Lär känna våra 1 miljon aktieägande kunder

Av Avanza

31 mar 22

Share

Aktiesparande är en svensk folksport som lockar över 2 miljoner personer. Tack vare det tilltagande intresset för börsen de senaste åren har vi passerat milstolpen om en miljon aktieägande kunder. Låt oss titta närmare på hur vår genomsnittlige aktieägande kund ser ut.

Intresset för börsen har ökat stadigt de senaste åren och har lockat över 2 miljoner privatpersoner som nu direktäger aktier för över 1 000 miljarder kronor. Vi märker naturligtvis av det kraftigt ökade intresset för börsen och har nu närmare 1,1 miljoner aktieägande kunder som tillsammans äger aktier för över 500 miljarder kronor.

Värdet på Stockholmsbörsen uppgår idag till 12 409 miljarder kronor fördelat på 406 olika aktier. Utöver det finns även Nordic Growth Market och ett flertal handelsplattformar. Totalt sett har vi en bra bit över 1 000 aktier att välja på i Sverige, ett finansiellt smörgåsbord med andra ord.

Hur ser den genomsnittlige aktiekunden ut?

Den genomsnittlige aktieägande kunden hos oss är en 39 årig man som bor i Stockholm. Hans portfölj är värd 504 644 kronor och månadssparandet uppgår till 2 510 kronor. Portföljen består främst av svenska aktier men de senaste åren har amerikanska aktier tagit en allt större plats, följt av norska aktier.

Det genomsnittliga antalet aktier i portföljen är 8,3 stycken och det är främst stora bolag som lockar. Närmare 4 av 10 innehav har ett marknadsvärde överstigande 100 miljarder kronor och den genomsnittliga direktavkastningen uppgår till närmare 2 procent. Ifjol mottog våra aktieägande kunder tillsammans närmare 8 miljarder kronor i utdelning, alltså 22 miljoner kronor per dag i snitt.

Nästan var femte kund har minst 12 aktier i portföljen och bland dessa kunder är det genomsnittliga antalet aktier i portföljen faktiskt hela 25,3 stycken. Om vi unnar oss att spana in de kunder som har minst 10 miljoner kronor i aktieinnehav så ökar siffran ännu mer. Då har sju av tio kunder minst 12 innehav och snittsiffran är smått otroliga 42,7 innehav i snitt.

Det här är en tydlig trend. Det brukar ju sägas att ju större kapital man har desto mer riskavert tenderar man att bli (mindre benägen att ta risk). Ett sätt för de allra flesta att sänka risken är att förbättra sin riskspridning. En tumregel brukar vara minst 10 – 15 aktier i 5 – 6 olika branscher. I nedanstående bild ser du ett tydligt samband mellan större förmögenhet och bättre risksridning. Vad som är hönan och ägget är såklart frågan, alltså om man lyckats öka sin förmögenhet tack vare bättre riskspridning eller om man utökat sin riskspridning efter att portföljen svällt.

 

Sex av tio kunder är män och fyra av tio är kvinnor. På temat ålder återfinns närmare var tredje kund i åldersspannet 18 – 30 år och fler än varannan kund återfinns inom det vidare spannet 18 – 40 år.

Sparkapitalet uppgår till 504 644 kronor per kund i snitt och 55 864 kronor i median. Samtidigt uppgår det löpande månadssparandet till 2 510 kronor.

Det är 36 åringarna som sparar allra mest hos oss, deras genomsnittliga månadssparande uppgår till 3 275 kronor. Deras genomsnittliga portfölj är värd 330 280 kronor och givet ett löpande månadssparande på 3 275 kronor kan de se fram emot en portfölj värd 6,8 miljoner kronor på 65-årsdagen om vi antar en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 7 % per år, inte fy skam.

Hur mycket månadssparar andra i min ålder och hur mycket kapital har de?

Det är alltid intressant att jämföra sitt egna sparande med andras. Men det är också viktigt att komma ihåg att det bästa sparandet är det som blir av. I bilden nedan visas hur mycket andra personer i din ålder månadssparar samt hur stort kapital de lyckats spara ihop.

 

Vilka aktier favoriserar våra kunder?

Vilka aktier favoriserar då våra kunder egentligen? En mycket intressant spaning är att om vi kollar på aktierna med flest antal ägare så är det bolag vi förväntar oss, men om vi kikar på var vi investerat störst del av plånboken så ser vi en annan bild.

De aktierna med flest ägare är klassiska stora bolag, inte sällan kan man kategorisera in dem i facket ”Svenska nationalklenoder”, samtliga är dessutom svenska. Men om vi istället tittar på vilka aktier våra kunder investerat högst mediankapital i och där antal ägare uppgår till minst 10 000 stycken så ser vi en helt annan bild. Då är varannan aktie utländsk.

Om vi ändrar urvalet och säger att antal ägare måste uppgå till minst 1 000 istället för 10 000 så är samtliga aktier amerikanska. Det är en intressant spaning som vittnar om att vårt kollektiva home bias, alltså förkärlek till aktier på hemmaplan som vi i större utsträckning känner till, har börjat krackelera. Som jag brukar säga… världen är börsnoterad och det finns mycket spännande utanför landets finansiella gränser.

Aktierna med flest ägare

 1. Investor B
 2. SBB B
 3. Volvo B
 4. Volvo Cars
 5. Kinnevik
 6. Embracer
 7. H&M
 8. SAS
 9. Latour
 10. Evolution

Aktierna med högst investerat mediankapital

 1. Amazon
 2. Tesla
 3. Novo Nordisk
 4. Nvidia
 5. ABB
 6. Trelleborg
 7. Microsoft
 8. Lifco
 9. AstraZeneca
 10. Boliden

Hur sparar du själv?
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg