Juni 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Stockholmsbörsen inleder inte sommaren med att samma värme som vädret. Det breda indexet OMXSGI stänger ned -1,53 procent i juni. Desto roligare är det att zooma ut perspektivet och titta till hur samma index gått sedan årsskiftet. Då är börsen faktiskt upp närmare 11 procent och det kan vi verkligen vara nöjda med.

Så här i resande semestertider känns det kanske extra relevant att spana hur det gått för index ute i världen. Världsindex (DJ World Index) är upp 1,8 procent i juni vilket framförallt är en effekt av att den amerikanska aktiemarknaden (DJ USA) är upp 3,2 procent under månaden. USA är den viktigaste pusselbiten i världsindex. Tittar vi på fonder som investerar globalt är det inte ovanligt att 70 procent placeras i amerikanska aktier.

Stockholmsbörsen inkl utdelningar (mörkgrön), DJ USA (rosa) och DJ World Index (lila) i juni 2024.

Så handlade avanzianerna i juni

Månadens fondhandel visar på två tydliga tecken. Dels en lägre riskvilja och dels en tydlig home bias. Exempelvis köper svenskarna räntefonder i SEK vilket får ses som en defensiv placering. Samtidigt ökar köpen i Sverigefonder jämfört med fonder inriktade på Nordamerika och Europa.

På aktiesidan ser vi hur aktiespararna fortsätter att sälja aktier som det kommit bud med premier. Vi ser också nettoköp i aktier som har haft en svag kursutveckling både den senaste månaden och hittills i år.

Annons

Aktiehandeln – aktiespararna köper IPO-krasch

NVIDIA tar sig för första gången i år till toppen av aktiespararnas köplista. Aktien har rört sig i sidled under våren, men fick ny fart efter att bolaget än en gång slagit högt ställda förväntningar när de släppte rapport i slutet på maj. Kursen är nu upp över 150 procent hittills i år. Aktiespararna försöker sig på dippköp i två aktier vars rapportsläpp resulterat i negativ kursutveckling. Medicinteknikbolaget Elekta lnådde inte upp analytikernas förväntningar när de presenterade Q4-rapport i början på juni och aktien är ned över 20 procent sedan dess. Liknande ser det ut för industribolaget Nibe som släppte Q1-rapport i maj. Marknaden reagerade negativt och kursen har inte återhämtat sig sedan dess. I juni har aktien tappat nästan 14 procent.

Många väntar på att marknaden för nynoteringar ska komma tillbaka. Läkemedelsbolaget Cinclus Pharma gjorde under månaden entré på Stockholmsbörsen men stängde under introduktionspriset den första handelsdagen och är ned 26 procent hittills. Den missbedömningen är inte optimal för IPO-klimatet, men aktiespararna passar på att köpa. Det är skrämmande att GameStop finns med bland de mest köpta aktierna. Aktiekursen är helt frånkopplad bolagets fundamentala utveckling och det innebär rejäl risk för den som spelar med aktien”, säger Philip Scholtzé.

Mest köpta aktierna

  1. NVIDIA
  2. Evolution
  3. Investor B
  4. NIBE Industrier B
  5. Elekta B
  6. GameStop
  7. SAAB B
  8. Investor A
  9. Cinclus Pharma Holding
  10. Sandvik

Budaktuella Calliditas Therapeutics fortsätter att nettosäljas efter budet i slutet på maj och handlas strax under budkursen. Även Resurs Holding, vars aktieägare också fick ett kontantbud nyligen, syns på säljlistan. Aktiekursen studsade upp efter budet och hämtade igen stora delar av årets nedgång. Då passar aktiespararna på att sälja. Aktiespararna tar även vara på tillfället att sälja av molnkommunikationsbolaget Sinch. Aktien som tappat en tredjedel av sitt värde hittills i år är den senaste veckan upp 13 procent – utan att bolaget presenterat några nyheter.

Mest sålda aktierna

  1. Handelsbanken A
  2. Calliditas Therapeutics
  3. Resurs Holding
  4. Tele2 B
  5. Swedbank A
  6. Riot Platforms
  7. SEB A
  8. Telia Company
  9. Sinch
  10. Boliden

Fondhandeln – Sverigeexponeringen tilltar för fondspararna

I månadens fondhandel ser vi en vag röd tråd i att fondspararna tar ett steg tillbaka från förra månaden offensiva positionering – denna månad tycks snarare ha en defensiv positionering.

Vi ser bland annat att köpen i räntefonder i SEK ökar explosionartat. En bidragande faktor till det är att svenska kronan, tvärtemot från vad många befarade när Riksbanken tog ledartröjan för räntesäkningscykeln, stärktes med runt 4 procent mot såväl euron som dollarn de senaste två månaderna. Det är inte omöjligt att det dessutom finns en stark förväntan om att kronan kommer stärkas än mer i närtid. En annan faktor som spelar in är givetvis att Sverige faktiskt har påbörjat sin räntesänkningscykel, vilket påverkar räntefondernas avkastning positivt, medan flera andra länders centralbanker signalerar att de avvaktar.

Den starka optimismen för den svenska marknaden blir också tydlig i det faktum att andelen fondkronor som går till Sverigefonder och investmentbolagsfonder ökar, samtidigt som fondspararna minskar nettoköpen i Nordamerika och Europa. Det kan också vara så att spararna är försiktigt inställda till omvärldens marknader med tanke på att de taktat på otroligt starkt jämfört med hemmaplan trots att det fortfarande enbart är förväntningar om räntesänkningar som driver på utvecklingen, och inga faktiska räntesänkningar.

Mest köpta fonder 

    1. Avanza Global
    2. Avanza Zero
    3. Länsförsäkringar Global Index
    4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    5. Swedbank Robur Technology
    6. Avanza 75
    7. Spiltan Högräntefond
    8. DNB Global Indeks
    9. Länsförsäkringar USA Index
    10. Case Högräntefond A

Förra månaden var just Kinafonder en av de fondkategorier som ökade mest på den nettoköpta sidan, men det var minst sagt en kortlivad trend då de nu toppar listan över mest sålda. Det förvånar inte då det varit mycket skriverier i svensk media kring ett potentiellt handelskrig mellan EU och Kina. Samtidigt är det val i USA i höst som också kan komma att påverka handelsrelationerna med Kina. Denna typ av osäkerhetsfaktorer är en vanlig anledning till att man väljer bort exponering mot vissa regioner.

Mest sålda fonder 

    1. TIN Ny Teknik
    2. Swedbank Robur Ny Teknik
    3. Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest
    4. MS INVF Global Opportunity A 
    5. Nordea Kinafond
    6. Avanza World Tech by TIN
    7. Thematica – Future Mobility Retl SEK acc
    8. Skandia Japan Exponering
    9. East Capital Eastern Europe A1 SEK 
    10. Handelsbanken Hållbar Energi

Nu hoppas vi på en lugn sommarbörs och ger oss själva tid att reflektera över vad vi gjort bra och vad vi kan förbättra med våra investeringar i höst.

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-06-27) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-06-28) för maj. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg