Kundernas favoritaktier i Portugal

Av Avanza

22 feb 18

Share

Portugal är vår minsta utländska marknad, både när det kommer till antal bolag och antal aktieägare men det till trots så är det spännande att titta närmare på vilka bolag som våra kunder favoriserar.

Portugal är ett populärt turistland och har under årtionden varit ett av de mest populära resmålen i Europa enligt Ving men det finns såklart mer än korkekar, pinjelundar, vingårdar och olivlundar.

När det kommer till Portugals aktiemarknad så representerar det värdeviktade indexet PSI 20 de 20 mest omsatta aktierna på Euronext Lisbon och används lite som en indikator för landets aktiemarknad, lite som OMXS30 i Sverige. Teknologisektorn är den minsta medan förnödenheter är störst. Banksektorn är näst största sektorn i Portugal och tillika den sektorn som våra kunder favoriserat. Banco Comercial Portugues är landets största bank mätt i börsvärde och har lyckats locka till sig 36 % av alla våra kunder som köpt aktier i landet.

Vilka aktier i Portugal är kundernas favoriter?

Totalt sett är det 267 kunder som köpt aktier i Portugal. Banco Comercial Portugues är det populäraste innehavet tätt följt av energiföretaget EDP Energias de Portugal. Jeronimo Martins har en 225 årig historik inom logistik och dagligvaruhandel och Navigator Company är världsledande inom premiumpapper och står för närmare 3% av hela Portugals export.

Kundernas portugisiska favoriter (klicka för att förstora)

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg