Kom igång på börsen med 3 enkla steg

Ge din ekonomi en boost i sommar och kom igång med ett sparande. På börsen kan dina pengar växa rejält över tid – och bäst av allt? Du behöver inte vara någon expert för att börja. Här går vi genom 3 enkla steg för hur du ska komma igång.

Steg 1: Fixa bufferten

Innan du börjar investera på börsen är det viktigt att ha en buffert. Då har du en ekonomisk trygghet om du till exempel skulle få en stor oväntad utgift eller bli av med jobbet. Du väljer själv hur stor buffert du vill ha, men ett vanligt riktmärke är att spara så att du klarar dig i 3 månader. Då har du en bra grund att stå på om något skulle hända. Bufferten ska du placera på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti, inte på börsen.

Annons

Steg 2: Kom igång på börsen

Dela upp ditt sparande i kortsiktiga och långsiktiga pengar. Långsiktiga pengar är de du inte behöver använda på minst 5 år. Kortsiktiga pengar är de du kan komma att behöva inom de närmsta fem åren.

De långsiktiga pengarna kan du investera på börsen. När du investerar på börsen kan du få avkastning på dina pengar. Det är det som gör att pengarna kan växa sig ännu större än om du bara låter dem ligga kvar på ditt lönekonto. Historiskt har börsen gått upp med 7% per år vilket innebär att om du investerat 10 000 kronor för 20 år sedan hade de i dag varit värda nästan 39 000 kronor. Hade du haft pengarna på konto med 1% ränta hade du istället haft drygt 12 000 kronor.

Men börsen svänger också kraftigt och du kan förlora pengar som du satt in. Därför ska du inte ha kortsiktiga pengar, till exempel bufferten, på börsen.

Man brukar säga att det är bra att spara ungefär 10% av sin lön efter skatt. Om du har möjlighet kan du såklart spara på börsen och till din buffert samtidigt. När bufferten är tillräckligt stor kan du dra ner på det sparandet och öka summan du investerar på börsen istället.

Här kan du se hur mycket andra i din ålder sparar.

Steg 3: Börja spara i fonder eller aktier

Så sparar du i fonder:
En fond innehåller flera aktier och värdepapper. Det gör att dina pengar sprids över flera bolag och risken blir lägre än om du bara köper aktier i ett bolag. Dessutom behöver du inte investera lika mycket pengar för att få en bred riskspridning i många bolag och över många marknader. Därför är fonder ett bra alternativ när du vill komma igång med att investera.

Portföljgeneratorn hjälper dig att sätta ihop en mix av fonder med bra riskspridning med bara några klick. Du kan också välja att spara i Avanza Auto som investerar och optimerar ditt sparande automatiskt. Vill du handplocka dina fonder så kan du hitta massor av inspiration här.

Så sparar du i aktier:
Aktier är bra för den som vill lägga lite mer tid på sitt sparande. Se till att du läser på om bolagen och förstår vad de tjänar pengar på. Lär dig om deras verksamhet och marknaden som de finns på. Börja med en liten summa pengar och växla upp ju mer du lär dig. Kom ihåg att inte bara köpa en aktie. För att få en schysst riskspridning är det bra att äga aktier från cirka 10-15 bolag i 5-6 olika branscher. Här kan du få aktieinspiration och se topplistor och avanzianernas favoriter. Du kan även testa vår aktiegenerator för att hitta bolag som passar dig!

Done!
Ja, svårare än så är det faktiskt inte. Bli kund hos oss på 3 minuter och starta ett konto. Det vanligaste kontot hos oss är investeringssparkonto (ISK). Med ett ISK slipper du deklarera dina affärer, istället schablonbeskattas det och fylls i automatiskt på din deklaration.

Lycka till!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg