Köpa bostadsrätt? Det här vill du inte missa på visningen

Av Avanza

10 nov 22

Share

Ska du köpa en bostadsrätt? Kul! Att köpa bostad är ofta den största affären man gör i sitt liv och oavsett om det är första eller fjärde bostaden du köper är det mycket att tänka på. Julia Zakrisson, bolånespecialist på Stabelo, listar det viktigaste att tänka på inför och under visning.

1. Kolla upp information i bostadsannonsen

I mäklarens annons hittar du den mesta information du behöver. Läser du igenom objektsbeskrivningen och årsredovisningen kommer du att få en bra uppfattning om bostaden. Vad uppgår månadsavgiften till och vad ingår i den? Under driftkostnad kommer det framgå vilka kostnader som tillkommer, till exempel el, värme och vatten. Vi har tidigare skrivit ett mer ingående inlägg om hur du granskar en förenings ekonomi som du kan spana in. Anmäl ditt intresse för lägenheten tidigt, då minskar risken att lägenheten säljs innan visning utan att du fått chans att agera.

2. Förbered smarta frågor till mäklaren under visningen

Ta dig tid och ställ frågor till mäklaren på visningen. Vad kan du förvänta dig av bostaden? När planeras stambyte? Hur är närområdet, finns det till exempel en högljudd väg nära och är det omöjligt att få tag på parkeringsplats? Ställ även frågan vilket renoveringsbehov finns i bostaden och föreningen, det kan ge dig en hit om vad du ska titta på extra noga i lägenheten.

Annons

3. Undersök bostaden noga

Det viktigaste på visningen är att undersöka bostaden noggrant. Undersökningsplikten när du köper en bostadsrätt innefattar mycket och om du upptäcker fel du borde upptäckt på visningen så kan du i efterhand inte få ersättning. Undersök därför bostaden noggrant: Titta under mattor, se över köket och vitvaror, badrummet, spola i kranar med mera. Var inte blyg, på en visning får du öppna kylskåpet, prova fläkten, spola i toaletten och titta i skåp. Du kan filma eller fotografera lägenheten så att du i efterhand kan påminna dig om hur vissa detaljer ser ut. Om du vill kan du även mäta vissa väggar och vinklar för att se om de möbler du vill ha får plats.

Om du känner dig osäker kan du be om ytterligare en visning, ofta är det minst två visningar på lägenheten så att du på en andra visning kan titta på det du i efterhand känner att du missade på den första. Och sist men inte minst, fundera över de mer mjuka värdena. Hur lyser solen in under dagen, hur trivs du i området och kanske viktigast av allt – tror du att du kommer att trivas i just denna bostad?

4. Gör dig redo för budgivningen

Det är bra att ha ett lånelöfte på plats redan innan du börjar gå på visningar så du vet ungefär hur mycket du kan låna. När du hittat en bostad du är intresserad av är det dags för budgivning. Vanligtvis brukar mäklaren höra av sig till alla spekulanter som varit på visningen dagen efter. Bud är inte bindande, men när du har börjat buda så är det hög tid att kontakta din långivare och ta reda på exakt hur mycket du kan låna. Hur mycket du kan låna kan nämligen skilja sig åt mellan olika objekt beroende på bland annat avgiften till föreningen och föreningens ekonomi. Det är därför viktigt att alltid kontakta din långivare innan du skriver kontrakt.

Med detta sagt vill vi önska dig lycka till med lägenhetsletandet, det kan kännas som en snårig djungel att gå på visningar men ju fler du går på, ju mer lär du dig. Här kan du Tar du det steg för steg kommer du förhoppningsvis att hitta ditt nästa boende snart!

Varma bolånehälsningar,
Julia Zakrisson, bolånespecialist på Stabelo.

Går du i köptankar och vill veta mer? Här kan du läsa om hur det går till när du ska ansöka om ett nytt bolån. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg