Investmentbolagen som avanzianerna favoriserar
Investmentbolag brukar sägas vara bra nybörjaraktier men de passar självklart en mycket bredare målgrupp än så. Våra avanzianer gillar börsens investmentbolag men vilka bolag favoriseras allra mest? Låt oss kika lite närmare på det genom att lyfta på statistiklocket.
I ovan bild (klicka för att förstora) ser vi att Creades stigit mest bland investmentbolagen sedan årsskiftet. Den har rest 88 procent norrut medan Traction tappat -10,5 procent. Totalt sett har investmentmentbolagen gett en avkastning på +22,78 % i snitt sedan årsskiftet jämfört med Stockholmsbörsens 4,83% inkl. återinvesterad utdelning.
Men vilka investmentbolag har stigit mest sedan årslägsta under coronakraschen? Faktum är att korgen av investmentbolag har stigit +88 % i snitt jämfört med Stockholmsbörsens 47 %.
Varför säger man att investmentbolag är bra nybörjaraktier?
En av de största utmaningarna i svenskars sparande är riskspridningen i min mening. Euroclear släpper sin rapport över svenskarnas aktieägande varje år sedan 3 år tillbaka. Även om siffrorna pekar åt rätt håll så är det fortfarande nästan varannan person som nöjer sig med blott en enda aktie i portföljen. Samtidigt har vi 4,1 olika bolag i snitt i portföljen, det är undermåligt. Visst kan det vara så att vi har fonder vid sidan av som ger en naturligt god riskspridning, kanske.
Det är just det som är fördelen med investmentbolag. De ger en naturligt god riskspridning då deras affärsmodell bygger på att äga, förvalta och förädla innehav i ett flertal underliggande bolag. Lite grann som en godispåse av karameller. Investmentbolag jämförs ibland som en typ av fond, även om det är två olika saker så är riskspridningen av godo. Dessutom brukar förvaltningskostnaden, alltså kostnaden för förvaltningen i förhållande till de underliggande tillgångarnas samlade värde, vara mycket låg, några tiondelars procentenhet. Jag är betydligt mer bekväm med att våra avanzianer har en eller några investmentbolag än att man har Telia, Ericsson eller en kombination av de två som ofta var fallet under millenieskiftet.
En annan fördel som inte ska underskattas är det faktum att i princip samtliga investmentbolag har ägare av kött och blod. Starka och långsiktiga huvudägare i form av exempelvis familjerna Wallenberg, Stenbeck, Hagströmer, Söderberg, Tigerschiöld, Douglas, Lundberg med flera.
Hur har investmentbolagen utvecklats historiskt?
Det är intressant att titta på hur investmentbolagen faktiskt presterat historiskt. Många kommer ihåg för ett antal år sedan då de flesta investmentbolag hade en maktrabatt i form av kraftig substansrabatt och debatten om huruvida de hade aktieägarnas bästa för ögonen var snackisen. Därefter har dessa bolag blivit omåttligt populära samtidigt som rabatten sjunkit strukturellt i bolag som Investor och Latour, inte minst efter att de börjat redovisa justerade substansvärden för sina onoterade innehav. Idag vallfärdar många sparare till investmentbolagen, antingen genom att köpa aktierna direkt eller via Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har fått in hela 16,5 miljarder kronor under förvaltning.
Vanligtvis brukar man prata om att börsen förväntas ge 7% i årlig avkastning, huruvida man då menar kurstillväxt eller totalavkastning (inkl. utdelning) är frågan. Faktum är att börsen faktiskt gett 7% avkastning vid ett tillfälle senaste 36 åren, nämligen 1992. Istället har det genomsnittliga positiva börsåret gett en avkastning på +26% medan det genomsnittliga negativa året gett -18,45%. Under denna period har 3 av 10 börsår i snitt varit negativa.
Tittar vi istället på investmentbolagen så uppgår den genomsnittliga årliga effektiva totalavkastningen (CAGR) på hela korgen senaste 10 åren till +16,01% jämfört med +11,56% för breda Stockholmsbörsen och +9,1% för OMXS30 inkl. utdelning.
- Latour +26,91 %
- Bure +25,67 %
- Creades +25,20 % (sedan 2012)
- Kinnevik +19,93 %
- Svolder +20,47 %
- Investor +19,00 %
- Lundbergföretagen +17,00 %
- Industrivärden +13,50 %
- Traction +11,76 %
- OMXSGI +11,56 %
- OMXS30GI +9,10 %
- Ratos -7,00 %
Vilka investmentbolag favoriseras allra mest?
Investor är den ohotade favoriten bland investmentbolagen hos oss. Inte nog med det, det är dessutom den ohotade ettan av samtliga närmare 10 000 aktier på vår plattform. Hos våra avanzianer så kvalar den rakt in som folkaktie. Investor är även det största investmentbolaget på Stockholmsbörsen som sedan grundadet 1916 samlat på sig tillgångar motsvarande ett substansvärde på nästan 491 miljarder kronor vid halvårsskiftet.
Vilka har fått flest nya ägare sedan årsskiftet?
Det här är en graf som nästan fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen. Vi har haft förmånen att få välkomna över 218 000 nya avanzianer i år och därmed snart passera 1,2 miljoner dito. Ungefär hälften direktäger aktier och ökningen av antalet kunder som köpt ett investmentbolag till portföljen i år uppgår till 167 430. Tillväxttakten i ägandet av investmentbolag är dramatisk bland våra kunder.
Vilka investmentbolag har lockat högst mediankapital?
Men så till den avslutande och kanske mest intressanta frågan. Det är en sak att titta på vilka investmentbolag som har flest ägare men… vilka investmentbolag har lockat till sig mest kapital bland våra kunder? Här ser vi en delvis annan bild.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.