genomsnitt 49 år gamla och har ett samlat sparande på 4,2 miljoner kronor. 8 av 10 har ett investeringssparkonto (ISK).

Om det är populärt att månadsspara bland befolkningen i stort är det ännu vanligare bland miljonärer. Det är nämligen 30 procent som väljer att spara varje månad jämfört med 25 procent av samtliga kunder. Sedan augusti har miljonärerna dessutom valt att öka sitt månadssparande med 70 procent. De månadssparar nu hela 10 100 kr, vilket är mer än 3 gånger vad en genomsnittlig sparare sätter undan varje månad.

Med en värdeutveckling på 7 procent per år kommer bara det månadssparandet att ha växt till en miljon kronor på mindre än 7 år.

Miljonärernas aktie- och fondportfölj

Nu vet vi alltså att miljonärer inte bara investerar gamla pengar, de fortsätter att investera löpande. Men vad investerar de egentligen i? Miljonärerna investerar i både aktier och fonder samtidigt som de har pengar vid sidan av. Det gör den genomsnittliga kunden också, men miljonärerna har generellt en större andel aktier och en mindre andel pengar som inte är investerade.

10 populäraste aktierna bland miljonärerna:

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. Swedbank A
 4. NIBE Industrier B
 5. Handelsbanken A
 6. Latour B
 7. Kinnevik B
 8. SEB A
 9. Hennes & Mauritz B
 10. Tele2 B

10 populäraste fonderna bland miljonärerna:

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 6. Swedbank Robur Technology A
 7. Storebrand USA A SEK
 8. Avanza Emerging Markets
 9. Swedbank Robur Ny Teknik A
 10. AMF Aktiefond Global

Listorna visar de 10 mest ägda aktierna och fonderna bland miljonärerna per den 16 maj 2024.

Så agerar miljonärerna 2024

Börsåret 2023 avslutades visserligen med en kraftig uppgång, men de senaste två åren har varit utmanade ur ett investeringsperspektiv. Inför 2024 finns det fortsatt många orosmoln på himlen. Kommer konjunkturen att förbättras? Vad händer med inflationen och när kommer räntesänkningarna? Och givetvis gör den svaga svenska kronan och den oroliga geopolitiken att börsen fortsatt blir extra svårnavigerad.

För att få en förståelse för hur en miljonär tänker kring sina placeringar i en tid med mycket oro från omvärlden har jag tittat på vilka aktier och fonder som är mest köpta sedan årsskiftet.

Aktierna som är mest köpta av miljonärerna sedan årsskiftet:

 1. Handelsbanken A
 2. SAAB
 3. Volvo B
 4. SSAB B
 5. NIBE Industrier B
 6. Novo Nordisk B
 7. Investor B
 8. Microsoft
 9. Essity B
 10. Rheinmetall AG

Fonderna som är mest köpta av miljonärerna sedan årsskiftet:

 1. Avanza Global
 2. Länsförsäkringar Global Index
 3. Swedbank Robur Technology A
 4. Avanza Zero
 5. DNB Global Indeks S
 6. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 8. Länsförsäkringar USA Index
 9. AMF Aktiefond Nordamerika
 10. Jupiter India Select L USD A Inc

Data från 16 maj 2024.

Tänk själv men agera som en miljonär

Att titta på sådana här topplistor är både inspirerande och insiktsfullt. Men det är väldigt viktigt att inte agera bara för att någon (eller 140 000 andra) gjort det. Se de här listorna som ett uppslag. Ett första steg till att läsa vidare för att hitta fonden eller aktien som passar just dig. För vi vet ju att historisk avkastning inte är någon garanti för framtiden och alla sådana här topplistor är historia. Om det är något som miljonärerna hos oss har gemensamt så är det förmågan att ta förnuftig risk. För att dina pengar ska ha möjlighet att växa krävs det att du skickar ut dem på en guppig resa. Med många olika placeringar, och en del oinvesterade pengar, behöver du inte vara orolig för svängningarna. De hör till.

/Philip Scholtzé, Sparekonom Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg