Kom igång med ditt sparande

Av Avanza

10 jan 17

Share

Nytt år och nya möjligheter brukar det heta. Är ett av dina nyårslöften att ta tag i ditt sparande? Kul, isåfall är du inte ensam. Här ska vi försöka ge några god tips på vägen för att underlätta, det är ju faktiskt onödigt att uppfinna hjulet på nytt.

Har du viljan men inte tiden? I så fall bör du titta närmare på vår Portföljgeneratorn som hjälper dig att sätta samman en 5-stjärnig fondportfölj på bara några minuter, sen kan du bocka av ett nyårslöfte från listan.

Vill du lägga ned lite mer tid på ditt sparande finns det ett antal frågor att ställa sig själv för att uppnå ett bättre sparande. Kika gärna på detta blogginlägg som skrevs tidigare på temat.

1. Hur mycket ska jag spara?
2. Hur ofta ska jag spara?
3. Vilken kontotyp ska jag ha?
4. Hur många värdepapper ska jag ha?

1. Hur mycket ska jag spara?

Det här är en individuell fråga och bör anpassas efter din egen ekonomi snarare än att ”rakt av kopiera” vänner och bekanta.

Portföljgeneratorn hjälper dig att sätta ihop en femstjärnig fondportfölj med fonder från olika delar av världen med olika tillgångsslag såsom räntor och aktier. De flesta fonder har dock ofta ett lägsta köp-/månadssparbelopp. Så för att kunna få tillräckligt många fonder och alltså även riskspridning så är minsta sparbelopp 500 kr per månad om du väljer att månadsspara. Väljer du att investera vid ett tillfälle är minsta engångsbelopp 1000 kr. Om du ska köpa enskilda fonder utan att använda Portföljgeneratorn så är minsta belopp ofta 100 kr, anledningen till att portföljgeneratorn har en högre lägstanivå är då man sparar i flera fonder samtidigt.

Vill du hellre köpa aktier? Då har vi goda nyheter, vi var nämligen först i Sverige i fjol med att helt slopa avgiften för aktiehandel på Stockholmsbörsen för de kunder som har mindre än 50.000 kr i samlat kapital hos oss. Ett sätt att riva barriärer och möjliggöra för fler att komma igång med ett aktiesparande. Begränsningen här blir helt enkelt priset på den eller de aktier som du vill köpa.

Det bästa sparandet är dock det som faktiskt blir av. Allt från några hundralappar och uppåt gör skillnad över tid. Ett gyllene riktmärke brukar vara 10 procent av inkomsten. Våra kunder sparar i median 900 kronor i månaden.

2. Hur ofta ska jag spara?

Ska man spara löpande varje månad eller stötvis då och då? Ja, den frågan är individuell men till faktum hör att det för de allra flesta är enklare att spara löpande än att sitta hemma på kammaren och fundera på om det är köpläge eller ej och huruvida börsen är ”köpvärd” eller inte.

Det blir helt enkelt mindre psykologi. Har du någon gång haft ont i magen när börsen gått ned? Isåfall vet du vad vi menar, även om det är i sämre tider som många bra investeringar gjorts snarare än när börsen har stigit kraftigt. Ett månadssparande jämnar ut effekten och till saken hör att vi faktiskt kan se ett samband mellan ett löpande sparande och våra kunders avkastning.

Bättre investeringar med regelbundet sparande
Bättre investeringar med regelbundet sparande

 

3. Vilken kontotyp ska jag ha?

Det finns tre olika kontotyper att välja på:

På en traditionell depå betalar du 30% skatt på vinsten den dag du väljer att sälja av dina aktier eller fonder. När det kommer till ISK eller KF så utgår man ifrån en schablonintäkt som beräknas på kontots värde istället för vinsten, därefter betalar man 30% skatt på den schablonintäkten, årligen.

I år uppgår schablonintäkten till 1,25% vilket innebär att 1 250 kr (1,25% av 100.000 kr) per 100.000 kontovärde beskattas. Eftersom beskattningen är 30% så blir skatten i slutändan 375 kr per 100.000 kontovärde (30% av schablonintäkten 1 250 kr).

När är då ett schablonskattat konto mer fördelaktigt?

En tumregel brukar sägas vara att avkastningen måste överstiga schablonintäkten, alltså 1,25% per år i skrivande stund. Om din avkastning överstiger den nivån så är det mer fördelaktigt med ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring. Som grädde på moset slipper du deklarera dina aktieaffärer på deklarationen. Däremot betalas schablonskatten årligen oavsett om ens placeringar gått upp eller ned under året, eftersom skatten beräknas på hela kontots värde.

4. Hur många värdepapper ska jag ha?

När vi tittar på våra kunders sparande så ser vi att det finns ett samband mellan riskspridning och avkastning. Vi utvecklar resonemanget på djupet i denna artikel. Kortfattat kan man dock säga att de kunder som har minst 7 fonder eller fler än 12 aktier har haft den bästa riskjusterade avkastningen historiskt (avkastning i förhållande till den risk man tagit).

Lycka till med ditt sparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg