Juli 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

01 aug 24

Share

I juli steg Stockholmsbörsen (OMXSGI) med 2,93 procent och utvecklats bra mycket mer stabilt än de amerikanska börserna som haft en ordentligt stormig månad. Indexet Nasdaq 100 började månaden med en positiv utveckling på runt 5 procent men på ett par veckor i mitten på juli backade index närmare 9,5 procent – i slutet på månaden repade utvecklingen sig något och stängde till sist på -1,63 procent. Fallet berodde på många faktorer, inte minst för att de stora amerikanska techjättarna (NVIDIA, Microsoft, Meta m.fl) som till mångt och mycket driver börsen fick se en ordentlig sättning under månaden. Därtill har det varit flera dramatiska händelser i den amerikanska politiken.

Bilden visar julis utveckling på Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar OMXSGI (grön), Nasdaq 100 (lila) och DJ USA (rosa).

Så handlade avanzianerna i juli

På aktiesidan präglas både månadens köp- och säljsida av andra kvartales rapportperiod. På köpsidan hittar vi främst rapportförlorare medan vi på säljsidan ser många av kvartalets rapportvinnare.

På fondsidan bjuder juli på ett regelrätt trendskifte. De senaste månaderna har Sverigefonder samt svenskexponerade fonder kraftigt ökat medan teknik- och nordamerikanska fonder har tappat. I juli vänder det till ett motsattförhållande där nettoköpen i Sverigefonderna minskar medan teknik och amerikanskt får ett rejält uppsving.

 

Annons

Aktiehandeln – Aktiespararna köper rapportförlorare

Investor och SAAB var båda med i toppen bland de mest köpta aktierna även förra månaden och har sedan dess presenterat sina delårsrapporter för andra kvartalet. Investor backade under rapportdagen, men därefter har kursen gått uppåt och aktien ser ut att sluta månaden på plus. Även SAAB backade på rapportdagen, trots att de slog förväntningarna för både försäljning och rörelseresultat. Aktiespararna fortsätter att köpa aktier i båda bolagen.

Evolution och Axfood tappar båda marknadsvärde under juli månad, tvärtemot börsen som är på plus. Båda bolagen fick se sina aktier falla när de presenterade rapporter som inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Aktierna, som bland Avanzas sparare är bland de 15 mest ägda på Stockholmsbörsen, köps under månaden.

Forskningsbolaget BioArctic presenterar sin delårsrapport först om en månad, men ett negativt myndighetsutlåtande om bolagets läkemedel mot Alzheimers fick kursen att djupdyka. Aktien som är ned över 30 procent i juli köps av aktiesparare som hoppas på en överreaktion.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Evolution
  3. SAAB B
  4. Volvo B
  5. Rheinmetall AG
  6. Axfood
  7. NIBE Industrier B
  8. Avanza Bank Holding
  9. Husqvarna B
  10. BioArctic B

Rapporterande bolag dominerar även listan över månadens mest sålda aktier. I topp hittar vi Tesla som förra veckan presenterade en rapport som slog analytikernas förväntningar sett till omsättning, men inte nådde upp till vinstförväntningarna. Trots att kursen backat sedan rapporten är aktien upp omkring 17 procent under månaden som helhet. Aktiespararna passar på att säkra sin vinst och säljer.

På säljsidan hittar vi också de två storbankerna Handelsbanken och Swedbank i topp. Båda bolagen har under månaden gått starkt på börsen och slår index tack vare uppgångar på sju respektive fem procent. Bankernas förhållandevis starka rapporter bidrog sannolikt till detta. Aktiespararna tar tillfället att ta hem även den vinsten.

Mest sålda aktierna

  1. Tesla
  2. Handelsbanken A
  3. Swedbank A
  4. Telia Company
  5. Calliditas Therapeutics
  6. SBB B
  7. Tele2 B
  8. Getinge B
  9. Essity B
  10. Ericsson B

Fondhandeln – teknik återigen i fondtoppen

I juli verkar dondspararna se köptillfällen i den amerikanska frossan – nettoköpen i både teknik- och Nordamerikafonder mer än fördubblas i juli, medan intresset för Sverigefonder tycks svalna.

Inom kategorin teknik står fonderna Swedbank Robur Technology och SEB Artificial Intelligence för 90 procent av fondköpen – sannolikt till följd av en sättning av techjättarnas, tillika fondernas största innehavs, aktiekurser under månaden.

En annan tydlig trend de senaste månaderna är småbolagens framfart. Den vinnande fondkategorin sett till avkastning är i juli nordamerikanska småbolagsfonder som utvecklats tvåsiffrigt. Även på hemmaplan har småbolagsindex presterat bättre än storbolagsindex – de tre senaste månaderna har OMXS Small Cap GI avkastat tre gånger så mycket som OMXSGI. Detta är dock inget som syns särskilt tydligt i julis fondhandel där intresset för småbolagsfonder är relativt svagt.

Mest köpta fonder 

    1. Avanza Global
    2. Länsförsäkringar Global Index
    3. Swedbank Robur Technology
    4. Avanza Zero
    5. Länsförsäkringar USA Index
    6. Avanza 75
    7. DNB Global Indeks
    8. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    9. AMF Räntefond Kort
    10. SEB Artificial Intelligence Fund C (SEK)

Till skillnad från de stora skiftningarna i handelsmönstret på köpsidan så är säljsidan mer eller mindre oförändrad. Precis som under i princip hela året hittills är det förhållandevis lite fonder som nettosäljs och det är primärt sektorn energi- och förnybar energi som fondspararna överger – sannolikt till följd av en längre period av sämre avkastning relativt andra fondkategorier.

Likt förra månaden ser vi att fondspararna även i juli väljer att minska exponeringen mot Kina- och Japanfonder samt räntefonder utfärdade i andra valutor än SEK. Min (Felicias) teori är fortsatt att det beror på den ökade politiska risken respektive den ökade valutarisken.

Mest sålda fonder 

    1. TIN Ny Teknik
    2. Evli Aktieindex B
    3. Swedbank Robur Ny Teknik
    4. Handelsbanken Hållbar Energi
    5. Case Högräntefond A
    6. MS INVF Global Opportunity A 
    7. Spiltan Aktiefond Småland
    8. Avanza Småbolag by Skoglund
    9. Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest
    10. Avanza World Tech by TIN

Snart är sommarbörsen över för denna gång och vi blickar framåt mot en spännande börshöst för att se vad årets andra halvlek bjuder på!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-07-30) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-07-31) för maj. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg