Juni 2025 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Börsåret 2025 har nått halvtid. Tittar vi på indexutvecklingen ser det ganska lungt och harmoniskt ut, men vägen hit har ju varit något helt annat. Stockholmsbörsens breda index (OMSXGI) är i juni upp 0,7 procent vilket bidrar till uppgången sedan nyår på 2,6 procent. En ganska svag uppgång som inte direkt gett betalt för den stökiga resa som vi tagit oss hit på. Men backar vi tillbaka till början av april när vi istället var ner 12 procent kan man vara rätt nöjd här och nu. Blickar vi över Atlanten så ser det trevligare ut, DJ USA med återinvesterade utdelningar är upp 4 procent i juni och 5 procent sedan nyår. Men för att få en rättvis bild för svenska placerare behöver vi också ta hänsyn till valutaeffekten, USD/SEK är ned 14 procent i år och skapar motvind för amerikanska placeringar.

Bilden visar en graf som jämför utvecklingen i OMSXPI med DJ USA i juni

OMXSPI (grön) vs DJ USA (lila).

Så handlade avanzianerna i juni

Aktiesparare är lite försiktiga i juni. Det är uppenbart att den geopolitiska oron påverkar aktiehandeln under månaden med köp i aktier som verkar inom både försvarsindustri och guld. Även Riksbankens räntebesked kan ha fått effekt då samtliga svenska storbanker säljs.

Även fondspararna positionerar sig för fortsatt världsoro med köp i försvarsfonder och räntefonder. Samtidigt verkar intresset för svenska placeringar svängt tillbaka till global exponering.

Annons

Aktiehandeln – Aktiespararna positionerar sig för fortsatt
geopolitisk oro

Världsoron fortsätter att göra avtryck i aktiespararnas investeringar. Försvarsbolaget MilDef Group har trots en kraftig nedgång i juni utvecklats starkt i år och aktiespararna dippköper. På samma tema ser vi också stor köplust i Lundin Gold som är verksamma i den industri som många upplever som en trygg hamn i oroliga tider – guldsektorn. Lundin Gold är upp över 100 procent i år.

Även om indexutvecklingen är försiktigt positiv i juni finns det flera aktier som under månaden tappat en årsavkastning i börsvärde. AAK, Novo Nordisk B och Essity B har alla tappat mellan 6 och 8 procent och tar plats i köptoppen. Att försöka fånga fallande knivar är en riskabel strategi. Aktierna har nämligen tappat tvåsiffrigt i år.

Investor B och Volvo B är gamla favoriter bland aktiespararna som både under juni och hittills i år utvecklats svagare än index. Jag tror att aktiespararna gör ett bra val i att under oroliga tider välja att fokusera på bolag som de kan och känner sig trygga med långsiktigt.

Mest köpta aktierna

  1. MilDef Group
  2. Lundin Gold
  3. AAK
  4. Volvo B
  5. Investor B
  6. Hacksaw
  7. Novo Nordisk B
  8. Essity B
  9. Neonode
  10. H&M B

Växjöbolaget Fortnox aktie är mest såld bland aktiesparare i juni och anledningen är att det ligger ett bud på succéaktien. Budgivarna, som nu har 87 procent av aktierna har förlängt tiden för att
acceptera budet ytterligare. I skrivande stund handlas aktien över budnivån vilket indikerar spekulation om högre bud. Även om det är tråkigt när populära bolag lämnar börsen så behöver aktiespararna nu tänka till och fundera på vilken risk man är beredd att ta.

Aktiespararna som köpte NVIDIA i maj har lyckats bra med tajmingen. Under juni är den amerikanska halvledarjätten upp 15 procent, vilket motsvarar hela avkastningen sedan årsskiftet. Nu säljer spararna aktien och tackar för vinsten. Lika lyckosamma har de inte varit i försvarskoncernen Rheinmetall som köptes i maj och som nu säljs samtidigt som aktien är ned ett par procent i juni. Aktiesparande är ett marathon, inte en sprint.

Mest sålda aktierna

  1. Fortnox
  2. NVIDIA
  3. Handelsbanken A
  4. Rheinmetall
  5. Strategy A
  6. Skanska B
  7. SSAB B
  8. SEB A
  9. Swedbank A
  10. Nordea Bank

Fondhandeln – Fondspararna söker sig till försvar och räntor

Juni har präglats av geopolitiska spänningar, vilket satt tydliga avtryck i fondhandeln. Köpen i både försvarsfonder och räntefonder är sex gånger så höga jämfört med maj, vilket tyder på att fondspararna positionerar sig mer defensivt. Samtidigt kan det också vara en strategisk positionering då räntorna kan förväntas sjunka om konjunkturen försvagas, och försvarsindustrin är de facto den bransch som avkastat starkast på börsen i år.

Globalfonder kvarstår samtidigt som den mest köpta fondkategorin och spararna behåller alltså en bred exponering. Dollarförsvagningen har stabiliserats, vilket innebär att tidigare negativa valutaeffekter inte längre tynger avkastningen i USA-exponerade portföljer. När de amerikanska indexen nu återigen stiger börjar det också synas i fondspararnas avkastning.

Mest köpta fonder

  1. Finserve Global Security Fund I SEK R
  2. Avanza Global
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Storebrand Europa A SEK
  5. DNB Global Indeks S
  6. Avanza Zero
  7. Case Högräntefond
  8. Spiltan Räntefond Sverige
  9. Avanza Auto 6
  10. DNB European Defence S

På säljsidan märks en tydlig rotation bort från Sverige – mer än två tredjedelar av det som nettosäljs är svenskexponerade fonder. I början av juni gick flera amerikanska index åter om Stockholmsbörsen i utveckling på årsbasis, vilket kan ha triggat omallokeringar. Det kan också bero på den svaga ekonomi Sverige befinner sig i, där återhämtningen visat sig långsammare än man hoppats på.

Mest sålda fonder

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Handelsbanken Sverige 100 Index (A1 SEK)
  3. SEB Swedish Value Fund
  4. BGF World Technology A2
  5. Aktiespararna Topp Sverige A
  6. Länsförsäkringar USA Index
  7. AMF Aktiefond Global
  8. Swedbank Robur Ny Teknik A
  9. AMF Aktiefond Nordamerika
  10. Swedbank Robur Globalfond

Lycka till med investeringarna!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2025-06-27) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2025-06-30) för juni.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg