Köp aktier till pensionen

Visste du att det går att det går att investera direkt i aktier med dina pensionspengar? Du har säkert hört talas om pensionspyramiden – den som visar vilka delar som bygger din framtida lön. Inom den allmänna pensionen kan du inte köpa aktier direkt. Men för tjänstepensionen har vi gjort det möjligt att köpa aktier. För en aktiesparare som mig är det toppen, för jag väljer gärna aktier som sparform om jag kan.

Tjänstepensionen en del av din aktieportfölj?

När jag pratar om min aktieportfölj så tänker jag på alla aktier jag har, oavsett konto. Lite tvärtemot några av mina aktiekompisar som ser pensionen som något vid sidan om den vanliga portföljen. Rätt eller fel? Båda funkar förstås.

Jag sparar privat i aktier på ISK och KF för att skapa en ekonomisk trygghet. Ambitionen är inte att sluta jobba, men jag vill gärna ha möjligheten om jag skulle vilja ägna min tid till något annat. Pensionssparandet har ju precis det här syftet också. Att kunna betala för det liv jag vill leva när jag blir äldre. Tack vare innehavs-sidan kan jag titta på min aktieportfölj som en helhet.

Aktier vs fonder till pensionen?

Våra kunder har ungefär en tredjedel av sina pengar investerade i fonder. Men när de sparar till pensionen har de nästan 78 procent i fonder. Hälften av alla kunders pengar är placerade i aktier, men till pensionen är det bara 17 procent aktier. Det här är anledningarna till att jag väljer aktier i min tjänstepension:

 • Det ger mig en större frihet. Istället för att köpa in på någon annans portfölj kan jag komponera den helt själv, med precis de innehav jag vill ha. Vill man slå index över tid måste man särskilja sig från index.
 • Om jag håller mig till den viktiga gyllene regeln att vara långsiktig med mina investeringar tror jag att min förvaltning blir billigare än en genomsnittlig indexfond. För aktierna köper jag en gång och sen kostar de inget förrän jag säljer, medan en fond kostar mig pengar varje dag.
 • Jag försöker se pensionspengarna som en helhet, precis som pensionspyramiden. Eftersom den stora delen förvaltas försiktigt av staten genom AP-fonderna tycker jag det ger mig utrymme att ta mer risk med pengarna jag själv styr över. Särskilt när investeringshorisonten är så lång (jag har 30 år kvar till 65).

Är det större risk att köpa aktier framför fonder? Det kan vara det om du inte komponerar aktieportföljen tillräckligt förnuftigt. Med 10-15 aktier i 5-6 olika branscher (som Aktiespararna rekommenderar) är diversifieringen tillräckligt god. Särskilt som en del av hela ditt pensionskapital – tänk på helheten.

En framgångsfaktor för att lyckas som investerare är att du känner dig själv. Vet du med dig att du har svårt för att vara långsiktig med dina aktieköp, koncentrerar portföljen för mycket mot bolag som inte tjänar pengar eller saknar intresset för att göra någon egen analys. Då är ett fondsparande utan tvivel ett bättre val.

Annons

De mest populära aktierna i pensionssparandet

Vi är ungefär 27 000 personer som sparar i aktier till pensionen på Avanza. Det här är de aktier som flest har valt att placera sina pengar i.

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. NIBE Industrier B
 4. Microsoft
 5. Tesla
 6. SAAB B
 7. Evolution
 8. Latour B
 9. SBB B
 10. Handelsbanken A

Data från 24 juni 2024.

Leta efter aktiepengar till din pension

Hos oss kan du köpa aktier för dina pensionspengar. Om din arbetsgivare betalar in din tjänstepension till oss får du påfyllning regelbundet, men du kanske har gamla pensioner som du kan samla och investera? Hos oss betalar du dessutom bara för de investeringar du väljer och slipper alla andra avgifter. Många bolag tar tar ut årliga avgifter på dina pensionspengar. Använd Pensionsjakten så gör vi flyttjobbet åt dig.

Om du är Private Banking-kund hos oss kan du även ha pensionspengarna placerade i aktier under utbetalningstiden. För att bli PB-kund behöver du ha minst 3 miljoner i samlat sparande hos oss. Kanske når du dit efter att ha flyttat in pensionspengar?

Lycka till med pensionssparandet i aktier!

/Philip

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg