Låt Morningstar aktieanalyser ta ditt investerande till nästa nivå

Av Avanza

15 mar 23

Share

En av de vanligaste klyschorna när det kommer till aktieinvesteringar är att man ska göra sin egen hemläxa. Nu gör vi det enklare än någonsin att göra just det genom att tillgängliggöra över 1000 aktieanalyser från Morningstar med tonvikt på amerikanska bolag. En riktig gottepåse för aktiefantaster.

Exemplet visar Tesla Inc som är den mest ägda amerikanska aktien med analys från Morningstar bland Avanzas kunder per den 16-03-2023.

I Morningstars aktieanalyser får du ett bra stöd och beslutsunderlag för dina investeringar. I analyserna får du en bild av bolaget, vad de gör, hur deras strategi och affärsmodell ser ut likväl som framtidsutsikterna. Vidare får man även en god bild över konkurrenterna och hur de värderas för stunden.

Den ekonomiska moaten eller vallgraven på svenska är ett begrepp som Warren Buffett populariserat och som får stort fokus i analyserna. Syftet är att försöka bedöma affärsmodellens möjlighet att bibehålla konkurrensfördelar över sina konkurrenter för att på så sätt skydda sina vinster och marknadsandelar (tänk dig en vallgrav runt en medeltidsborg som skydd mot fienden), tänk exempelvis Coca-Cola, Apple, Microsoft m.fl.

Var hittar jag analyserna?

Först och främst behöver du vara inloggad för att kunna se analysen. Om vi har en analys från Morningstar på det bolag vars aktie du är intresserad av så återfinns den under orderdjupet i högerkolumnen, se ”Läs analysen från Morningstar” nedan.

När du trycker på knappen så kommer det ut en ”flygande holländare” från höger, alltså ett fönster som ger dig en snabb överblick samt möjlighet att ladda ned hela analysen i pdf-format.

Innan du laddar ned analysen ser du information såsom när analysen publicerades, vad Morningstar har för Fair Value Estimat och vad Bulls & Bears säger, alltså vad de som är positiva kontra de som är negativa till aktien har som huvudargument.

Här kan du sortera och filtrera bland alla aktieanalyser som finns på plattformen just nu, oavsett om du vill sortera efter utveckling, senast betalt, direktavkastning, P/E-tal eller efter bolagen med flest ägare. Oavsett hur du sorterar och filtrerar finns en matig aktieanalys som ligger och väntar på dig.

Hur tolkar jag informationen i analysen?

Analyserna är matiga och exempelvis aktieanalysen på Tesla består av 22 sidor fördelat på:

 • Analyst Note
 • Business Description
 • Business Strategy & Outlook
 • Bulls Say / Bears Say
 • Economic Moat
 • Fair Value and Profit Drivers
 • Risk and Uncertainty
 • Capital Allocation
 • Analyst Notes Archive
 • Financials
 • Appendix

Exakt vad varje sektion innebär kan du lära dig mer om i detta poddavsnitt (på engelska) där Alex Morozov som är chef för Morningstars europeiska aktieanalys gästar och berättar mer om hur man som investerare ska tänka för att nyttomaximera innehållet.

Ett smörgåsbord för alla som älskar nyckeltal och multiplar

Den som älskar nyckeltal och multiplar lär inte bli besviken över det smörgåsbord som står till buds. Men vilka är egentligen de viktigaste? Hur ska man förhålla sig mellan fundamenta och värdering? Även där får vi lyssna till Alex tankar och tips. Dessutom bjuds vi på framåtblickande estimat i analysen, som viktig inputkälla till vidare funderingar hemma på kammaren.

Lycka till med dina investeringar,
Nicklas

Det är viktigt att du fattar egna beslut och bildar dig en egen uppfattning om det passar dig att investera i aktien. Rekommendationerna du ser är ett utdrag från Morningstars analys och de ansvarar för innehållet. Du kan hitta hela analysen här och på Placera Medias sajt. Informationen och rekommendationerna kan förändras när en ny uppdaterad analys publiceras. Analyser uppdateras olika ofta och är för personligt bruk och får inte spridas. Att spara i aktier har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Avanza och Placera Media ingår båda i Avanza-koncernen och Avanza står under Finansinspektionens tillsyn. Läs mer om Avanzas investeringsrekommendationer. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg