Italien – Pizza inte populärast på Piazza Affari

Börsen i Italien heter Borsa Italiana och finns i storstaden Milano. Börsen grundades 1808 och ägdes av staten fram till 2007 när London Stock Exchange Group köpte bolaget. För den turistande börsnörden som önskar besöka börshuset i Milano, så kan man med fördel fråga om vägbeskrivning till det mer informella namnet ”Piazza Affari” för att komma till området där Palazzo Delle Borse kan beskådas. Precis som på de flesta övriga börser i världen sköts handeln även i Milano elektroniskt idag och det har den gjort sedan 90-talet.

FTSE MIB – Italiens stora index

FTSE MIB är det stora indexet på den italienska börsen och innehåller 40 aktier. De här bolagen var de 10 största i indexet per 31 januari 2018 enligt börsens egen hemsida.

Här nedan ser du en del statistik om indexet, där vi bland annat kan se att de 10 största bolagen i indexet utgör närmare 70 procent av indexets totala värde och att direktavkastningen för samma datum som ovan låg på dryga 3 procent.

Bankerna flest och störst i Italien

Från samma källa som ovan kan vi hitta hur indexet ser ut baserat på branscher. Vi ser att banker är klart överrepresenterade i indexet, både till antal bolag (7 st) och vikten i indexet på 28 procent. Italien är för många konsumenter kända för sin bilproduktion och därför är det inte helt oväntat att billtillverkare är den tredje största gruppen av bolag i indexet och utgörs av totalt 4 bolag.

Flera italienska börsbolag känns igen från gatan

På temat biltillverkare hittar vi bland de italienska aktier bland annat Brembo som tillverkar bromsar till bilindustrin. I samma kategori hittar vi också Fiat Chrysler Automobiles, som förutom tillverkarna i namnet också äger kända bilmärken såsom Alfa Romeo, Lancia, Maseati, Dodge, Jeep och RAM Trucks bland flera. Den som använder solglasögon kan öppna huven på italienska Luxottica, för här hittar vi flera kända solglasögonmärken såsom Oakley, Ray-Ban och Persol.

Populäraste aktierna i Italien

Populäraste aktierna i Italien bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Ägare
KS 1 Intesa Sanpaolo SpA Bankkoncern 353
KS 2 Fiat Chrysler Automobiles NV Biltillverkare 74
KS 3 Davide Campari Milano SpA Drycker 29
KS 4 Saras SpA Energi 27
KS 5 UniCredit SpA Finans 22

Den här statistiken är hämtad från 2018-03-02.

Vilka italienska aktier är dina favoriter?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

Relaterade inlägg